Arxiu de notícies - OCTUBRE 2021

 
ADICAE inicia una campanya de mobilització pel preu de la llum que durarà fins a final d'any
imagen

AICEC-ADICAE va convocar divendres 22 a socis i sòcies de l’entitat a la Plaça Pi i Sunyer de Portal de l’Àngel a Barcelona com punt d’inici de les reivindicacions

A Madrid, l'associació va celebrar una performance reivindicativa en la plaça de Callao per visibilitzar el descontentament de les persones consumidores davant la pujada ininterrompuda del preu de la factura elèctrica

L'acció, amb participació ciutadana, marca l'inici d'una sèrie de mobilitzacions de les persones consumidores i usuàries que s'estendrà durant els mesos d'octubre, novembre i desembre i que també arribarà als carrers de Barcelona

El president d’AICEC-ADICAE, Manuel Pardos, avisa a les elèctriques de l'experiència de l'associació en la mobilització de les persones consumidores i el seu deure de reaccionar davant una escalada de preus “injusta i poc raonable”

Barcelona, 25 d’octubre de 2021. L'associació de persones consumidores i usuàries, AICEC-ADICAE, va convocar divendres 22 a socis i sòcies de l’entitat a la Plaça Pi i Sunyer de Portal de l’Àngel a la ciutat de Barcelona com a punt d’inici d’una campanya de mobilització per l’augment del preu de la llum.

L’activitat es va desenvolupar la tarda de divendres, va comptar amb nombrosos socis i sòcies de l’entitat que es van encarregar d’atendre les dubtes i consultes de les persones que s’apropaven a la paradeta de l’associació i difondre informació sobre les accions reivindicatives programades per protestar per l’augment del preu de la llum: una performance que tindrà lloc el dia 19 de novembre als carrers de Barcelona.

El mateix divendres, a Madrid, ADICAE va celebrar aquesta performance reivindicativa en la plaça de Callao en protesta pels elevats preus de la factura elèctrica que estan patint milions de famílies. Mitjançant una representació teatral a càrrec dels actors Cruz Galiana i Xisco Melero, la participació de socis de l'associació i presència de públic, s'han posat de manifest els perjudicis d'un sistema elèctric oligopolístic per a les persones consumidores i es va animar a aquestes a exercir els seus drets davant l'abús de les companyies.

Aquesta acció marca l'inici d'una gran campanya de mobilització impulsada per l'associació “fins a final d'any” per defensar els interessos de les persones consumidores davant un “gravíssim i complex problema” per al qual les elèctriques “no sols no han donat cap solució, sinó que menystenen a milions d'espanyols amb una escalada de preus injusta i poc raonable”, ha assegurat Manuel Pardos, president de l'associació, qui també adverteix: “en ADICAE som especialistes en mobilització i obligarem les elèctriques a reaccionar”.

En aquest sentit, tot i que ja s'ha fet un primer pas amb el Reial decret impulsat pel Govern, ara en tràmit parlamentari, per trobar solucions que alleugin la butxaca d'unes persones consumidores que veuen com puja la factura elèctrica, però també el preu del combustible i la cistella de la compra, el president d’ADICAE creu que “la solució no pot venir només del Govern i les seves mesures” i confia que “la Unió Europea acabi donant una solució comuna a un problema que no sols afecta a Espanya, sinó a tots els països comunitaris”.

AICEC-ADICAE ha mostrat constantment la seva preocupació davant el problema de l'encariment del preu de la factura de la llum. Durant la trobada mantinguda pel president de l'associació, Manuel Pardos, amb la vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va mostrar la seva defensa del sistema PVPC pels seus beneficis per a les persones consumidores i la seva posició de reforma únicament per “un model millorat i estable per als consumidors”.

A més, el president d’AICEC-ADICAE recalca la posició de l'associació davant del mercat elèctric, fonamentada en tres eixos fonamentals:

Pobresa energètica zero. És incomprensible que en un país com Espanya existeixin persones que no puguin accedir a l'energia per escalfar-se, dutxar-se o cuinar.

Estalvi energètic. Tot el que cadascun vulgui i pugui tenint cura de la sostenibilitat del nostre planeta, que és problema de tothom.

Preu de l'Electricitat. Només és acceptable un preu raonable i just de l'electricitat.

 

Descarrega arxius d'àudio de declaracions del President de ADICAE

Descàrrega arxivo de vídeo de declaracions del President de ADICAE

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’AICEC-ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 
ADICAE organitza a Madrid una performance multitudinària de persones consumidores a causa de la pujada del preu de la llum
imagen

Divendres a partir de les 17 hores durà a terme una activitat col·lectiva en la plaça de Callao de Madrid

Aquesta activitat marca l’inici d’una sèrie d’actuacions que tindran lloc en diferents llocs de l’estat, inclosa Catalunya

Busca animar les persones consumidores a adoptar una posició crítica davant l'encariment de la factura energètica i denunciar el model actual d'oligopoli

Barcelona, 20 d’octubre de 2021. L'associació de consumidors i usuaris, ADICAE, ha convocat per aquest divendres 22 d'octubre una acció reivindicativa en forma de representació teatral que tindrà lloc a partir de les 17 hores en la madrilenya plaça de Callao per animar les persones consumidores a protestar davant del continu encariment del preu de l'electricitat i denunciar les pràctiques oligopolístiques en el sistema elèctric espanyol.

