Directius d'Afinsa condemnats i de Fórum processats; la Justícia fa un pas endavant tot i que no suficient per donar solució als afectats del frau filatèlic
imagen

20/10/14. A principis d'octubre, el Jutjat Mercantil número 6 de Madrid va condemnar tres dirigents d'Afinsa a fer-se càrrec dels 1.825 milions d'euros del forat generat i a la inhabilitació per a la gestió de béns durant 15 anys. Pocs dies més tard, el magistrat de l'Audiència Nacional processava 32 responsables de Fórum Filatélico als quals acusa d'estafar 3.702 milions, i reconeixia el mecanisme "defraudatori piramidal" de l'empresa. Aquestes dues notícies serveixen per avançar en la condemna dels estafadors però no són realment efectives per a les persones afectades en el camí per recuperar els seus estalvis. Entre Fórum, Afinsa i Arte y Naturaleza són al voltant de 500.000 famílies que van perdre uns 6.000 milions d'euros. En qualsevol cas, els directius no tenen els diners que han de tornar i és per això que es fa més evident que mai la necessitat que l'Estat es faci càrrec dels deutes als creditors, tal com recull la proposta de solució de la Plataforma Unitaria Solución Fórum–Afinsa, impulsada per ADICAE. Les dues notícies confirmen també la inoperància dels organismes supervisors, que van fer els ulls grossos massa temps, i l'excessiva tardança de la Justícia que ha esperat 8 anys per pronunciar-se després de la intervenció de les empreses.

El Jutjat Mercantil de Madrid condemnava el 6 d'octubre a 3 administradors d'Afinsa a pagar als creditors el forat comptable de 1.825 milions d'euros que van generar a l'empresa quan va declarar-se en concurs després de ser intervinguda el 2006. A això s'hi suma la inhabilitació per administrar béns de qualsevol societat durant 15 anys. La sentència basa la condemna en la incorrecta comptabilització de les quantitats entregades pels clients en els contractes filatèlics i també en la sobrevaloració dels segells. De fet, el negoci filatèlic només servia per encobrir una estafa piramidal perquè els segells amb els quals aparentment es garantien els interessos dels contractes o no existien o no arribaven ni de lluny al valor que se'ls hi donava. D'aquesta manera era com els gestors havien de captar més clients amb la inversió dels quals pagar els interessos als anteriors. Per tant, aquesta és una condemna més que justificada, però no servirà per retornar els diners que van perdre les persones que van invertir els seus estalvis en aquesta empresa.

En el cas de Fórum, a l'auto emès pel jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz es processa 32 responsables de Fórum Filatélico als quals s'acusa d'estafar 3.702 milions d'euros a 269.203 clients. Ruz reconeix el mecanisme "defraudatori piramidal" dut a terme per part d'aquests directius que, com en el cas d'Afinsa, van inflar els preus dels segells que adquiria la clientela estafada. El magistrat assegura que l'empresa era "econòmicament inviable des del seu origen" i que "no comptava amb el patrimoni suficient ni generava els recursos necessaris per fer front als elevats compromisos de pagament". De fet, les seves pèrdues acumulades eren superiors als 38 milions d'euros el maig de 2006 i la valoració dels seus segells, situada en 4.300 milions, tenia un valor onze vegades inferior segons el catàleg Yvert & Tellier. Per ocultar la situació, com a Afinsa, les aportacions dels nous clients servien per pagar les desinversions i rendibilitats dels antics, als quals feien creure que les rendibilitats abonades eren fruit de la revalorització dels segells.

La solució política permetria la recuperació dels estalvis i ja ha rebut amplis suports

Totes dues notícies apareixen en el moment en què la solució política plantejada per la Plataforma Unitaria Solución Fórum–Afinsa suma ja el suport de 15 parlaments autonòmics i centenars d'ajuntaments. Tot plegat és un reconeixement dels plantejaments que ADICAE ja fa anys que defensa i la posada en evidència que 8 anys sense resposta són masses per les persones afectades. La lentitud de la Justícia és imperdonable així com ho és la inoperància dels organismes supervisors totalment incapaços de detectar anys d'administració irregular; quan van intervenir les empreses quan ja poc s'hi podia fer per frenar l'estafa. “La sentència és una bona notícia, fa justícia, però la millor justícia per les persones afectades és la recuperació dels seus estalvis”, afirmava Manuel Pardos, president de l'Associació, quan es va conèixer la sentència d'Afinsa. I és que ni d'un cas ni de l'altre se'n poden extreure conseqüències pràctiques per les persones estafades (els condemnats no tenen els diners que han de tornar) així que no els queda altra que continuar esperant una resposta dels concursos de creditors. Per això, ADICAE exigeix a través d'aquesta proposta el rescat immediat per part del Govern central del prop de mig milió d'afectacions entre Fórum, Afinsa i Arte y Naturaleza, 33.000 a Catalunya. Aquesta és una solució raonable, viable i justa i consisteix en què l'ICO adquireixi els drets de les persones afectades en aquests procediments concursals per recuperar així els seus estalvis, indispensables per a les famílies.

 



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email