El judici de preferents de Bankia confirma que la solució als fraus bancaris passa per l'acció col·lectiva
imagen

(14.07.2016) "La vista del judici de les preferents de Bankia ha permès confirmar el caràcter massiu i orquestrat del frau que requereix una solució col·lectiva", com ha assenyalat Manuel Pardos, president d’ADICAE. De fet, el jutge ha desmuntat la intenció de Bankia d'analitzar client per client i ha confirmat que el cas requereix una anàlisi col·lectiva, recolzant-se en una altra operació en massa com la de les clàusules terra.


EL PRINCIPI DE LA FI DE L'ETAPA NEGRA DE LA BANCA ESPANYOLA

"Avui ha quedat clar que l'estafa de les preferents no estava resolta, com han volgut fer veure Goirigolzarri o el propi Govern, que amb els seus injusts arbitratges van deixar sense solució a la meitat de les persones afectades", ha afegit Pardos. Dels 2.143 afectats que defensa l'Associació en aquest procés (el major contra Bankia), han assistit més de 500 persones a una sala que s'ha quedat petita.

"Ahir van ser les clàusules terra, avui les preferents i demà les comissions en els caixers de CaixaBank, sembla que la banca espanyola no té fi en els seus fraus", ha recordat Pardos. "La banca només pot salvar-se fent Justícia si vol tenir la confiança dels clients i jugar el paper que ha de jugar en l'economia ha de ser transparent i amb un tracte just a les persones consumidores. Esperem que sigui el principi de la fi de l'etapa negra de la història de la banca a Espanya", ha assenyalat Pardos.

La quantitat mitjana defraudada és de 30.000 € per client (el que porta a 64 milions el total a recuperar en aquest cas). En canvi, Bankia només va incloure en el seu arbitratge a aquells que tenien menys de 10.000€, la qual cosa al seu torn va incomplir amb criteris tan absurds com, per exemple, si la persona tenia estudis o no.

El tribunal ha acceptat totes les proves presentades per ADICAE, que a més ha sol·licitat l'efecte extensiu de la sentència perquè qualsevol afectat, hagi reclamat o no, pugui beneficiar-se.


BANKIA: NUL·LA TRANSPARÈNCIA, NUL·LA COL·LABORACIÓ

El judici hauria quedat vist per sentència si Bankia no s'hagués negat a presentar dues proves sol·licitades per ADICAE, la qual cosa ha portat al jutge a ordenar a l'entitat al fet que les aporti abans del 14 de setembre. A partir d'aquesta data serà quan es fixi una única sessió perquè cada part present les seves conclusions.

En concret, Bankia s'ha negat a mostrar l'argumentari intern amb el qual l'Adreça donava les instruccions i estratègies a seguir per les sucursals per vendre el producte fraudulent, i el sistema de bons i incentius amb el qual es premiava als empleats que més preferents col·loquessin. Sens dubte és "la gota que satisfà el got de la supèrbia i la nul·la transparència que Bankia ha mostrat des del principi", la qual cosa evidencia que, molt al seu pesar, les preferents encara no estan resoltes.

ADICAE espera que la resolució segueixi el camí de la recent victòria de l'Associació contra les subordinades de Caja Madrid, on es va declarar la nul·litat dels contractes per la abusivitat, no només de la comercialització, sinó de les condicions generals de contractació, clàusules bessones a les quals figuren en els contractes de preferents.



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email