L'any 2021, i especialment el segon semestre de l'any, ha estat marcat per l'encariment progressiu del rebut de la llum. Durant aquest mes d'octubre es van arribar a les majors xifres històriques a Espanya, situant-se el preu del MwH per sobre dels 300€, encapçalant la llista dels països europeus amb la llum més cara. Una situació que coincideix amb el descens del poder adquisitiu de les famílies a conseqüència de la crisi derivada de la pandèmia de COVID19.

Davant d'això, ADICAE cerca visibilitzar i sensibilitzar per mitjà de l'entreteniment la problemàtica a la qual s'han enfrontat les persones consumidores durant tot l'any amb relació al consum energètic. ADICAE vol encoratjar els usuaris a conèixer i reclamar els seus drets davant les companyies elèctriques, així com fomentar l'ús eficient i sostenible de l'energia.

Per aconseguir-ho es durà a terme una representació teatral participativa en la cèntrica plaça de Callao amb l'objectiu de remoure la consciència ciutadana i animar a l'associació col·lectiva davant de les grans elèctriques i les seves pràctiques oligopolístiques.

ADICAE ha mostrat, tant en reunions amb el Govern com públicament, quina és la seva postura davant del problema elèctric que afecta milions de persones consumidores:

     Pobresa energètica zero. És incomprensible que en un país com Espanya existeixin persones que no puguin accedir a l'energia per escalfar-se, dutxar-se o cuinar.

    Estalvi energètic. Tot el que cadascun vulgui i pugui tenint cura de la sostenibilitat del nostre planeta, que és problema de tothom.

    Preu de l'Electricitat. Només és acceptable un preu raonable i just de l'electricitat.

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President de ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

-- 

 
Què s'amaga darrere del terme criptomonedes, una inversió o un engany?
imagen

L'evolució de les tecnologies ha portat a les persones consumidores noves maneres de realitzar compres i inversions, fets que comporten nous perills, de tal manera que molts usuaris i usuàries poden perdre fins i tot tots els seus estalvis. En 2009 va arribar a l'era d'Internet la criptomoneda, però què coneixem d'aquesta moneda virtual?

En què consisteixen?

Segons el Banc d'Espanya, una criptomoneda és una moneda virtual (no són bitllets ni monedes metàl·liques) que serveix per fer operacions de compra, venda i altres transaccions financeres. Aquest tipus de moneda opera de forma independent dels governs i bancs centrals i són divises que es troben a l'abast de qualsevol persona.

Aquelles que obtenen una criptomoneda la guarden en carteres electròniques que estan protegides amb contrasenya, poden transferir diners de cartera a cartera de manera anònima, però la persona a la qual l'arriben aquests diners ha d'acceptar la transacció.

Inversions a través de criptomoneda

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i el Banc d'Espanya van emetre un comunicat sobre el risc de les criptomonedes com a inversió. Moltes d'elles, com el Bitcoin i Ether, han experimentat una elevada volatilitat en els seus preus, la qual cosa ha portat a un augment significatiu de la publicitat, a vegades agressiva, per atreure inversors. El Banc d'Espanya i la CNMV ja van advertir en 2018 sobre el risc d'aquesta mena d'inversions a causa de, entre altres factors, la seva extrema volatilitat, complexitat i falta de transparència que les converteixen en una aposta d'alt risc.

Des del punt de vista legal, les criptomonedes no tenen la consideració de mitjà de pagament, no compten amb el suport d'un banc central o altres autoritats públiques i no estan cobertes per mecanismes de protecció al client com el Fons de Garantia de Dipòsits o el Fons de Garantia d'Inversions. Llavors... què porta a pensar que són segures i que cal invertir en les criptomonedes? Hi ha persones que pensen que el fet que estiguin fiscalitzades per Hisenda les fa segures, i això no té res a veure. També, ens trobem que empreses com Paypal (i altres) accepten pagaments en criptomonedes, però realment no es té ni suport ni coneixement real sobre com funciona el mercat.

De fet, han aparegut en els últims temps nombrosos quiosquets d'inversió que ofereixen rendibilitats increïbles per agafar estalvi de persones consumidores i fer-ho servir per al rastreig i la recaptació de criptomonedes. Alguns d'aquests quiosquets, ja estan sent investigats pels jutges.

Com detectar un frau?

Et donem una sèrie de claus per poder detectar aquest tipus d'engany.

• Frases mal redactades. Les companyies que fan servir aquest tipus de frau utilitzen softwares de traducció automàtics que fa que moltes vegades siguin frases incoherents.

• Beneficis instantanis. Cap plataforma multiplicarà els seus diners en menys de 24 hores.

