DESPESES HIPOTECARIES: DES DEL PUNT DE PARTIDA FINS L'ACTUALITAT
imagen

 

Juny 2018

ADICAE segueix organitzant-se per tot Espanya per aconseguir una nova victòria de les persones consumidores front les 60 entitats financeres que han estafat amb les despeses abusives de formalització de les hipoteques.

Les consumidores hem de tenir tota la informació possible a l'hora d'embarcar-nos en una lluita d'aquestes dimensions, i això passa per saber com hem arribat al punt actual i quines seran les línies per les properes demandes agrupades per les despeses hipotecaries.

 

COM HEM ARRIBAT AQUÍ?

En primer lloc, una petita retrospectiva sobre el cas, el Tribunal Suprem (TS) en el 2015 va decidir que les despeses de formalització hipotecaries havien de ser abonats per l'entitat financera, entenent que la clàusula que imposava el pagament d'aquestes costos eren abusius. De la sentència se’n desprenia que es condemnava a l'entitat financera al pagament de l’impost d'Actes Jurídics Documentats (AJD), despeses d'escriptura d'hipoteca, despeses de registre de la propietat, gestoria i la taxació del immoble.

El principal conflicte es plantejava en relació al pagament dels AJD, perquè mentre la Sala 1ª del TS interpretava que l'impost l’havia d’assumir el banc, la Sala 3ª del TS considerava que l'impost ha de córrer a càrrec de la persona consumidora. S'ha de tenir en compte que el AJD pot arribar a suposar en la majoria dels casos més del 70% de les despeses totals. Per tant, s'evidencia l'estratègia de desmobilització de la població per exercir i demandar les despeses hipotecàries, ja que l'import a reclamar disminueix dràsticament.

En segon lloc, el 28 de febrer el Tribunal Suprem feia honor a la dita de «la banca sempre guanya» en sentenciar que els impostos derivats de la conformació de la hipoteca sortirien de la butxaca de les persones consumidores. El pitjor d'aquesta resolució és que contravé la mencionada sentència de 2015 que declarava abusiva aquesta clàusula donada la imposició d'aquestes despeses als consumidors sense negociació prèvia. Un cop més, resulta esgarrifador el missatge implícit que se’n deriva de les sentències del Tribunal Suprem: “la banca, estimades consumeristes, sempre guanya”. Estem parlant que la suma estimada que la banca hauria de retornar serien entre uns 6.000 i els 10.000 milions d'euros.

 

QUIN ÉS EL SEGÜENT PAS?

Davant d'aquesta indiferència judicial pel benestar i la butxaca de les persones consumidores, ADICAE procurarà ser el megàfon de la veu del descontentament i la frustració dels ciutadans/es en els tribunals a través d'una sèrie de demandes judicials agrupades que involucraran a totes les persones afectades de cada entitat i que lluitarà per la devolució de:

Despeses de gestoria

Taxació

Notaria

Registre de la propietat

Impost d'actes jurídics documentats

i tots els interessos legals que han generat en aquest temps!

 

Quina documentació és necessària? La copia del préstec hipotecari, el butlletí d'autorització d'actuacions judicials i la fitxa de participació de socis/es d'AICEC-ADICAE. Pel moment no serà necessari adjuntar les copies de les factures, però amb posterioritat, en els moments futurs de les demandes s’hauran d’aportar.

 

Quins casos poden adherir-se i quin és el termini per la recollida de butlletins? Tot i que hagi finalitzat la teva hipoteca creiem que les despeses hipotecàries ens afecten a totes per igual, encara que no podem assegurar que un cop en el jutjat ens donin la raó en totes les nostres exigències. Encara no s'ha fixat un termini màxim per acceptar les demandes per assegurar que la majoria de les persones disposades de tirar a endavant amb la demanda s’afegueixin. En aquest enllaç podràs veure més informació sobre aquesta demanda col·lectiva i com adherir-si.

Novament, serà una lluita llarga i feixuga amb molts interrogants pel davant. I que segurament, haurà d’acabar anant a Europa coneixent l’actitud dels tribunals espanyols i la seva sensibilitat vers els abusos financers. Per aquest motiu, cal canviar les normes de joc i no només podem pensar en la devolució d’uns quants front la resta. Ho volem per a tothom i per sempre. I no només les despeses hipotecàries, hi ha infinitat de clàusules i estafes relacionades amb la bombolla immobiliària que no podem permetre que es tornin a repetir mai més. Per aquest motiu, la voluntat de l’Associació és i serà modificar la llei hipotecària que actualment s’està debatent al Congrés dels Diputats. Una llei de l’època napoleònica que el Govern de l’Estat i els principals grups parlamentaris del Congrés dels Diputats no pretenen modificar per donar una solució política, real i factible a aquests abusos. Que es pretén aprovar desobeint les pròpies sentències judicials. No es tracta només de la devolució d’uns diners, es tracta de l’honor i l’orgull de tota la ciutadania de la que pretenen prendre’ns el pèl una vegada més.

Però si alguna cosa ens resulta important a AICEC-ADICAE és el potencial transformador per la societat que conté la nostra última exigència: la nul·litat d'aquesta clàusula abusiva. Amb el vostre suport i comprimís serem totes i tots capaços de canviar la legislació perquè en el futur tota persona consumidora estigui protegida d'aquests abusos. Aconseguit això, haurem aportat el nostre gra de sorra per seguir avançant cap a la societat justa que ens mereixem i aspirem.

 

Participa! Mobilitza't! Uneix-te!

Salut i lluita!

 



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email