Les despeses hipotecàries, la principal preocupació hipotecària de les persones consumidores bancàries en 2020
imagen

El primer balanç de l'Observatori Hipotecari impulsat per ADICAE enguany per abordar l'eficàcia de la nova Llei de Crèdit Immobiliari després d'un any de recorregut mostra com a principals conflictes hipotecaris de les persones consumidores les despeses hipotecàries, seguides de les moratòries o els impagaments de les hipoteques a conseqüència de la desocupació o els ERTEs soferts amb la crisi de la COVID-19.


ADICAE publica la “Guia pràctica sobre contractació d'hipoteques. De les clàusules terra i la bombolla hipotecària a les hipoteques post-covid”, accessible al costat d'altres informacions d'utilitat per a les persones consumidores en la pàgina web https://observatoriohipotecario.adicae.net/.

L'Associació ha posat en marxa un innovador servei d'orientació per videoconferència per informar sobre els principals riscos associats a la contractació hipotecària acompanyat d'un “chatbot” o assistent virtual, trencant així les barreres derivades de la pandèmia per a la informació a les persones consumidores.

Barcelona, 28 de desembre de 2020. Segons les 15.312 consultes sobre hipoteques rebudes per ADICAE a través dels seus canals d'atenció (presencial, telefònic, web i servei d'orientació per videoconferència) aquest any 2020, marcat per la crisi derivada de la COVID-19, el 20% de les persones consumidores va sol·licitar informació sobre la reclamació de despeses hipotecàries, tant per iniciar les accions judicials com per rebre assessoria sobre les quantitats ofertes per l'entitat bancària.


Mentrestant, en el 16% de les consultes rebudes per l'Associació, les persones consumidores van demanar orientació sobre les moratòries o els impagaments de les hipoteques a conseqüència de la desocupació o els ERTES soferts amb la crisi de la COVID-19. En aquest sentit, ADICAE alerta de la preocupació de les persones davant la possibilitat de no poder fer front en els propers mesos al pagament de les seves quotes hipotecàries.


L’
IRPH també ha estat objecte d'un ampli nombre de consultes, especialment després de les paradoxals sentències del Tribunal Suprem; un 13% de les persones consumidores va contactar amb ADICAE per informar-se sobre aquest tema.


Les clàusules sol (11%), la vinculació de productes com a assegurances a la hipoteca (10%) i els tipus d'interès (9%) són unes altres de les qüestions hipotecàries que van preocupar els usuaris i usuàries, la qual cosa reforça l'actuació d’ADICAE com a associació de persones consumidores per garantir una defensa efectiva dels seus drets i fomentar la conscienciació de les persones consumidores com a col·lectiu crític.

 

Per ADICAE aquestes dades demostren la necessitat de la creació d'una Agència de Protecció del Consumidor Financer anunciada per la Ministra Nadia Calviño, que tingui competències tant per resoldre reclamacions com també per retirar productes o serveis perillosos per als usuaris i usuàries, i exerceixi labors d'inspecció que compleixin un paper preventiu, que vigili i posi límit als abusos abans que s'estenguin entre desenes o centenars de milers de persones consumidores.


Entre els canals d'atenció a la persona consumidora d’ADICAE, es troba l'innovador servei d'orientació a la persona consumidora per videoconferència, que forma part del “Observatori Hipotecari en l'era post-covid”, projecte que ADICAE està duent a terme amb la subvenció del Ministeri de Consum per fer arribar a totes les persones consumidoras la informació necessària per prevenir problemes hipotecaris i per reaccionar a aquests.

En el marc d'aquest projecte, de manera paral·lela, l'Associació ha vingut desenvolupant una bateria d'accions de manera híbrida (en línia i presencial), entre les quals es troben un cicle de seminaris web sobre temes d'actualitat hipotecària, cursos per a formadors en préstecs hipotecaris i cursos en línia perquè les persones consumidores siguin capaces de detectar els paranys i els abusos hipotecaris.



Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.
 



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

19-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Alimentación - Economía Circular
Desde la asociación queremos saber cuán importante consideras que es la economía circular y la alimentación. ¿Te interesa este tema? ¿Te gustaría formar grupo para debatir y compartir opiniones? En este taller hablaremos de las toneladas de alimentos que se desperdician y acaben en el cubo de la basura. ¡Anímate y participa!

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email