• Termes legals. Revisi totes les dades del lloc web. Moltes d'aquestes plataformes diuen la veritat sota l'exempció de responsabilitat. Si el lloc web en el qual es troba no té informació legal, és un exemple clar d'estafa.

• No tot és el que sembla. L'aparició de continguts publicitaris enganyosos que ofereixen guanys extraordinaris és un altre motiu de frau, ja que aquestes empreses utilitzen aquest tipus d'informació per a la captació de clients.

• Buscar informació sobre la plataforma. Obtenir totes les dades sobre l'aplicació o el portal en el qual et trobes, ja que moltes de les informacions que ofereixen les plataformes fraudulentes són deficients.

• Llegir amb deteniment tot el contracte amb el proveïdor de bitllets digitals. A diferència dels bancs i les companyies de targeta de crèdit, és possible que no assumeixin la responsabilitat de reposar-te els diners en cas de robatori.

Així i tot, no és possible negar el gran auge de les monedes digitals. Europa no vol quedar-se enrere i els bancs centrals ja estan canviant el seu discurs buscant oferir un producte amb les mateixes prestacions, però amb la seguretat i garanties de les inversions institucionals. Així que Europa llançarà l'euro digital. La gran diferència amb les criptomonedes en curs és que estarà sotmesa a regulació, ja que el BCE delimitarà el marc operatiu, els controls i les característiques tècniques.

No obstant això, davant aquest panorama innovador i de candent actualitat, ens trobem amb una altra realitat, el consum desmesurat d'energia i recursos que costa el seu manteniment. Segons una anàlisi del Centre de Finances Alternatives de la Universitat de Cambridge (CCAF, per les seves sigles en anglès), el bitcoin, consumeix més electricitat a l'any que Finlàndia, Suïssa o l'Argentina.

 
ADICAE planteja els seus eixos clau davant el 'tarifàs' elèctric: Zero pobresa energètica i llum a preu just
imagen
L'associació analitza el sector en una jornada temàtica aquesta tarda i avança un sondeig amb dades rellevants

ADICAE planteja els seus eixos clau davant el 'tarifàs' elèctric: Zero pobresa energètica i llum a preu just
Mentre l'electricitat impulsa una destacada pujada de l'IPC, les persones consumidores continuen assistint a un allau de dades i informacions que genera màxima confusió. El 83% veu difícil d'entendre la factura elèctrica, i un de cada tres no sap si el seu contracte és regulat o de mercat lliure.

ADICAE celebra aquesta tarda la jornada 'El Preu de la Llum, Realitats i Perspectives per als Consumidors' per llançar llum sobre la qüestió. Juntament amb experts en la matèria oferirà les claus dels aspectes més rellevants del mercat elèctric per a les persones consumidores.

L'associació insisteix en tres reivindicacions clau: Pobresa energètica zero, preu de l'electricitat raonable i just, i una política d'estalvi energètic "en funció del que cadascun vulgui i pugui", en paraules del president d’ADICAE, Manuel Pardos.

Barcelona, 14 d’octubre de 2021. ADICAE celebra aquesta tarda a les 18 hores la jornada 'El Preu de la Llum, Realitats i Perspectives per als Consumidors', en la qual s'analitzaran els aspectes més rellevants respecte a l'actual sistema de fixació de preus. Enfront de la gran confusió imperant s'aclariran els elements clau de la situació actual i s'abordaran les possibles alternatives als actuals sistemes de fixació de preus.
D'aquesta manera, i comptant amb experts en el mercat de l'energia, ADICAE pretén facilitar una adequada comprensió sobre què és el que està passant, a quines causes obeeix la situació actual i quines possibles alternatives de tota mena poden millorar la posició i drets de les persones consumidores davant un subministrament tan fonamental com el de l'electricitat i l'energia. ADICAE vol, a més, obrir a la participació de les persones consumidores la resposta que l'Associació prepara a la consulta pública sobre la reforma del PVPC plantejada pel Govern.
Sondeig entre consumidors

A més aquest esdeveniment servirà per presentar un avanç dels resultats d'un primer sondeig realitzat per ADICAE entre mig miler de persones consumidores per conèixer les seves opinions i visions sobre alguns aspectes bàsics relatius a l'actual sistema de tarifes.
El 83% considera difícil d'entendre la factura elèctrica, i un de cada tres no sap si el seu contracte és de preu regulat o mercat lliure. D'altra banda i després del canvi tarifari aplicat fa uns mesos, encara que més del 80% de les persones consumidores consultades manifesten haver modificat totalment o parcialment els seus hàbits de consum elèctric, el 65,32% assenyala que la seva factura de la llum ha augmentat.
El 67,12% considera que ha de mantenir-se i reforçar-se un sistema de regulació dels preus, mentre un 28% no sap quina solució seria millor per a elles. I d'entre els possibles aspectes que haurien d'abordar-se en una reforma del mercat elèctric, les persones consumidores situen la revisió dels mecanismes de fixació de preus com a qüestió prioritària, seguida de la revisió dels costos que s'afegeixen a la factura elèctrica i del foment de l'autoconsum i les energies renovables.
En aquesta realitat de les persones consumidores basa ADICAE la seva reivindicació. L'associació ha defensat davant la ministra Teresa Ribera la pertinència de l'actual model del preu regulat (PVPC). En aquest sentit aniran les respostes de l'associació davant la consulta plantejada pel Ministeri sobre la seva possible modificació, consulta que es tanca el pròxim 22 d'octubre. L'associació defensarà únicament modificacions del preu regulat que impliquin "un model millorat i estable per als consumidors", recorda Manuel Pardos.
La posició global de l'associació referent al mercat elèctric part de tres pilars fonamentals
Pobresa energètica zero. És incomprensible que en un país com Espanya existeixin persones que no puguin accedir a l'energia per escalfar-se, dutxar-se o cuinar.
Estalvi energètic. Tot el que cadascun vulgui i pugui tenint cura de la sostenibilitat del nostre planeta, que és problema de tots.
Preu de l'Electricitat. Només és acceptable un preu raonable i just de l'electricitat.
Per a inscriure's en la jornada:
 
