Les ombres de l'actual model alimentari
imagen

El malbaratament alimentari és una lacra que cal eradicar per evitar el desequilibri mundial en el que ens trobem actualment: 900 milions de persones passen gana mentre que un 30% de la producció d'aliments acaba a les escombraries. És sostenible aquest model? Sembla que la resposta és evident. Les ombres que envolten l'actual model alimentari no són poques.

Per aquest motiu, AICEC-ADICAE, associació implicada en temes socials, està treballant per implicar a les autoritats i els ciutadans en un canvi que protegeixi els drets, la salut, l'economia local i el medi ambient. El projecte “Alimentació sostenible: consumir bé per viure millor” és només el primer pas d'un llarg recorregut. Per això, durant mesos s'han realitzat conferències, tallers, aules, laboratoris i jornades per informar i formar a les persones consumidores.

Sense anar més lluny, el passat 7 de novembre es va realitzar la jornada “Alimenta els teus drets. Jornada per una alimentació solidària, sostenible i responsable” on diferents col·lectius i experts del món alimentari van protagonitzar tres taules rodones per tractar els principals dubtes i paradoxes de l'alimentació: sabem el què mengem? Per què hi ha tant menjar i alhora tanta fam? És possible una alternativa de consum?

Però aquesta jornada fou l'avantsala de la Trobada Estatal d'Alimentació Sostenible, celebrada el passat 26 de novembre a l'Institut d'Estudis Catalans. Una jornada enriquidora i amena, que va concentrar a gairebé 200 persones consumidores crítiques, responsables i solidàries.

La conclusió principal de la Trobada és que l'actual model d'alimentació, dominat per l'oligopoli financer, és clarament insostenible. Una afirmació que van compartir la majoria dels ponents convidats, com l'especialista estretament vinculada a l'estudi del malbaratament alimentari i el negoci que envolta aquest sector, Esther Vivas, autora de “El negoci del menjar”.

Però aquest punt de vista no fou compartit per tots. El president de l'Associació de Cadenes Espanyoles de Supermercats (ACES), Aurelio del Pino, va defensar l'activitat empresarial dels seus socis i la lliure competència que permet al consumidor triar on, quan i què comprar. A més de descarregar responsabilitats en els proveïdors i ciutadans, el representant dels supermercats va advocar per mesures voluntàries entre els seus associats abans que forçar-los a seguir un model sostenible mitjançant regulació.

Cadascú des de la seva posició i defensant les seves idees, els experts van oferir dades i anècdotes per a la reflexió del públic, el qual es va mostrar actiu i participatiu en cada una de les taules rodones que s'anaven succeint.

“Necessitem mesures polítiques i canvis legals”, tal i com va apuntar Toni Lodeiro, divulgador de la revista Opcions.org i autor de “Consumir menys, viure millor”, per afavorir els canvis individuals. Per això, amb la finalitat que jornades com aquestes esdevinguin en una legislació efectiva, ADICAE elevarà les conclusions extretes a les autoritats i reforçarà la formació amb nous tallers i publicacions de consulta com aquesta guia amb informació útil.

Si el 85% dels ciutadans considera insostenible el model alimentari, per què no ajudem a realitzar un canvi de 180º? Associacions com la nostra són claus en aquesta transformació radical, però cal que aquests 200 ciutadans crítics, solidaris i responsables que van assistir a la Trobada, “es converteixen en milions”, tal i com va apuntar el President d'ADICAE, Manuel Pardos.Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

31-05-2024 SABADELL TALLERES PRÁCTICOS
Taller práctico para abordar diferentes situaciones de sobreendeudamiento y de como evitarlo y gestionarlo

31-05-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
Taller de ahorro e inversión para obtener una visión clara y práctica sobre cómo gestionar tus activos y pasivos.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email