Renfe apuja la comissió que cobra per comprar bitllets a finestreta en plena època estival
imagen

La companyia ha apujat el recàrrec que cobra per treure els bitllets a finestreta del 3,5 al 5,5% sobre el preu del bitllet. AICEC-ADICAE li recorda els seus drets en els viatges en tren i com defensar-los.

En ple període estival, amb més de 3 milions de viatgers utilitzant la línia ferroviària a l'estat espanyol i, en conseqüència, els serveis de Renfe, la companyia ha decidit elevar les despeses de gestió per vendre bitllets de tren a finestreta, passant del 3,5% al 5,5%. Un encariment del 2% en el preu dels passatges que no es correspon amb la millora en els serveis proporcionats per la companyia, ni per un augment de les despeses de gestió. Aquesta diferència afecta els bitllets dels trens d'alta velocitat (AVE) i trens de llarga distància (Altaria, Alvia, Euromed i Talgo).

RENFE hauria d'informar els usuaris d'aquests trens de la diferència de preu existent entre els bitllets comprats a l'estació i els dispensats per les màquines o per Internet.

Per tant, el simple fet de comprar i imprimir el bitllet a la taquilla de l'estació encareix el passatge en un 5,5% respecte de si s'adquireix per Internet o mitjançant les màquines automàtiques. Així doncs, Renfe intenta abocar els usuaris a utilitzar els canals de venda a distància enlloc de la finestreta, el que pot resultar molt còmode i avantatjós pels usuaris que estan acostumats a realitzar operacions de compra telemàtica, però no hauria de repercutir en un augment dels preus per adquirir el bitllet a finestreta.

Les opcions de compra 'online' i telefònica són opcions a favor de l'existència de canals diversos per a què el consumidor pugui escollir. Està molt bé que es millorin i impulsin aquests canals, però no s'ha de forçar a l'usuari a utilitzar-los encarint la venda presencial.

Aquest nou abús es suma als comesos per Renfe en els últims anys, com l'augment en les tarifes dels trens de Rodalies o regionals, o la supressió de més de 500 freqüències de trens que van afectar a quasi un milió d'usuaris.

Viatgi amb els seus drets com a consumidor

A més del preu, el consumidor no ha de perdre de vista els seus drets a l'hora de pujar-se a un tren. Renfe ofereix les condicions generals de tots els seus serveis, on es poden consultar els drets i obligacions dels viatgers.

En el cas dels retards en el viatge, a menys que la demora es produeixi per causes de força major, el Reglament de la Llei del Sector Ferroviari estableix indemnitzacions del 50% del bitllet per retard superior a 60 minuts i del 100% en cas de superar els 90 minuts.

Tot i així, per l'alta velocitat (AVE) i la llarga distància, Renfe assumeix voluntàriament fer front a indemnitzacions més àmplies. Als trens AVE Madrid-Sevilla, un retard superior a 5 minuts suposa la devolució del 100%. Per a la resta de trens AVE, una demora major a 15 minuts implica el reintegrament del 50%, i si es superen els 30 minuts, la devolució és del 100%.

Per a trens Alaris, Altaria, Alvia i Euromed el reintegrament és del 25% (més de 20 minuts de retard), 50% (40 minuts) i 100% (més d'una hora de demora).



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email