ADICAE demana al Congrés avançar cap a un mercat elèctric que elimini la pobresa energètica i asseguri una llum a preu just
imagen

ADICAE organitza demà dijous la jornada 'El Preu de la Llum, Realitats i Perspectives per als Consumidors'. L'esdeveniment comptarà amb experts de reconegut prestigi que tractaran els aspectes més destacats del mercat elèctric, que analitzaran elements fonamentals del sistema de fixació de preus elèctrics i el paper de les energies renovables i les comercialitzadores sostenibles.

L'associació insta els grups parlamentaris en el Congrés dels Diputats perquè aprovin totes les mesures necessàries per corregir l'escalada de preus i eliminar l'angoixa dels consumidors davant un problema creixent. El debat plenari de demà haurà de servir per a avançar en una solució que ha de comptar forçosament amb les persones consumidores.

AICEC-ADICAE insisteix en tres reivindicacions clau: Pobresa energètica zero, preu de l'electricitat raonable i just, i una política d'estalvi energètic "en funció del que cadascun vulgui i pugui", en paraules del president d’AICEC-ADICAE, Manuel Pardos. "Aquest problema només pot solucionar-lo el Govern en conjunció amb la Unió Europea", que ja està plantejant algunes mesures rellevants.

Barcelona, 13 d’octubre de 2021. Sobre aquestes qüestions bàsiques versarà la jornada que començarà demà a les 18 hores, en format semipresencial, en totes les seus d’ADICAE i via enllaç en línia. La jornada analitzarà els aspectes més rellevants per a les persones consumidores respecte a l'actual sistema de fixació de preus, posarà en valor l'acció de les petites comercialitzadores elèctriques, i servirà per a recordar la postura de l'associació en un moment en el qual, a més, el Ministeri de Transició Ecològica ha implementat un full de ruta de col·laboració amb les associacions de persones consumidores.

En la jornada participaran el professor universitari, expert en mercat elèctric, José María Yusta, i el consultor energètic Francisco Valverde, que debatran sobre la configuració actual de preus en el mercat elèctric. I el director general de l'empresa Syder Comercialitzadora Verda, Alberto París, exposarà la situació en la qual queden les petites empreses elèctriques de caràcter sostenible. Tot això moderat pel president d’AICEC-ADICAE, Manuel Pardos.

ADICAE ha defensat davant la ministra Teresa Ribera la pertinència de l'actual model del preu regulat (PVPC), i en aquest sentit aniran les respostes de l'associació davant la consulta plantejada pel Ministeri sobre la seva possible modificació, consulta que es tanca el pròxim 22 d'octubre. Manuel Pardos valora positivament l'actitud de la ministra Ribera, plenament oberta a les aportacions de les associacions, i considera que aquest protocol de col·laboració suposarà "un abans i un després per als consumidors".

L'associació defensarà únicament modificacions del preu regulat que impliquin "un model millorat i estable per als consumidors", i recorda que, al final, la solució a aquest carrusel dels preus elèctrics que tant preocupa la ciutadania ha de provenir d'una acció coordinada en l'àmbit europeu, entre tots els governs de la UE. Les mesures recentment anunciades per la Comissió Europea incideixen en la protecció immediata de grups vulnerables, i ADICAE defensa un enfocament ampli recordant que el bo social elèctric podria arribar a 4 milions de famílies enfront dels actuals 1,2 milions de beneficiaris.

La nostra posició és molt clara:

Pobresa energètica zero. És incomprensible que en un país com Espanya existeixin persones que no puguin accedir a l'energia per a escalfar-se, dutxar-se o cuinar.

Estalvi energètic. Tot el que cadascun vulgui i pugui mirant en particular la sostenibilitat del nostre planeta que és problema de tots.

Preu de l'Electricitat. Només és acceptable un preu raonable i just de l'electricitat per a totes les persones consumidores.

