La banca bloqueja els jutjats per continuar imposant a les persones consumidores la devolució parcial i incompleta de les seves clàusules terra
imagen

Les entitats financeres acceleren la imposició d'acords a les persones consumidores hipotecades: continuen oferint devolucions incompletes de quantitats a canvi de renunciar als seus procediments judicials. La pressió de la banca i la situació econòmica empenyen a les persones usuàries a acceptar nous abusos

ADICAE ha presentat ja 27 escrits d'oposició a cadascuna de les entitats que pretenen continuar bloquejant al Tribunal Suprem i a la resta de jutjats perquè no dictin definitivament i de manera col·lectiva el que ja han avançat en repetides ocasions

L'abús de les clàusules terra està confirmat, però la banca s'enroca; quatre anys després de la creació dels jutjats especialitzats, a penes ha retornat via reclamació directa mig milió de terres, i més del 70% de les persones afectades no haurien vist retornat ni un euro d'aquestes clàusules

 

Barcelona, 6 de juliol de 2021. Han passat ja més de quatre anys després de l'entrada en vigor del Reial Decret Legislatiu 1/2017 de reclamació extrajudicial de clàusules terra, així com de la creació dels jutjats especialitzats en clàusules abusives. I després d'aquest temps la banca continua amb els seus intents per tancar en fals un abús, el d'aquestes clàusules de límit inferior al tipus d'interès hipotecari, que continua estant al capdavant en nombre d'afectats i diners en discussió d'entre tots els històricament comesos per les entitats financeres.

Els balanços són parcials i incomplets, però les xifres són aquí. El Banc d'Espanya mesura els acords proposats per les entitats financeres després de reclamació directa de les persones consumidores i en aquests últims quatre anys comptabilitzen un total de 446.000 devolucions, amb un import mitjà de 4.300 euros, molt per sota de l'impacte de la clàusula terra. Per part seva, les sentències favorables en els jutjats especialitzats en clàusules abusives s'eleven a tot just 290.000 en aquests últims quatre anys, segons el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Els que sí que es compten per centenars de milers són els acords extrajudicials a canvi de desistir de demandes. La devolució mitjana s'eleva a uns 9.000 euros, també lluny de la devolució legal. Són dades que ratifiquen el coneixement de l'abús en la imposició de les clàusules terra que continuen perpetrant les entitats en mantenir la seva oposició a la devolució íntegra de quantitats i imposar acords sense la restitució completa.

ADICAE continua sent testimoni de les mateixes pràctiques amb les quals la banca tracta d'amagar l'abús i donar-li carpetada. "Hem acceptat l'acord que ens han ofert", sostenen les persones consumidores en els seus escrits de desistiment, a canvi de "no interposar cap mena d'actuació judicial". En la majoria dels casos es tracta de deutors provinents dels anys de la bombolla immobiliària, perquè dos terços de les hipoteques avui vigents provenen de la primera dècada d'aquest segle.

I aquests "acords" com a molt aconsegueixen la meitat de les quantitats realment a recuperar: els interessos del préstec pagats de més, els interessos legals d'aquestes quantitats, les quantitats deixades d'amortitzar del capital per causa de l'aplicació del sistema francès d'amortització (el de la majoria de les hipoteques) i les costes i despeses judicials si n'hi hagués. Així que els bancs continuen imposant la seva força, encara major avui en situacions de vulnerabilitat sobrevinguda per aquesta nova crisi pandèmica, o pel tancament en fals de l'anterior crisi immobiliària. Moltes persones consumidores necessiten l'acord, i les entitats financeres s'aprofiten d'això.

ADICAE continua exigint als tribunals, especialment al Tribunal Suprem que jutja la macrodemanda col·lectiva de l'associació contra les entitats que han aplicat aquestes clàusules terra, que accelerin la resolució del procediment, tal com s'han compromès a fer. I que finalment dictin una sentència oposant-se a la postura de la banca de bloqueig de l'acció de la justícia amb recursos que només busquen dilatar terminis. L'associació calcula que més del 70% de les persones afectades encara no hauria rebut ni una compensació per aquestes clàusules abusives.

 

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President de ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

31-05-2024 SABADELL TALLERES PRÁCTICOS
Taller práctico para abordar diferentes situaciones de sobreendeudamiento y de como evitarlo y gestionarlo

31-05-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
Taller de ahorro e inversión para obtener una visión clara y práctica sobre cómo gestionar tus activos y pasivos.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email