La factura de la llum augmenta i no perquè les persones consumidores gastin més. Què ens amaguen les empreses energètiques?
imagen

Les dades extretes de diversos comparadors i observatoris del preu de l'electricitat demostren que la demanda, l’“increment de la demanda” que addueixen les empreses elèctriques, no és en realitat un factor a tenir en compte per explicar l'abusiva pujada del preu de la llum que estan sofrint les persones consumidores en els últims mesos. La diferència en el preu majorista, i en el preu de la factura final, és bastant pronunciada entre els mesos d'hivern de 2020 i 2021 i, no obstant això, la demanda total és molt semblant en aquests períodes.

 

Les empreses energètiques s'escuden darrere d'uns factors que no tenen a veure amb la pujada del preu de la llum. Llavors, qui són realment els responsables d'aquestes pujades? Les persones consumidores es troben en situació de desconeixement sobre la factura de la llum i sobre quins són els motius reals d'aquestes pujades del preu que afecten les economies de tota la població, i reivindiquen total transparència per trobar informació fiable sobre la realitat d'un mercat abusiu.

 

Diversos comparadors públics i privats estableixen que al març de 2021 el preu mitjà del mercat elèctric majorista va ser de 45,45€/Mwh. Si comparem amb febrer d'aquest mateix any, podem observar que s'ha registrat una pujada en el preu d'un 59,53%. I si comparem en relació amb març de 2020 la ‘matèria primera’ ha pujat un 63,84%. Dos terços més car, un encariment que les companyies atribueixen al “augment de la demanda” en combinació amb la “conjuntura internacional”. No obstant això, les dades desmenteixen aquest argumentari.

 

Realment la demanda és un motiu per a la pujada de la llum?

 

L'any 2019, el mes amb major demanda va ser gener, gairebé arribant als 25.000 Gwh, i el preu mitjà va ser de 61,99€/Mwh. I el segon mes amb major demanda va ser juliol, 24.000 Gwh per a un preu mitjà de 51,46€/Mwh. A l'any següent, gener va ser el mes amb major demanda, al voltant dels 23.500 Ghw amb un cost de 41,1€/Mwh, seguit del mes de juliol entorn als 23.100 Gwh amb un preu mitjà de 34,64€/Mwh. És a dir, una demanda molt semblant, i uns preus ostensiblement menors, entre un 30 i un 40% més barats.

 

I, no obstant això, en el que va de l'any 2021, el mes amb la major demanda ha estat gener, sobrepassant els 23.000 Gwh amb un preu mitjà de 60,17€/Mwh. Com s'ha esmentat, al gener de 2020 la demanda va ser de gairebé 24.000 Gwh amb un valor de 41,1€/Mwh, s'ha registrat un augment en el preu d'un 31,70%, increment que no es correspon amb una alça en la demanda.

 

Més encara. Al desembre de 2019 la demanda va ser de 22.000 Gwh amb un preu mitjà de 33,8€/Mwh. I aquest mateix mes en 2020 la demanda va ser al voltant de 22.200 Gwh i el seu valor és 41,97€/Mwh; la diferència en el preu equival a un 19,47% amb una demanda pràcticament idèntica. La demanda anual de l'any 2019 va ser d'uns 265.000 Gwh amb un preu mitjà de 47,68€/Mwh, i l'any 2020 va xifrar una demanda de 250.000 Gwh amb un valor mitjà de 33,96€/Mwh, un terç inferior amb una demanda lleugerament inferior.

 

Quins altres factors amaga la pujada de l'electricitat?

 

Primerament, les companyies de llum argumenten que han de produir una major energia utilitzant mitjans més cars, això fa que els Mw es produeixin a un major cost i per això hi ha un augment del preu. Segon, les condicions climatològiques adverses dificulten la producció de renovables, que són més barates. I un tercer factor seria, al seu judici, l'internacional, ja que la producció i demanda de la resta de països afecta al cost de l'energia elèctrica del nostre país.

 

Al final, les persones consumidores són les principals perjudicades per un fenomen que “preocupa” els governs, però al qual no són capaços de posar un remei estable. Entre un 10 i un 20% de les llars espanyoles sofreixen pobresa energètica, entesa com la impossibilitat de mantenir els habitatges a unes temperatures saludables, o la dificultat per poder abonar les factures i els rebuts elèctrics.



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email