 

Per a inscriure's en la jornada:

https://mx0.adicae.info/envios/l/ItV892NxnQFMVEWX6muaqAAg/FA67mRSHZOURIBBKadKEfQ/Y8M32wQHMtOFaBeYbdfMAA 

https://mx0.adicae.info/envios/l/ItV892NxnQFMVEWX6muaqAAg/J763LQPzXfoZrcAD0L2NUIdw/Y8M32wQHMtOFaBeYbdfMAA 

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 
Assegurances: El millor és que no calgui fer ús d'elles
imagen

 

Desastres naturals com l'esdevingut amb l'erupció volcànica de la Palma, la tromba d'aigua que va afectar el Montsià i al Baix Ebre i altres esdeveniments catastròfics, treuen a relluir la importància de l'activitat asseguradora per al bon funcionament i la defensa dels drets de les persones consumidores.

AICEC-ADICAE recorda que estem davant d'un producte complex, amb una gran quantitat de variants i de clausulats generals, particulars i especials, és per això que cal estar ben familiaritzat amb les clàusules dels contractes, però en el qual la normativa protegeix bé els usuaris.

L'associació es troba a disposició de les persones consumidores per a revisar qualsevol proposta i recomana que s'informin bé abans de contractar una assegurança, han de tenir clar què volen protegir, valorar-lo amb precisió, demanar diverses propostes i contractar la cobertura que millor s'adapti a les seves necessitats.

Disposar de la informació completa és clau, no sols per a tenir la cobertura en cas de produir-se un sinistre, sinó també per conèixer les millors ofertes i cobertures i estalviar en el pagament de les primes.

Un estudi d'ADICAE recorda que el 60% de les assegurances que es contracten a Espanya són comercialitzats directament per les entitats bancàries, que solen oferir-los com a producte vinculat a la contractació de crèdits personals o hipotecaris per a condicionar descomptes en els tipus d'interès aplicable, reduir les comissions aplicables als serveis bancaris i, fins i tot, com a eina per denegar la contractació, fet evidentment reclamable.


Cultura de la fidelitat

Referent a això, l'associació recorda que l'única assegurança que la banca pot obligar a contractar al consumidor és una assegurança d'incendis en formalitzar un préstec hipotecari i que, a més, es pot contractar amb qualsevol companyia.

Els usuaris d'assegurances són bastant fidels a les seves companyies asseguradores si veuen ateses les seves peticions davant avaries en serveis bàsics i d'assistència ràpida. Hi ha una cultura de fidelitat pel bon servei quotidià. La major part dels canvis de companyia es produeixen per no donar bona atenció a aquesta mena de sinistres.

 

 
ADICAE trasllada a la ministra Ribera la seva defensa del preu elèctric regulat i reivindica el bo social automàtic per a 4 milions de persones consumidores
imagen

S'obre un calendari de col·laboració periòdica plena entre Ministeri i persones consumidores

 

ADICAE trasllada a la ministra Ribera la seva defensa del preu elèctric regulat i reivindica el bo social automàtic per a 4 milions de persones consumidores

 

El president d’AICEC-ADICAE, Manuel Pardos, valora positivament la reunió de la ministra Teresa Ribera amb les associacions de persones consumidores d’aquest dimarts. És "un abans i un després" en el qual es planteja un calendari periòdic de reunions "amb plena col·laboració".


AICEC-ADICAE defensa l'actual preu elèctric regulat, i reconeix la possibilitat de modificacions que caminin cap a un model "millorat". L'associació alerta de l'actual situació del bo social, al qual moltes persones consumidores tenen dret però "encara no ho han exercit".


Les elèctriques dificulten i retarden la tramitació d'aquestes ajudes, que han de renovar-se cada dos anys, desincentivant les sol·licituds. Les pujades de l'electricitat fomenten agressives polítiques comercials que traslladen als usuaris al mercat lliure.

 

Barcelona, 6 d’octubre de 2021. L'últim butlletí d'indicadors elèctrics de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) eleva a 1.137.000 la xifra de persones consumidores acollides als descomptes per bons socials en la seva factura de la llum. La xifra ha caigut per sota de la meitat respecte als més de 2,5 milions que hi havia en 2015, i mostra l'escàs ús d'una eina que podria reduir la factura de les persones consumidores almenys un 25%.

 

ADICAE calcula en quatre milions la xifra de llars que podrien beneficiar-se d'aquests bons socials. Les causes principals del descens de beneficiaris són una tramitació innecessàriament farragosa i una gran lentitud per part de les elèctriques, que desincentiva les sol·licituds de les persones consumidores, obligades a tramitar una enrevessada paperassa per demostrar el seu nivell de renda.

 

El president d’AICEC-ADICAE, Manuel Pardos, considera necessari un major impacte d'aquest bo social, una mesura molt factible per "reduir la lògica preocupació" de bona part de les persones consumidores amb l'escalada de preus de la llum. Manuel Pardos espera que aquest escenari de plena col·laboració entre el Ministeri i les associacions de persones consumidores es tradueixi en aquesta mena de mesures, "que permetin als consumidors una solució duradora a llarg termini".

