Volem proposar una nova legislació hipotecària que posi fi als desnonaments
imagen

(05.02.2016) L'associació de persones consumidores ADICAE traslladarà als partits del nou Parlament una bateria de propostes legislatives que protegeixin d'una vegada a les persones consumidores enfront dels abusos hipotecaris dels bancs, que inicien cada any 80.000 execucions hipotecàries.

Les consumidores compten amb una nova arma per defensar-se jurídicament de l'amenaça del desnonament després que el magistrat Francisco Javier Orduña emetés el seu vot particular en la sentència 705/2015 de la Sala civil del Tribunal Suprem (TS).

El tribunal ha declarat per primera vegada nul·la la clàusula de venciment anticipat, per la qual els bancs exigeixen tots els diners pendents pel simple impagament d'un termini, si bé el TS ha tornat a realitzar una interpretació limitada i favorable a la banca, igual que va fer amb la retroactivitat de la clàusula sòl. Així, l'execució podrà seguir endavant àdhuc havent-se declarat nul el venciment anticipat, clau de tots els embargaments i desnonaments.
No obstant això, el magistrat Orduña discrepa i defensa que si el venciment anticipat és nul han d'anul·lar-se també els seus efectes, paralitzant així l'execució hipotecària, la qual cosa que també defensem ADICAE i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i la pròpia Directiva 93/13.

ADICAE ha cridat a tots els jutges a ser valents i justos i no seguir la doctrina del TS, tal com ja fan molts magistrats amb la clàusula sòl. El criteri d'Orduña permetria parar l'execució, elevar una qüestió prejudicial al Tribunal Europeu i obrir un procés declaratiu on la persona consumidora pot defensar-se amb majors garanties que en l'execució hipotecària.

Solució política

“Els jutges podran parar els desnonaments fins que hi hagi una legislació més justa”, ha afirmat el president d'ADICAE, Manuel Pardos, confiat que el gran canvi del sistema hipotecari espanyol arribarà des del Parlament, on els nous partits i els tradicionals tenen la responsabilitat d'escometre una profunda i urgent reforma de la legislació hipotecària.

A més d'analitzar les propostes de cada partit davant dels desnonaments, ADICAE traslladarà a les diferents forces una bateria de mesures legislatives que incloguin una moratòria hipotecària o l'eliminació expressa del venciment anticipat, entre altres clàusules abusives.

Fins ara, les mesures engegades pel ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos –com el Codi de Bones Pràctiques Hipotecàries o la Llei de Segona Oportunitat–, només han demostrat la seva ineficàcia en confiar-les al voluntarisme dels bancs i a una aplicació restringida als casos més extrems.

El drama de l'habitatge a Espanya, on milions de famílies viuen tocant l'embargament i el desnonament i on cada any s'inicien 80.000 execucions hipotecàries, no ha estat considerat pels agents polítics com el que és, una qüestió d'Estat. Mentre que aquí comencen a veure's alguns petits avanços en la lluita contra aquesta plaga gràcies a recents mesures assistencials d'Ajuntaments i Governs Autonòmics. En un país com Estats Units, amb més de 10 milions d'hipoteques escombraries (‘subprime’), les polítiques impulsades per Barack Obama, com una moratòria o la reducció d'interessos dels préstecs, han garantit una protecció mínima al ciutadà mentre surt de la crisi.

És el moment, per tant, de crear una legislació hipotecària que beneficiï a tots i totes, tant a les consumidores perquè puguin pagar el seu habitatge protegint els seus drets com a les entitats financeres perquè cobrin els seus préstecs en unes condicions raonables. Per això, ADICAE lidera un front comú en el qual espera comptar amb la judicatura, els partits polítics, les organitzacions socials i professionals i la societat civil.
Mentrestant, l'associació engega una campanya per ajudar a totes les famílies en risc d'execució hipotecària. ADICAE es posa a la disposició de les persones consumidores a les seves seus perquè puguin beneficiar-se de la “pilota d'oxigen” que suposa el vot particular d'un magistrat valent com Orduña, obrint una finestra per frenar noves execucions i vigilar que la clàusula del venciment hipotecari queda bandejada dels nous contractes hipotecaris que se signin al nostre país a partir de la publicació de la citada sentència.



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email