El TJUE alerta altre cop dels desequilibris en les execucions hipotecàries a l'Estat espanyol; la inclusió de clàusules abusives a les hipoteques podrà aturar desnonaments
imagen

30/07/14. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) torna a posar en evidència les mancances de protecció de les persones hipotecades existent a la legislació espanyola tot i la reforma del 2013, fruit precisament d'una altra sentència dictada per aquest tribunal. Considera que hi ha un desequilibri en favor de la banca i per això estableix que el deutor podrà recórrer la resolució judicial al·legant la inclusió de clàusules abusives, com les clàusules sòl, en cas que es dicti l'execució hipotecària. Fins ara només el creditor podia fer al·legacions si s'aturava el procés per l'existència d'aquest tipus de clàusules. Dies després, el ministre d’Economia, Luis de Guindos, ha anunciat que a finals d’agost retocarà la llei per adequar-la a la sentència.

Les persones afectades per les clàusules abusives a les hipoteques, com per exemple les clàusules sòl, podran recórrer la hipotètica sentència d'execució hipotecària al·legant l'existència d'aquestes clàusules segons el que dicta la sentència del TJUE del passat 17 de juliol. Aquest ja és el segon toc d'alerta en menys de dos anys a la legislació espanyola que arriba d'Europa per qüestionar la protecció de les persones hipotecades. El març del 2013 aquest tribunal va dictar una sentència que va comportar la reforma de la llei hipotecària per permetre que, durant el procés judicial, els deutors poguessin al·legar l'existència de clàusules abusives per tal d'evitar el desnonament. Fins aleshores les execucions hipotecàries eren pràcticament automàtiques i amb aquesta reforma s'obria l'opció d'analitzar el contracte abans que es perdés l'immoble. Els Serveis Jurídics d'ADICAE ja han aconseguit en diverses ocasions la paralització d'execucions hipotecàries recolzant-se en aquesta al·legació (que marca la impossibilitat de procedir a l'execució mentre s'estigui resolent una altra demanda interposada per clàusules abusives) i ara Europa no només recolza la posició de l'Associació sinó que va un pas més enllà.

La sentència considera que el funcionament actual de la Llei d'Enjudiciament Civil (LEC) fruit d'aquesta primera reforma va en contra del dret comunitari pel fet que l'hipotecat no pugui recórrer la resolució però que, en canvi, si que es permeti a la banca fer al·legacions si s'atura el procés perquè el jutge ha decidit analitzar les clàusules del contracte. Aquesta situació comporta un greu desequilibri en perjudici de les persones consumidores i "resulta manifest que el desenvolupament davant l'òrgan jurisdiccional nacional del procediment d'oposició a l'execució, previst en l'article 695 de la LEC, col·loca al consumidor, en la seva condició de deutor executat, en una situació d'inferioritat en relació amb el professional, en la seva condició de creditor executant, pel que fa a la tutela judicial dels drets que pot invocar, a l'empara de la Directiva 93/13, davant la utilització de clàusules abusives", tal i com s'explica a la sentència.

A dia d'avui, si una hipoteca no es pot pagar i acaba en execució hipotecària, tot i que es demostri en un judici paral·lel l'existència de clàusules abusives que hagin contribuït a la impossibilitat de fer front als pagaments, la legislació vigent només preveu la possibilitat d'indemnitzar a la persona hipotecada pels perjudicis. Però l'habitatge ja està perdut. La sentència posa de manifest la qualitat de servei bàsic de l'habitatge i és per això que encara és més evident la protecció que requereix la persona hipotecada davant la banca i el rigor en l'anàlisi del contracte. El text diu que si s'inicia un procediment judicial "sobre la base d'un document notarial dotat de força executiva, sense que el contingut d'aquest document ni tan sols hagi estat objecte d'un examen judicial destinat a determinar el caràcter eventualment abusiu d'una o diverses de les seves clàusules" existeix un "tracte privilegiat" cap a l'entitat que "fa encara més necessari que el consumidor, en la seva condició de deutor executat, pugui obtenir una tutela judicial efectiva" que té qualsevol ciutadà i que s'inclou a l'article 47 de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea

Aquesta sentència constata l'abusivitat i l'injustícia d'aquestes clàusules i posa en evidència les mancances de la reforma de fa un any. De totes maneres, la sentència no és d'aplicació directa i rau en la decisió del jutge si se segueix o si s'opta per la normativa vigent. L'anunci del ministre De Guindos és un pas endavant però, en qualsevol cas, ADICAE considera que cal reformar la llei hipotecària a fons per tal de corregir d'una vegada per totes aquest desequilibri que afecta a més de 2 milions de famílies hipotecades amb clàusules sòl i altres clàusules abusives al conjunt de l'Estat espanyol. Són centenars les demandes que l'Associació manté als tribunals contra les entitats que van comercialitzar hipoteques amb aquestes clàusules i seguiran endavant per tal que es retornin les quantitats cobrades indegudament.



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email