L'estafa del Sabadell als seus hipotecats: canviar la clàusula sòl a interès fix per seguir pagant de més
imagen

(04.04.2016) Cas real detectat per ADICAE: un client que paga un 2,5%, afectat per la clàusula sòl, passaria a abonar un 2,15% d'interès fix, molt lluny del 0,74% que li correspondria segons el diferencial més euríbor signats originalment.

 El president del Sabadell eludeix responsabilitzar-se dels fraus de la CAM i avança a ADICAE responent que les comissions seguiran creixent.



La “transparència” i “bones pràctiques” enaltides per Josep Oliu, president del Sabadell en la seva Junta d'Accionistes contrasten amb la realitat que pateixen els seus clients. Per a aquest banc tot val, si es tracta de presumir de dividend, com va exposar ADICAE en representació dels petits accionistes i els consumidors, en una junta que es va emetre per internet fins al torn d'intervencions i respostes, com a ‘exemple’ de la seva “transparència”.

Malgrat defensar la transparència i legalitat de les seves clàusules sòl, Oliu va eludir respondre sobre la campanya ofertes privades abusives als seus hipotecats detectada per ADICAE. Conscient que la macrodemanda d'ADICAE i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ‘tombaran’ l'abús, Sabadell s'està apressant a eliminar les seves clàusules sòl assegurant-se a canvi que seguirà guanyant aquests ingressos il·legítims.

Així doncs, recomana canviar el tipus d'interès variable (euríbor) per un tipus fix amb un doble engany: omet al client que és víctima d'una clàusula sòl que li impedeix beneficiar-se de les baixades de l'euríbor; i l'atemoreix amb unes segures i imminents pujades de l'euríbor, tot i que, segons Oliu, “no esperem un canvi de tendència en un període curt”.

Per exemple, un consumidor que va contractar la hipoteca al 0,75% de diferencial més euríbor i que avui revisés la seva hipoteca hauria d'abonar un 0,738% (euríbor al -0,012). Però el fet de tenir clàusula sòl, fixada al 2,5%, significa que està pagant un 1,76% més del que li correspon. Ara, el Sabadell li proposa canviar l'actual i fraudulent 2,5% a interès variable per un 2,15% a tipus fix, on el ‘sòl’ desapareix a canvi de seguir pagant un 1,41% més del que va signar. El que el Sabadell ‘ven’ com un favor és un abús sense cap dubte.

L'associació, que està rebent nombrosos casos d'afectats, recomana no acceptar aquestes ofertes i consultar a un expert independent i sense ànim de lucre com ADICAE, doncs cada vegada jutjats dicten més la fi de la clàusula sòl i la devolució de tot l'import cobrat de més, tal com s'espera que confirmin els citats processos judicials.

D'aquesta manera, Oliu va justificar l'encariment de les comissions (17%), tendència que anirà a més: “Els accionistes no poden estar suficientment ben remunerats fins que el rendiment dels bancs que estan en el sistema superi el 10% (ara en el 7,3%). Estem en el camí del restabliment d'unes taxes, unes comissions i un interès que són els adequats per al negoci bancari”. A més, “la banca està rendint un servei social molt important en tot el que són serveis de pagament i alguns altres que encara no es cobren”.

En canvi, el president del Sabadell no va contestar a ADICAE sobre les herències de la CAM (Caixa d'Estalvis del Mediterrani): malgrat quedar-se amb tot el seu negoci i clients per 1 euro, no es responsabilitza de fraus com les quotes participatives de la CAM, deixant clar que hi ha clients de primera i de segona, com els 54.000 afectats per les quotes de la CAM.

 





Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

19-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Alimentación - Economía Circular
Desde la asociación queremos saber cuán importante consideras que es la economía circular y la alimentación. ¿Te interesa este tema? ¿Te gustaría formar grupo para debatir y compartir opiniones? En este taller hablaremos de las toneladas de alimentos que se desperdician y acaben en el cubo de la basura. ¡Anímate y participa!

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email