 

AICEC-ADICAE defensa la pertinència de l'actual model del preu regulat (PVPC), i en aquest sentit aniran les reposades de l'associació davant la consulta plantejada pel Ministeri sobre la seva possible modificació. Manuel Pardos valora positivament l'actitud de la ministra Ribera, plenament oberta a les aportacions de les associacions, i considera que aquest preu regulat "ha estat molt positiu per als consumidors encara que ara presenti problemes". L'associació defensarà únicament modificacions que impliquin "un model millorat i estable per als consumidors".

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President de ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 
El Pla de Formació Financera de la CNMV i el Banc d'Espanya accentua el dèficit formatiu de les persones consumidores 13 anys després de la seva vigència
imagen

El Pla de Formació Financera de la CNMV i el Banc d'Espanya accentua el dèficit formatiu de les persones consumidores 13 anys després de la seva vigència

AICEC-ADICAE confirma que gairebé la meitat de  les persones consumidores basen la seva formació financera únicament en la seva "experiència personal"

Amb motiu del Dia de l'Educació Financera que es va celebrar dilluns, AICEC-ADICAE actualitza l’enquesta 'Com veuen els consumidors la seva educació financera', i observa que la banca segueix sense explicar clarament als seus clients les condicions dels seus contractes; un 40% no entenen bé les comunicacions del seu banc.

L'associació analitza com han evolucionat les percepcions de les persones consumidores sobre la seva educació financera entre 2013 i 2021. El diagnòstic, preocupant: un 48% dels enquestats reconeix una competència financera baixa o molt baixa, xifra que no varia en els últims anys.

El 81% de la ciutadania reconeixen haver signat un contracte sense entendre-ho correctament, xifra molt superior al 49% que van traslladar aquesta inquietud l’any 2016, i al 73% que ho van fer en 2013. AICEC-ADICAE mostra la seva preocupació per la ineficàcia de les propostes formatives dels supervisors i les entitats bancàries, i presenta un manifest reivindicant un canvi en els seus criteris.

Barcelona, 4 d’octubre de 2021. Les dades recollides per ADICAE entre més de 1.200 persones consumidores en tota Espanya posen de manifest resultats preocupants en matèria d'educació financera. El percentatge que reconeix haver signat algun contracte bancari sense entendre-ho s'ha incrementat del 49% al 81% des de 2016. Encara que la pràctica totalitat de les persones consumidores reconeix com a important (29,76%) o molt important (68,90%) l'educació financera, una de cada tres estima que no és suficient per si mateixa per a corregir els actuals desequilibris en les relacions banca-persones consumidores.

AICEC-ADICAE, en el Dia de l'Educació Financera, convida a la ciutadania a unir-se als milers de persones consumidores que s'han format a través de la plataforma en línia d'educació financera i de consum d’ADICAE, perquè es puguin enfrontar a les injustícies i enfortir els seus drets de manera col·lectiva. La necessitat és aquí, i la mateixa enquesta revela la importància d'una formació financera que serveixi per evitar abusos en contractar i tenir major seguretat en fer-ho (72% de respostes).

Dos de cada tres persones consumidores qualifiquen d’“insuficient i ineficaç” l'actuació del Banc d'Espanya i la CNMV en el foment de l'educació financera, i un 62% consideren poc eficaços els serveis de reclamacions existents. Quant a qui ha d'impartir la formació, el 55% dels consultats assenyala que no ha de ser la banca o el sector financer qui el faci. Un aclaparador 98% considera que hauria de vigilar-se i controlar-se millor tota la publicitat bancària.

Les respostes de les persones consumidores reflecteixen que les entitats financeres i els organismes supervisors i reguladors han d'abandonar l'enfocament vigent en aquest Pla de Formació Financera que CNMV i Banc d'Espanya mantenen des de fa 13 anys. Un enfocament basat a continuar tractant a la persona consumidora com un mer client acrític, despullat de drets, una simple signatura en un contracte financer, les conseqüències del qual desconeix.

Aquests plans quinquennals han servit només per a rentar la imatge del sector bancari, evitant en les seves accions de formació cap esment als drets de consum, a les reclamacions i a la mala praxi bancària. Res apareix respecte als fraus massius del sector bancari i financer a Espanya que són els més abundants de tot el marc europeu. És evident que l'educació financera institucional no està permetent superar els problemes existents, i que la banca no està fent un esforç real per a fer comprensible les seves comunicacions.

És més, aquests plans ni tan sols eduquen; al final, són ‘l'assaig-error'’ i ‘Internet’ els principals consellers financers de les famílies espanyoles. ADICAE insisteix que l'educació financera només pot ser entesa com a competència per al desenvolupament econòmic i financer de les persones consumidores. La formació financera ha de servir per a generar persones consumidores crítiques, responsables i solidàries, a través d'una actitud reivindicativa, participativa: ensenyar a les persones consumidores a organitzar-se, a reclamar i a defensar-se dels possibles abusos de la banca.

