AICEC-ADICAE entrega a la CNMV documentació que prova la comercialització fraudulenta de les preferents de CatalunyaBanc
imagen

10/07/14. AICEC-ADICAE, que agrupa bona part de les persones afectades a través de demandes interposades contra l'entitat, ha pogut constatar l'engany intencionat a través de la documentació interna que es facilitava als comercials i que describia les característiques dels productes. Els fullets informatius ocultaven les característiques de risc elevat, perpetuïtat i rendibilitat no garantida per tal de ser venuts a clients de perfil conservador i sense experiència financera. La reclamació presentada reclama a la CNMV que, com a òrgan supervisor i còmplice d'aquest frau, declari l'existència de Mala Práctica en la comercialització d'aquests productes i sancioni l'actuació denunciada.

És ben conegut el gran nombre de persones estalviadores que, tot i que el seu perfil era conservador i no adequat per a productes amb elevat risc, van adquirir participacions preferents de les caixes d'estalvi perquè tenien una relació de confiança amb els comercials que les hi van vendre. També va ser així en el cas de les caixes que després del procés de fusió van conformar el grup CatalunyaBanc: Caixa Catalunya, Caixa Terrassa i Caixa Manresa. L'Associació ha pogut constatar gràcies a documentació interna d'aquestes entitats que la comercialització va ser mancada de transparència i d'informació adequada cap als comercials i, conseqüentment i amb major mesura, cap a la clientela.

La Comissió Nacional del Mercat dels Valors (CNMV), com a organisme supervisor, és corresponsable de no haver aturat aquesta mala pràctica tot i haver-la detectat i advertit ja l'any 2009. És per això que, sota el lema: “CNMV corresponsable de l'estafa de les preferents: solució ja!” els afectats s'han concentrat a les portes de l'organisme on han presentat una reclamació que sol·licita la investigació de la documentació aportada, la declaració de l'existència de Mala Pràctica en la comercialització d'aquests productes i que es tipifiqui i se sancioni l'actuació denunciada. L'emissió i distribució d'aquests fullets interns s'entén que podria ser una infracció tipificada en els articles 95 i els següents de la Llei 24/1988 del Mercat dels Valors, de 28 de juliol, per incompliment de les obligacions, regles i limitacions previstes als articles 70 i els següents de la mateixa llei.

La descripció del producte estava intencionadament manipulada

La documentació presentada, i adjuntada en aquest comunicat, consta de diferents fullets informatius que les diferents entitats que conformen l'actual grup CatalunyaBanc van fer arribar als empleats encarregats de comercialitzar les participacions preferents i, també, el deute subordinat. La descripció dels productes està intencionadament manipulada per tal de maquillar les seves característiques de producte complex, amb risc elevat, rendibilitat no garantitzada ni avalats pel FROB, de caràcter perpetu i que només podien ser venuts a mercats secundaris sense liquidesa immediata i amb enormes pèrdues. Això implica la comercialització fraudulenta ja que la majoria de la clientela que els va adquirir eren inversors minoristes que ni eren experts ni qualificats i, per aquesta condició, mereixien protecció especial i la facilitació d'informació clara, imparcial, no enganyosa i sense ocultar ni minimitzar cap aspecte important. Així s'estableix als articles 38 i 39 del Reial Decret 1310/2005 i que posteriorment va modificar la Llei del Mercat de Valors.

Aquesta informació constatada, confirmada i entregada avui se suma als manipulats arbitratges i desproporcionades quitances que han patit les persones afectades per aquest frau i ressalta la poca credibilitat dels 532 milions d'euros que CatalunyaBanc presentava a la Junta d'Accionistes del passat 28 de juny justament quan queda una setmana pel tercer intent de subhasta.

 Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

02-10-2023 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa/Mesa informativa Día de la Educación Financiera.

03-10-2023 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Alfabetización Digital Módulo 1. Aprender a conocer el dispositivo móvil y las herramientas básicas.

04-10-2023 BARCELONA Grupo Temático Ahorro e Inversión
Debate del grupo temático de ahorro inversión.

10-10-2023 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Alfabetización Digital Módulo 2, conocer dónde se pueden descargar las aplicaciones y cómo hacerlo con seguridad.

10-10-2023 BARCELONA Grupo Igualdad y Consumo
Debate del grupo temático de igualdad y consumo.

11-10-2023 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
¿Tienes varios préstamos y no los puedes pagar? ¿Conoces la ley de la Segunda Oportunidad? Descubre si puedes acogerte a ella.

17-10-2023 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Alfabetización Digital Módulo 3, saber manejarse y descubrir los programas de videoconferencias más utilizados.

18-10-2023 BARCELONA Grupo Temático Seguros
El consumidor paga por unas peores condiciones en la atención médica privada, a un mayor coste mientras crecen los beneficios de las aseguradores.

19-10-2023 BARCELONA Grupo Temático de OTROS TEMAS
Banca online, principales funcionalidades de las aplicaciones, ventajas, inconvenientes y sistemas de seguridad.

23-10-2023 BARCELONA Grupo Temático Alimentación - Economía Circular
Análisis del día mundial de la Alimentación (16/10)

24-10-2023 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Alfabetización Digital Módulo 4, las redes sociales más utilizadas por los usuarios y aprender a interactuar con ellas.

24-10-2023 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
charla informativa sobre seguros. Las vinculaciones y ventas combinadas de seguros a los prestamos hipotecarios y personales, un gran negocio para la banca.

25-10-2023 BARCELONA Grupo Temático de OTROS TEMAS
Debate del grupo temático de operativa bancaria. Principales fraudes en medios de pago, como defenderte ante la falta de protección bancaria.

07-11-2023 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Mòdul d'alfabetització digital - 1 Aprendre a desenvolupar les habilitats bàsiques per utilitzar tots els ajustaments del telèfon mòbil.

08-11-2023 BARCELONA Grupo Temático Ahorro e Inversión

14-11-2023 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Mòdul d'alfabetització digital - 2 conèixer les aplicacions més rellevants i on es poden descarregar i instal·lar de manera segura. Presencial a la seu AICEC-ADICAE.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Dia Mundial del Malbaratament Alimentari
Taller de factures
Programa d'Alfabetització Digital mes de setembre
Properes activitats d'AICEC-ADICAE el mes de setembre
Programa d'activitats del cicle d'alfabetització digital programat per al mes de juliol
Properes activitats d'AICEC-ADICAE el mes de juliol

Actualment hi ha 269 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email