Les persones afectades pel frau filatèlic insisteixen al Govern perquè adopti la necessària solució política
imagen

18/12/14. Dies després que el Congrés dels Diputats aprovés per unanimitat donar suport a la proposta de solució política pel frau filatèlic les persones afectades han sabut que el procés concursal permetrà el retorn un 10,5% dels estalvis estafats en el cas de Fórum. Tot i això, aquesta petita part és una resposta insuficient al cas -les persones afectades d'Afinsa tan sols han recuperat un 5% i res de res les d'Arte y Naturaleza- que només arribarà a una solució final si hi ha voluntat política. Per a fer escoltar aquesta reivindicació aquest matí les persones afectades s'han concentrat davant la Delegació del Govern a Barcelona així com a d'altres punts de l'Estat. A Madrid, la protesta s'ha celebrat davant el Ministeri d'Economia per recordar a De Guindos la necessitat d'una solució després de 8 anys.

El fruit de la mobilització es va collint a poc a poc. El Congrés dels Diputats va instar unànimement el Govern espanyol a “valorar la situació” de les 500.000 persones afectades, 33.000 a Catalunya, per l'estafa piramidal de Fórum, Afinsa i Arte y Naturaleza i a “valorar la procedència d'adquirir totalment o parcialment” els drets de cobrament del deute situat en més de 6.000 milions d'euros. ADICAE, com a impulsora de la plataforma que agrupa la majoria d'afectats, considera que, després de 8 anys i mig d'espera, l'acord és només un avenç descafeïnat en relació a la solució política aprovada ja a 15 parlaments autonòmics perquè no s'han concretat ni els passos ni els terminis a seguir. És per això que aquest matí les persones afectades a Catalunya s'han concentrat davant la Delegació del Govern a Barcelona i en altres 15 ciutats de l'Estat, entre les quals a Madrid on la protesta ha anat directament dirigida al ministre d'Economia, Luis De Guindos.

El retorn del 10'5% en el cas de Fórum és una mesura més que insuficient

Alguns dies després, l'Administració Concursal de Fórum Filatélico va comunicar el retorn del 10,5% dels estalvis defraudats que se suma al 10% que ja s'havia retornat prèviament i d'aquesta forma, gairebé una dècada després, s'obté la devolució d'una mínima part del deute pendent d'una estafa d'enormes dimensions. Així, un concurs que hauria d'haver estat una prioritat i ser resolt fa anys pel seu enorme impacte social i econòmic demostra el desenfocament d'una legislació que "premia" el retard dels administradors i confirma la ineficàcia de la justícia en macro concursos com els de Fórum, Afinsa o Arte y Naturaleza que a Catalunya es va endur 511 milions d'euros. Una ineficàcia que també és present a les demandes col·lectives i que exigeix, segons el parer d'ADICAE, una modificació legislativa en la línia de la reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal que aprova avui el Govern.

Davant aquest panorama el problema segueix sense resoldre's, tenint en compte que tot i els 8 anys transcorreguts queda encara un 80% dels estalvis sense retornar (el 95% i el 100% en els casos d'Afinsa i Arte y Naturaleza, respectivament) i, per tant, ADICAE segueix reclamant que el Govern engegui de forma urgent la solució política que es recull en la Proposició No de Llei aprovada per unanimitat el passat dia 19 de novembre al Congrés dels Diputats.

La gestió de retorn d'aquest percentatge va a càrrec de l'Administració Concursal i s'està realitzant en el termini d'un mes aproximadament des del dia 4 de desembre. Per a les persones afectades, és important recordar que si hi ha canvis de dades bancàries la gestió s'ha de fer directament amb l'Administració Concursal.



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email