Juntament amb l'enquesta realitzada per ADICAE (les dades completes i creuades es presentaran en els pròxims dies) l'associació ha organitzat, amb motiu del Dia de l'Educació Financera, un cicle de conferències-debat que es va inaugurar la tarda del 4 d'octubre i continuarà el dia 19 i 25 d’octubre, en la qual es farà balanç de la situació dels coneixements i la competència de les persones consumidores a l'hora de relacionar-se amb la banca, les entitats financeres i les grans empreses de consum, a més de presentar-se el manifest que enfront de la realitat i futur de l'educació financera ha elaborat ADICAE.

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 
Agenda Dia de l'Educació Financera. Els catalans suspenen per culpa de la banca
imagen

 

ADICAE organitza aquest dilluns una Jornada de Formació Financera per a analitzar la situació i elaborar propostes d'acció

Vuit de cada deu catalans reconeixen haver signat un contracte financer sense entendre-ho bé

AICEC-ADICAE convoca aquest dilluns, Dia de l'Educació Financera, una jornada en la qual farà balanç de la situació dels coneixements i les competències de les persones consumidores a l'hora de relacionar-se amb la banca, les entitats financeres i les grans empreses de consum. El Pla de Formació de la CNMV i el Banc d'Espanya, després de 13 anys de vigència, no ha aconseguit un nivell de competència mig adequada per als consumidors catalans.

La Jornada servirà per a presentar els resultats d'una enquesta que ja mostra que el 84% dels catalans reconeixen haver signat un contracte sense entendre-ho correctament. 4 de cada 10, directament, no entenen les comunicacions que els remet la seva entitat bancària, segons l'avanç preliminar de dades d'aquesta enquesta realitzada entre consumidors de tota Espanya.

Barcelona, 4 d’octubre de 2021. Per això l'associació vol posar l'accent principalment en la necessitat que les entitats financeres i els organismes supervisors i reguladors abandonin l'enfocament que continua vigent en aquest Pla de Formació Financera que CNMV i Banc d'Espanya mantenen des de fa 13 anys. Un enfocament basat a continuar tractant al consumidor, al ciutadà, com un mer client acrític despullat de drets, una simple signatura en un contracte financer, les conseqüències del qual desconeix.

Per contra, AICEC-ADICAE insisteix que l'educació financera només pot ser entesa com a competència per al desenvolupament econòmic i financer de les persones consumidores. La formació financera ha de servir per a generar consumidors crítics, responsables i solidaris, a través d'una actitud reivindicativa, participativa; no parlem de mera transmissió d'un determinat coneixement, sinó d'ensenyar als consumidors a organitzar-se, a reclamar i a defensar-se dels possibles abusos de la banca.

Els resultats de l'enquesta d’AICEC-ADICAE van en la línia del que detecten altres organitzacions, que suspenen als espanyols en coneixement financer. L'informe PISA detecta que estem significativament per sota de la mitjana dels països pertanyents a l'OCDE. I l'última enquesta de la CNMV, amb dades ja desfasades de 2016, ens atorga un massa optimista 6 sobre 10, que no casa amb els problemes de comprensió i les reivindicacions de més formació que testifiquen els consumidors davant l'associació.

Enfront de tot això, AICEC-ADICAE, com a principal associació de persones consumidores en l'àmbit financer, continua impulsant tot tipus activitats que s'allunyen de la creació de marcs manipulats per la banca i opten per construir conductes i actituds que fomentin el consum crític, solidari i responsable. Més de 10.000 persones s'han format a través de la plataforma en línia d'educació financera i de consum de ADICAE, formacion.adicae.net, en la qual s'ofereixen gratuïtament diferents accions formatives orientades a serveis bancaris, digitalització, grans temes del consum, assegurances, reclamacions i participació associativa.

La jornada d'aquest dilluns servirà també per a donar cabuda a una xerrada debat sobre criptomonedas i mercats virtuals, i serà el tret de sortida d'un cicle d'activitats formatives al llarg de tot el mes d'octubre amb les quals l'associació vol equilibrar les poderoses, però poc efectives, eines de formació institucionals. El Pla de Formació Financera de la CNMV i del Banc d'Espanya no està solucionant els dèficits formatius de les persones consumidores catalanes i espanyoles, bé al contrari, s'assembla més a un catàleg d'ofertes i productes bancaris que oblida drets, reivindicacions i abusos.

 

Inauguració Cicle d'Educació financera.

Dilluns, 4 d'octubre - Dia de l'Educació financera


17:30h - Acte d'obertura: lectura del manifest d'educació financera d’ADICAE.

- Intervé: Sr. Manuel Pardos Vicente, President de ADICAE i d’AICEC-ADICAE

18.00 - 18:20h - Presentació de la Plataforma en línia d'Educació financera i de grans temes de consum de ADICAE.

- Intervé: Sra. Mónica Antón, Tècnica de ADICAE.

18.20 - 18:40h - Mercats Financers: Monedes digitals i criptomonedas. Desafiaments de regulació i supervisió.

- Intervé: Sr. Luis Ferruz Agut, Catedràtic de Finances de la Universitat de Saragossa i ExSupervisor de Finances de General Motors España.

