Què està passant amb el preu de la llum?
imagen

Darrerament les notícies estan plenes de nous rècords del preu de la llum en un moment de canvi de tarifes i crisi econòmica, casualitat o estratègia de mercat?

El canvi de tarifa implementat el juny té com a objectiu incentivar les mesures d'estalvi energètic, és a dir, promoure hàbits de consum elèctric que es centrin en trams horaris de menor demanda d'electricitat. Com? S'ha abaixat el preu de la potència (el que s'havia de pagar independentment del consum) i s'ha apujat el de l'electricitat definint uns trams horaris: el preu de l'electricitat és més baix els cap de setmana i festius i durant la setmana des de les 00:00 a les 8 del matí.

Tanmateix, el preu ha apujat igualment i el govern ha decidit abaixar l'IVA (del 21 per cent al 10 per cent), però continua essent insuficient. Què ha passat?

Les companyies al·leguen raons tècniques, com les pujades del preu del gas o del CO?, però independentment d'aquestes, el sistema de fixació de preus mitjançant subhasta i l'oligopoli del qual formen part unes poques empreses elèctriques és la causa principal d'aquest abús.

Les subhastes tenen com a objectiu adjudicar la producció d'electricitat a determinades empreses, el preu depèn de la tecnologia utilitzada (les renovables són més barates i les que estan basades en la crema de combustibles fòssils són més cares) i el que es paga, acostuma a ser el més car.

Què podem fer les persones consumidores? Com sempre, la informació és clau: hem de comparar els preus de la llum de diferents companyies (ho podem fer mitjançant el comparador de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència) i confirmar si estem o no dins el mercat regulat (PVPC), on el govern fixa els màrgens (més petits) que poden aplicar les companyies sobre el preu estàndard del mercat a diferència del mercat lliure, on cada companyia posa el seu preu.

Des de l'associació de persones consumidores AICEC-ADICAE del Barri de Poble Sec, reivindiquem que l'electricitat és un servei bàsic que ha d'estar a l'abast de tothom a uns preus assequibles.

Aquest article ha estat publicat al Diari Zona Sec 207

 Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

11-08-2022 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Introducció a les TIC. Google Drive, Dropbox, Apps de google

25-08-2022 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
"Escuela de verano" Des d'ADICAE faràn el tercer cicle de l'escola d'estiu sobre Els ODS, l'Agenda de 2023 i el paper de les persones consumidores. A la seu d'AICEC podrem gaudir del taller a la nostra biblioteca.

01-09-2022 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
"Escuela de verano" Des d'ADICAE faràn el cicle de l'escola d'estiu sobre L'estalvi i inversió de les persones consumidores enfront la crisi. A la seu d'AICEC podrem gaudir del taller a la nostra biblioteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Taller d'alfabetització digital
Taller alfabetització digital
Membres de la junta d'AICEC-ADICAE durant l'acte per la Llei de Residus a Catalunya
Membres de la junta d'AICEC-ADICAE durant l'acte per la Llei de Residus a Catalunya
Membres de la junta d'AICEC-ADICAE durant l'acte per la Llei de Residus a Catalunya
AICEC-ADICAE participa a la mostra d'entitats del poble-sec.

Actualment hi ha 255 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email