Agenda Dia de l'Educació Financera. Els catalans suspenen per culpa de la banca
imagen

 

ADICAE organitza aquest dilluns una Jornada de Formació Financera per a analitzar la situació i elaborar propostes d'acció

Vuit de cada deu catalans reconeixen haver signat un contracte financer sense entendre-ho bé

AICEC-ADICAE convoca aquest dilluns, Dia de l'Educació Financera, una jornada en la qual farà balanç de la situació dels coneixements i les competències de les persones consumidores a l'hora de relacionar-se amb la banca, les entitats financeres i les grans empreses de consum. El Pla de Formació de la CNMV i el Banc d'Espanya, després de 13 anys de vigència, no ha aconseguit un nivell de competència mig adequada per als consumidors catalans.

La Jornada servirà per a presentar els resultats d'una enquesta que ja mostra que el 84% dels catalans reconeixen haver signat un contracte sense entendre-ho correctament. 4 de cada 10, directament, no entenen les comunicacions que els remet la seva entitat bancària, segons l'avanç preliminar de dades d'aquesta enquesta realitzada entre consumidors de tota Espanya.

Barcelona, 4 d’octubre de 2021. Per això l'associació vol posar l'accent principalment en la necessitat que les entitats financeres i els organismes supervisors i reguladors abandonin l'enfocament que continua vigent en aquest Pla de Formació Financera que CNMV i Banc d'Espanya mantenen des de fa 13 anys. Un enfocament basat a continuar tractant al consumidor, al ciutadà, com un mer client acrític despullat de drets, una simple signatura en un contracte financer, les conseqüències del qual desconeix.

Per contra, AICEC-ADICAE insisteix que l'educació financera només pot ser entesa com a competència per al desenvolupament econòmic i financer de les persones consumidores. La formació financera ha de servir per a generar consumidors crítics, responsables i solidaris, a través d'una actitud reivindicativa, participativa; no parlem de mera transmissió d'un determinat coneixement, sinó d'ensenyar als consumidors a organitzar-se, a reclamar i a defensar-se dels possibles abusos de la banca.

Els resultats de l'enquesta d’AICEC-ADICAE van en la línia del que detecten altres organitzacions, que suspenen als espanyols en coneixement financer. L'informe PISA detecta que estem significativament per sota de la mitjana dels països pertanyents a l'OCDE. I l'última enquesta de la CNMV, amb dades ja desfasades de 2016, ens atorga un massa optimista 6 sobre 10, que no casa amb els problemes de comprensió i les reivindicacions de més formació que testifiquen els consumidors davant l'associació.

Enfront de tot això, AICEC-ADICAE, com a principal associació de persones consumidores en l'àmbit financer, continua impulsant tot tipus activitats que s'allunyen de la creació de marcs manipulats per la banca i opten per construir conductes i actituds que fomentin el consum crític, solidari i responsable. Més de 10.000 persones s'han format a través de la plataforma en línia d'educació financera i de consum de ADICAE, formacion.adicae.net, en la qual s'ofereixen gratuïtament diferents accions formatives orientades a serveis bancaris, digitalització, grans temes del consum, assegurances, reclamacions i participació associativa.

La jornada d'aquest dilluns servirà també per a donar cabuda a una xerrada debat sobre criptomonedas i mercats virtuals, i serà el tret de sortida d'un cicle d'activitats formatives al llarg de tot el mes d'octubre amb les quals l'associació vol equilibrar les poderoses, però poc efectives, eines de formació institucionals. El Pla de Formació Financera de la CNMV i del Banc d'Espanya no està solucionant els dèficits formatius de les persones consumidores catalanes i espanyoles, bé al contrari, s'assembla més a un catàleg d'ofertes i productes bancaris que oblida drets, reivindicacions i abusos.

 

Inauguració Cicle d'Educació financera.

Dilluns, 4 d'octubre - Dia de l'Educació financera


17:30h - Acte d'obertura: lectura del manifest d'educació financera d’ADICAE.

- Intervé: Sr. Manuel Pardos Vicente, President de ADICAE i d’AICEC-ADICAE

18.00 - 18:20h - Presentació de la Plataforma en línia d'Educació financera i de grans temes de consum de ADICAE.

- Intervé: Sra. Mónica Antón, Tècnica de ADICAE.

18.20 - 18:40h - Mercats Financers: Monedes digitals i criptomonedas. Desafiaments de regulació i supervisió.

- Intervé: Sr. Luis Ferruz Agut, Catedràtic de Finances de la Universitat de Saragossa i ExSupervisor de Finances de General Motors España.

18.40 – 19:00h - Debat: Debat sobre el paper de les persones consumidores en els mercats i l'educació financera. Estem davant el començament d'un nou quiosquet financer consentit?

- Modera: Sr. Víctor Cremades Erades, Advocat de la Xarxa de Serveis Jurídics de ADICAE.

 

Enllaç a videoconferència: bit.ly/2XXBN58

Pots assistir a la seu de Barcelona. Important confirmar la teva assistència al correu aicec@adicae.net per tal de garantir totes les mesures de seguretat

 



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email