La venda irregular de Fons d'Inversió entre les persones consumidores arriba als tribunals.
imagen

 

Juliol 2018

ADICAE va a l'Audiència Nacional davant l'intent de Caixabank d'eludir una sanció de la CNMV de 5 milions per incomplir la Llei del Mercat de Valors en la venda de Fons d'Inversió.

Des d’ADICAE ens hem personat al recurs interposat per Caixabank contra la multa imposada pel cobrament indegut d'incentius no permesos en la venda de fons d'inversió, del qual se n’ha de clarificar l'impacte per les persones consumidores.

La CNMV (Comissió Nacional del Mercat de Valors) va multar Caixabankamb cinc milions d'euros el passat 28 de març, per una infracció molt greu consistent en percebre de tercers incentius no permesos en fons d'inversió, sense respectar l'obligació de diligència i transparència, inclosa en els articles 208 i 284 de la Llei del Mercat de Valors.

Encara que des d’AICEC-ADICAE considerem que les sancions no són la solució als abusos sistemàtics de la banca, ja que el rescabalament a les víctimes ha de ser sempre allò fonamental, les infraccions de la de la Llei del Mercat de Valors i de les normes de conducta no poden quedar impunes.

La presència d'ADICAE vol evitar que el recurs de l'entitat prosperi i que la sanció derivada d'una infracció molt greu no quedi en paper mullat, tot i que el procediment hauria de permetre determinar amb exactitud l'abast dels danys que, en tot cas, s'hagin infligit a les persones consumidores a les quals Caixabank va "col·locar" Fons d'Inversió en base als interessos de la pròpia entitat (a canvi d'una comissió per cada contractació).

L'actuació de Caixabank no és l'única que ha estat objecte de sanció; els mateixos fets ja van suposar una multa de 3,5 milions d'euros per al BBVA, que en aquest cas ha renunciat a recórrer judicialment la decisió del supervisor (en aquest cas el BBVA va cobrar incentius no permesos en fons clònics i institucions d'inversió col·lectiva estrangeres).

Davant els abusos innombrables de la banca, que les darreres sancions fan paleses, des d’AICEC-ADICAE alertem que la regulació no serà eficaç si no es fan els passos necessaris per a garantir el seu compliment; el frau de les preferents i la col·locació d'altres productes "tòxics" són una mostra de com la legislació pot resultar inútil si no es fa una aplicació efectiva de la mateixa. Per això l'Associació considera que la transposició de MIFID II que a Espanya encara no s’ha aplicat, ha de ser una oportunitat per corregir les pràctiques abusives al sector.

Les principals deficiències en la venda de Fons d'Inversió detectades per la CNMV a través de l'eina del misteryshopping o ‘client misteriós’ són, en línia amb el que hem denunciat des d’AICEC- ADICAE en nombroses ocasions: la informació insuficient sobre costos i riscos, les recomanacions implícites verbals no reconegudes com assessorament, la utilització de fitxes comercials recollides de forma imprecisa i la incorrecta informació rellevant del DFI (Document de Dades Fonamentals). Aspectes on la banca ha de fer un gir radical que passa necessàriament pel canvi en les relacions amb les persones consumidores, tal com fa temps que des d’AICEC-ADICAE reclamem i proposem.

Participa! Mobilitza't! Uneix-te!

Salut i lluita!



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

19-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Alimentación - Economía Circular
Desde la asociación queremos saber cuán importante consideras que es la economía circular y la alimentación. ¿Te interesa este tema? ¿Te gustaría formar grupo para debatir y compartir opiniones? En este taller hablaremos de las toneladas de alimentos que se desperdician y acaben en el gallo de la basura. ¡Anímate y participa!

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email