Arxiu de notícies - JULIOL 2021

 
AICEC-ADICAE adverteix d'ofertes enganyoses en les assegurances de viatge COVID
imagen

Una anàlisi elaborada per l'associació entre les ofertes d'assegurances de viatge posa de manifest múltiples exclusions de cobertura malgrat anunciar-se com a "assegurances COVID-19"

Moltes asseguradores ofereixen un suposat producte extra anomenat “cobertura COVID”, quan en les condicions generals de les seves assegurances regulars de viatge ja s'incloïa l'assistència mèdica i sanitària, hospitalització i fins i tot repatriació

L'Associació recomana a les persones consumidores revisar a fons les cobertures per contrastar si responen al que volen contractar i recorda que les seves vies d'atenció romanen operatives

Barcelona, 29 de juliol de 2021. AICEC-ADICAE, després de revisar les condicions generals de diferents assegurances de viatge dels principals grups que ofereixen aquest producte a Espanya, destaca que malgrat emprar-se com a ganxo publicitari la inclusió de "cobertures Covid-19" múltiples situacions no es troben cobertes, una pràctica abusiva a través de la qual les persones consumidores poden ser induïdes a error o engany i acabar contractant una assegurança que no cobreix el que esperaven.

El fet que, aprofitant el temor de moltes persones consumidores a veure truncats els seus viatges per tancaments perimetrals, confinaments, quarantenes o el contagi per Covid, es publicitin assegurances lligades a la pandèmia, però amb importants exclusions en la seva "lletra petita", converteix moltes d'aquestes ofertes en enganyoses.

Així, malgrat en totes les ofertes figuren de manera destacada referències com a "Cobertures Covid-19: incloses", "Assegurança de viatge Covid-19" i similars, l'anàlisi dels condicionats d'aquestes assegurances posa de manifest l'existència de múltiples exclusions i situacions no cobertes tot i estar directament connectades al coronavirus.

D'una banda, cap de les assegurances estudiades cobreix l'anul·lació del viatge a causa de confinaments o tancaments perimetrals que impedeixin a la ciutadania la sortida del seu municipi o l'entrada en el territori de destí. D'altra banda la imposició de quarantenes per contactes amb positius, les quals impedirien igualment viatjar, es troben, en la majoria dels casos, fora de les cobertures ofertes. A més les cobertures existents queden anul·lades en cas que la persona viatgi a destinacions on les autoritats hagin divulgat el consell de no desplaçar-se, o en alguns, expressament quan el Ministeri d'Exteriors tingués emesa una recomanació de no viatjar.

Davant aquesta situació, l'associació, que continuarà examinant aquest tipus de pràctiques a fi d'actuar enfront de les mateixes per a la seva erradicació, recorda la necessitat de prestar especial atenció a les exclusions contingudes en les condicions generals de les pòlisses d'assegurança a fi de confirmar que les cobertures establertes són les buscades.

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President de ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 
AICEC-ADICAE insta el Banc d'Espanya a vigilar el cost de les comissions i l'evolució del crèdit després de la pandèmia; es disparen les reclamacions
imagen

La Memòria de Reclamacions del Banc d'Espanya certifica que les reclamacions per hipoteques, crèdits personals, targetes i 'revolving' augmenten un 40% entre 2019 i 2020 i superen les 11.000.

Despeses hipotecàries i productes vinculats suposen un 30% d'aquestes reclamacions i augmenten el 50% entre tots dos exercicis. Les reclamacions per 'revolving' es multipliquen per tres, superen les 1.800 i són causa de creixent preocupació

L'abusiu increment de les comissions bancàries causa que la xifra de reclamacions per aquest motiu es dupliqui. El Banc d'Espanya va registrar 2.134 reclamacions per aquesta raó en 2020

AICEC-ADICAE continua detectant un molt baix volum de reclamacions resoltes a favor del client en comparació amb les presentades. De les 21.320 presentades en 2020, només 3.302 van donar resultat positiu per a la persona consumidora

 

Barcelona, 13 de juliol de 2021. El crèdit abusiu, les targetes 'revolving' amb interessos desorbitats i les comissions bancàries a preus desproporcionats centren la gran majoria de les reclamacions que les persones consumidores van interposar en 2020 davant el Servei de Reclamacions del Banc d'Espanya. La seva memòria, publicada aquest dimarts, confirma 21.320 reclamacions presentades en 2020, mentre que al 2019 s'havien presentat 14.638.