18.40 – 19:00h - Debat: Debat sobre el paper de les persones consumidores en els mercats i l'educació financera. Estem davant el començament d'un nou quiosquet financer consentit?

- Modera: Sr. Víctor Cremades Erades, Advocat de la Xarxa de Serveis Jurídics de ADICAE.

 

Enllaç a videoconferència: bit.ly/2XXBN58

Pots assistir a la seu de Barcelona. Important confirmar la teva assistència al correu aicec@adicae.net per tal de garantir totes les mesures de seguretat

 

 
La JUR no aclareix quan va començar a vigilar de prop al Banc Popular
imagen

Elke König sobre la compra per part del Banc Santander: "vam tenir sort". Els estalviadors no, per descomptat

La JUR eludeix aclarir quan va veure que els comptes del Popular eren ja insostenibles; AICEC-ADICAE critica l'opacitat de l'òrgan de resolució davant el frau a les persones estalviadores

König admet que en la JUR estaven convençuts que el Popular tenia problemes des de la supervisió prèvia realitzada pel Banc Central Europeu, en 2015. "Problemes de model de negoci i de valoracions de garanties", segons les seves paraules.

No obstant això, la JUR no aclareix en quin moment aquesta convicció es va transformar en alarma davant la situació financera del banc, informació que hagués estat molt rellevant per als milers d'estalviadors atrapats en la fraudulenta recapitalització de l'entitat. A pesar que, reconeix Konig, treballen a amb el BCE.

La responsable de la JUR mostra la seva convicció que amb la compra del Popular pel Santander a última hora "vam tenir sort". Les seves declaracions davant la premsa, allunyades de la deguda neutralitat exigible als reguladors financers, van ser l'inici d'una clara fugida de capitals i liquiditat que va acabar amb el banc i va volatilitzar els estalvis dels afectats, deixant-lo per un euro en mans del seu comprador.

Barcelona, 30 de setembre de 2021. "Sempre hi ha un equip de la JUR avaluant", treballant amb les dades que de manera constant recopila el Banc Central Europeu. En el cas del Popular, des de l'any 2014. Se sospitava que la situació del Banc Popular era molt pitjor del que reflectien els seus balanços. Però ningú va evitar que més de 300.000 petits estalviadors invertissin en l'entitat milers de milions d'euros que es van volatilitzar quan la JUR va iniciar el procés de resolució. I, al final, "vam tenir sort" que ho comprés el Santander.

AICEC-ADICAE considera il·lustratives, i desafortunades, aquestes declaracions de la responsable de la Junta Única de Resolució davant el jutge d'instrucció penal del Cas Popular. Unes declaracions que no aclareixen claus fonamentals sobre la recapitalització de l'entitat sobre l'esquena d'uns estalviadors absolutament desinformats. No ha aclarit la responsable de la JUR quan i qui van realitzar filtracions a la premsa que van poder provocar fugides de capitals que acabessin amb el banc.

Però el fet que la pròpia Junta de Resolució realitzés recerques internes confirma aquest extrem, mostra fins a quin punt els afectats van quedar absolutament indefensos davant el que ocorria amb el Popular, i assenyala a la pròpia institució europea, allunyada de la deguda neutralitat que la normativa li exigeix. AICEC-ADICAE assenyala que no serveix amb escudar-se en què les valoracions dels actius realitzades pel Popular estiguessin "distorsionades". Ni en què només el Santander tenia interès en un banc camí de la fallida. L'associació enlletgeix als supervisors espanyols i europeus que es podia haver fet alguna cosa abans, almenys evitar que els petits estalviadors invertissin en el banc sense conèixer la seva salut financera.

ADICAE, que representa a 1.200 afectats adherits a la querella, dóna veu a més de 300.000 consumidors, petits estalviadors amb un perfil d'estalvi minorista en la seva major part per sota dels 10.000 euros. L'associació recorda que tots ells van recapitalitzar una entitat financera amb greus problemes de liquiditat i solvència, confirmats per la pròpia Elke König. I que ho van fer sense conèixer detalls i informació rellevant que les institucions supervisores sí que semblaven conèixer.

En la querella penal s'imputen els següents delictes: estafa a inversors, delicte societari de falsedat de comptes, delicte contra el mercat de valors, administració deslleial, informació privilegiada i maquinació per a alterar el preu de les coses. Segons dades del propi Banc Popular recopilats per ADICAE, al tancament de 2016 un total de 230.278 accionistes (un 75,9% del total) de l'entitat tenien menys de 4.000 títols cadascun, i 289.566 mantenien carteres de menys de 10.000 accions (89,90% sobre el total).

La instrucció de la querella continuarà, almenys, fins el mes vinent de gener. El dijous, 30 de setembre, s'esperava també la declaració de l'exdirector de planificació de la JUR, Dominique Laboureix. No obstant això, la seva intervenció ha quedat ajornada fins al pròxim 14 d'octubre degut al temps dedicat per a la declaració de König, més llarga de l'esperat.

 

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email