El Parlament de Catalunya recull el clamor social i judicial contra les "clàusules sòl" hipotecàries
imagen

(01/04/2015). La macrodemanda presentada per ADICAE contra 101 entitats financeres per a l'eliminació de les abusives clàusules sòl fa un pas endavant en el procediment judicial. Després de tres canvis de jutge i de les nombroses traves per part de la banca, els propers dies 15, 16 i 17 d'abril se celebrarà al Jutjat Mercantil número 11 de Madrid la vista per a la fixació de les mesures cautelars per a la suspensió d'aquestes clàusules fins que no es dicti sentència, tal i com se sol·licitava a la demanda col·lectiva interposada per l'Associació. 

Gràcies a la pressió dels afectats, juntament amb l'exercida per part d'ADICAE, s'ha aconseguit desencallar una macrodemanda en què es troben immerses 15.000 famílies de tot l'Estat espanyol.

La incorporació de les clàusules sòl per part de les entitats financeres ha fet impossible que 4 milions d'hipotecats, poguessin beneficiar-se de la baixada de l'Euríbor. En una hipoteca de 150.000 euros a 30 anys i referenciada a l'Euribor + 1, la clàusula sòl mitjana (del 3'75%) genera en l'actualitat un sobrecost d'uns 195€ mensuals a cada família, el que constitueix una mostra evident de la gravetat de l'abús. Per aquest motiu ADICAE també planteja a la macrodemanda la devolució de les quantitats pagades de més a partir del moment en què es va signar el crèdit o préstec hipotecari i que la banca ha utilitzat per engreixar els seus balanços i maximitzar els seus beneficis.

Catalunya reforça els arguments d'AICEC-ADICAE i aprova una llei que considera abusives les clàusules sòl

La Llei 20/2014, que modifica l'anterior Llei 22/2010 del Codi de Consum de Catalunya, va entrar en vigor ahir i entre d'altres aspectes regula, tal i com havia demanat AICEC-ADICAE a la Comissió d'Empresa i Ocupació, l'abusivitat de les clàusules sòl. Aquesta modificació, pionera arreu de l'Estat, va ser aprovada pel Parlament de Catalunya el passat 29 de desembre de 2014 i significa un avenç important en la defensa de les més de 800.000 famílies catalanes afectades per aquestes clàusules de limitació a la variació a la baixa dels tipus d'interès.

Aquesta regulació considera abusives les clàusules sòl quan tinguin almenys una de les característiques següents: 1) Que s'hagi fixat un límit a la baixada del tipus d'interès, però no a la pujada d'aquest (és a dir, quan hi hagi una clàusula terra però no una clàusula sostre); 2) Que la clàusula sòl sigui superior al 50% del valor de l'índex de referència aplicable en el moment de la contractació que figuri en el contracte, amb l'única excepció dels límits que s'estableixin en l'1%, supòsit en què dita limitació percentual del 50% no s'aplica; o 3) Que la diferència entre la clàusula sòl i la clàusula sostre sigui superior a 5 punts.

AICEC-ADICAE, que reclama una regulació equivalent a nivell estatal, assenyala, però, que altres mesures previstes al nou Codi de Consum català en matèria d'informació i transparència en la contractació hipotecària arriben tard, una vegada que milions d'hipotecats han estat víctimes d'abús generalitzat i en un moment en què la situació que afronten centenars de milers de famílies és de creixent dificultat per al pagament dels seus préstecs, fet que es tradueix en les escandaloses xifres sobre execucions hipotecàries i llançaments que cada trimestre es coneixen.



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email