 

Un augment del 45% que s'explica, fonamentalment, per l'increment durant l'any 2020 de les reclamacions relacionades amb hipoteques, crèdits personals, targetes (especialment 'revolving') i comissions bancàries. I que testifiquen un increment de la inquietud entre les persones consumidores per qüestions fonamentals en la seva relació amb les entitats financeres.

 

Així, les despeses hipotecàries concentren 2.036 reclamacions, un 32% més que l'any anterior, i els productes vinculats a hipoteques motiven 1.095 expedients, gairebé el doble que en 2019. Les targetes 'revolving' i el seu risc de sobreendeutament generen 1.869 reclamacions, el triple que l'any anterior. Els préstecs personals estan darrere de 1.485 reclamacions. I les comissions ocupen 2.134 expedients, el doble que en 2019.

 

Davant aquest increment de les queixes dels usuaris per aquesta mena de serveis financers, AICEC-ADICAE insta el Banc d'Espanya que vigili i controli de manera detallada com evoluciona el mercat del crèdit a Espanya, com es comercialitza tant a consum com hipotecari, i com han evolucionat les moratòries per la pandèmia. L'associació ja va detectar al llarg de l'any passat com la pandèmia havia incrementat la vulnerabilitat de les persones consumidores, i com un percentatge creixent d'usuaris i usuàries estaven cada vegada més preocupades per les seves hipoteques.

 

Així mateix, el supervisor ha d'estar també pendent de l'efecte que l'abusiu increment de les comissions bancàries està suposant en les butxaques de les persones consumidores. L'import mitjà de la comissió per manteniment de compte s'ha multiplicat per quatre després de les pujades del mes de juny, i les entitats financeres ni atenen el perfil vulnerable de bona part dels seus clients ni tenen en compte les seves necessitats i reivindicacions.

 

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

--

 
La banca bloqueja els jutjats per continuar imposant a les persones consumidores la devolució parcial i incompleta de les seves clàusules terra
imagen

Les entitats financeres acceleren la imposició d'acords a les persones consumidores hipotecades: continuen oferint devolucions incompletes de quantitats a canvi de renunciar als seus procediments judicials. La pressió de la banca i la situació econòmica empenyen a les persones usuàries a acceptar nous abusos

ADICAE ha presentat ja 27 escrits d'oposició a cadascuna de les entitats que pretenen continuar bloquejant al Tribunal Suprem i a la resta de jutjats perquè no dictin definitivament i de manera col·lectiva el que ja han avançat en repetides ocasions

L'abús de les clàusules terra està confirmat, però la banca s'enroca; quatre anys després de la creació dels jutjats especialitzats, a penes ha retornat via reclamació directa mig milió de terres, i més del 70% de les persones afectades no haurien vist retornat ni un euro d'aquestes clàusules

 

Barcelona, 6 de juliol de 2021. Han passat ja més de quatre anys després de l'entrada en vigor del Reial Decret Legislatiu 1/2017 de reclamació extrajudicial de clàusules terra, així com de la creació dels jutjats especialitzats en clàusules abusives. I després d'aquest temps la banca continua amb els seus intents per tancar en fals un abús, el d'aquestes clàusules de límit inferior al tipus d'interès hipotecari, que continua estant al capdavant en nombre d'afectats i diners en discussió d'entre tots els històricament comesos per les entitats financeres.

Els balanços són parcials i incomplets, però les xifres són aquí. El Banc d'Espanya mesura els acords proposats per les entitats financeres després de reclamació directa de les persones consumidores i en aquests últims quatre anys comptabilitzen un total de 446.000 devolucions, amb un import mitjà de 4.300 euros, molt per sota de l'impacte de la clàusula terra. Per part seva, les sentències favorables en els jutjats especialitzats en clàusules abusives s'eleven a tot just 290.000 en aquests últims quatre anys, segons el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Els que sí que es compten per centenars de milers són els acords extrajudicials a canvi de desistir de demandes. La devolució mitjana s'eleva a uns 9.000 euros, també lluny de la devolució legal. Són dades que ratifiquen el coneixement de l'abús en la imposició de les clàusules terra que continuen perpetrant les entitats en mantenir la seva oposició a la devolució íntegra de quantitats i imposar acords sense la restitució completa.

