Les persones consumidores exigim la fixació legal de la usura per acabar amb els interessos abusius dels crèdits
imagen

(30.12.2015) La sentència del Tribunal Suprem que anul·la un crèdit per usurari obre el debat per regular d'una vegada el límit als interessos en crèdits al consum. ADICAE ha detectat en targetes de crèdit interessos de fins al 27% i recomana un ús puntual i el pagament immediat amb targetes 'revolving'.

La sentència del Tribunal Suprem (TS) que declara el caràcter usurari d'un crèdit 'revolving' recolza l'exigència de l'Associació de posar límit a la 'jungla' dels interessos de crèdits al consum, crèdits ràpids, microcrèdits i targetes de crèdit.

Encara que la sentència no senta jurisprudència, ADICAE ressalta que hagi estat una decisió unànime de la Sala Civil del TS i considera que obre un necessari debat sobre la regulació i supervisió del sector i la definició jurídica de la usura.

Per ADICAE s'ha de fixar la figura de la usura en una norma de rang legal. La qüestió, abordada en diferents normes, requereix acudir a la jurisprudència i a l'anàlisi del cas per cas amb el perjudici que comporta per a temes d'interès col·lectiu o general com aquest.

Per això, des d'aquí s'estudiarà la creació d'una plataforma que elabori una proposta reguladora i abordi la renovació de la Llei de Repressió de la Usura (1908), i al seu torn empari a tots els afectats d'aquests abusos per evitar que reclamin els seus drets individualment.

Segons un estudi de l'associació, els interessos usuraris són una pràctica tan estesa com fraudulenta, tant en bancs i establiments financers de crèdit com en empreses de crèdits ràpids i microcrèdits –alienes a la regulació del Banc d'Espanya–.

L'informe, que ha detectat almenys 40 abusos habituals en crèdits no hipotecaris, alerta d'interessos que superen amb escreix el 24,6% jutjat en aquesta sentència.

Així doncs, les entitats adquireixen els diners a baix cost –a menys del 0,1%– però ho presten amb interessos que arriben a superar el 13% (crèdits al consum), el 27% (targetes de crèdit), el 3.500% (ràpids) o el 4.500% (microcrèdits), aprofitant la situació de necessitat per la que acostuma a passar el client que acudeix a aquesta via de finançament.

ADICAE ressalta que el Tribunal Suprem anteposi la protecció al consumidor i el seu risc de sobreendeutament al risc que assumeix l'entitat en concedir de forma irresponsable crèdits a interessos desproporcionats malgrat l'alt nivell d'impagaments en aquestes operacions.


CONSELLS I EINES PRÀCTIQUES

Sobre les targetes 'revolving', ADICAE recomana només el seu ús puntual i controlat per a la devolució immediata del crèdit, ja que el seu ajornament acaba engreixant els interessos sense que amb prou feines s'amortitzi capital cada mes. Bancs, entitats financeres i grans superfícies comercials ofereixen aquesta modalitat de pagament ajornat amb TAE del 21% al 30%.

Per prevenir aquests riscos, l'Associació estrena dues senzilles eines:

-Simulador de crèdits: calcula les despeses reals de la quota a pagar i la TAE segons les necessitats de cada usuari (quantitat a amortitzar, mesos, interès...) i negociar informat davant l'entitat prestatària.

-Simulador de pressupost familiar: planifica les despeses i ingressos de cada membre de la família, ajudant a optimitzar els seus recursos i arribar a final de mes sense ofegar-se.Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

31-05-2024 SABADELL TALLERES PRÁCTICOS
Taller práctico para abordar diferentes situaciones de sobreendeudamiento y de como evitarlo y gestionarlo

31-05-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
Taller de ahorro e inversión para obtener una visión clara y práctica sobre cómo gestionar tus activos y pasivos.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email