ADICAE continua sent testimoni de les mateixes pràctiques amb les quals la banca tracta d'amagar l'abús i donar-li carpetada. "Hem acceptat l'acord que ens han ofert", sostenen les persones consumidores en els seus escrits de desistiment, a canvi de "no interposar cap mena d'actuació judicial". En la majoria dels casos es tracta de deutors provinents dels anys de la bombolla immobiliària, perquè dos terços de les hipoteques avui vigents provenen de la primera dècada d'aquest segle.

I aquests "acords" com a molt aconsegueixen la meitat de les quantitats realment a recuperar: els interessos del préstec pagats de més, els interessos legals d'aquestes quantitats, les quantitats deixades d'amortitzar del capital per causa de l'aplicació del sistema francès d'amortització (el de la majoria de les hipoteques) i les costes i despeses judicials si n'hi hagués. Així que els bancs continuen imposant la seva força, encara major avui en situacions de vulnerabilitat sobrevinguda per aquesta nova crisi pandèmica, o pel tancament en fals de l'anterior crisi immobiliària. Moltes persones consumidores necessiten l'acord, i les entitats financeres s'aprofiten d'això.

ADICAE continua exigint als tribunals, especialment al Tribunal Suprem que jutja la macrodemanda col·lectiva de l'associació contra les entitats que han aplicat aquestes clàusules terra, que accelerin la resolució del procediment, tal com s'han compromès a fer. I que finalment dictin una sentència oposant-se a la postura de la banca de bloqueig de l'acció de la justícia amb recursos que només busquen dilatar terminis. L'associació calcula que més del 70% de les persones afectades encara no hauria rebut ni una compensació per aquestes clàusules abusives.

 

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President de ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 
AICEC-ADICAE organitza un Cicle d'estiu d'alfabetització digital
imagen

 

El cicle inclou quatre sessions totalment gratuïtes i obertes a tothom que tractaran quatre aspectes claus de la digitalització: l'utilització de l'ordinador, l'ús del telèfon mòbil intel·ligent i les xarxes socials, tipologia de programes de videoconferència i característiques principals de la banca en línia

 

Aquestes sessions es desenvoluparan els dimarts i dijous de les dues primeres setmanes de juliol a les 18:30h

 

L'objectiu de les sessions és ensenyar a les persones consumidores a manejar les eines digitals al seu abast i reduir la bretxa digital que pateix un sector important de la població

 

Barcelona, 1 de juliol de 2021. AICEC-ADICAE, associació de persones consumidores amb seu en Catalunya, ha organitzat un cicle d'estiu sobre digitalització amb l'objectiu de reduir la bretxa digital que pateix un sector important de la ciutadania, en especial, les persones consumidores vulnerables.

 

El cicle inclou quatre sessions que es desenvoluparan les tardes dels dimarts i dijous de les primeres dues setmanes del mes de juliol i tractaran quatre temes clau i actuals de la digitalització: l'utilització de l'ordinador, l'ús del telèfon mòbil intel·ligent i les xarxes socials, tipologia de programes de videoconferència i característiques principals de la banca en línia.

 

La crisi sanitària de la COVID-19 ha obligat moltes persones a digitalitzar-se de manera immediata i amb limitades oportunitats per a l'aprenentatge en un context on les noves tecnologies s'han tornat imprescindibles per al dia a dia de la ciutadania.

 

L'associació AICEC-ADICAE considera urgent oferir informació i formació a les persones consumidores en aquest àmbit perquè puguin fer servir les eines tecnològiques al seu abast i així, reduir la bretxa digital i combatre l'aïllament.

 

 

 

 

Lloc: Per videoconferència, inscripcions:

Amb confirmació prèvia: seu d’AICEC-ADICAE (C/ Creu dels Molers, 13 - 08004)

Dia i hora:

1. Dimarts, 6 de juliol a les 18:30: Utilització de l'ordinador: https://bit.ly/3guBQMA
2. Dijous, 8 de juliol a les 18:30: Smartphone i Xarxes Socials: 
https://bit.ly/3zz764o
3. Dimarts, 13 de juliol a les 18:30: Programes de Videoconferències: 
https://bit.ly/3zGc1Rt
4. Dijous, 15 de juliol a les 18:30: Banca en línia: 
https://bit.ly/3q1l0Ih

Contacte: comunicaciocat@adicae.net

Tlfn: 933.425.044

 

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email