Arxiu de notícies - DESEMBRE 2020

 
ADICAE proposa una bateria de mesures estructurals per a l'accés a l'habitatge de les persones consumidores
imagen

 

Després de l'aprovació del Decret llei de mesures “antidesnonament”, l'Associació planteja la necessitat d'aprofundir en els greus problemes de les persones consumidores en relació a l'habitatge abordant reformes de fons complementàries a les aprovades i dirigides a pal·liar l'encariment de lloguers i el desorbitat preu d'habitatges mínimament dignes.


Des de 2015 el preu de l'habitatge en lloguer ha pujat a Espanya un 52%, sent els joves i les rendes baixes els col·lectius més vulnerables i perjudicats en el seu accés a l'habitatge.


Barcelona, 29 de desembre de 2020. Davant la pujada del preu dels lloguers i les creixents dificultats d'accés a l'habitatge per a les persones consumidores, agreujades pels efectes de la crisi sanitària, ADICAE proposa regular per llei l'actualització anual del preu del lloguer sobre la base de l'Índex de Preus al Consum (IPC), vigilar el compliment del caràcter social dels habitatges protegits i donar accés als habitatges que romanen buits a qui realment ho necessita .


D'aquesta forma, ADICAE planteja la necessitat de no limitar la intervenció en l'àmbit de l'accés a l'habitatge a les situacions més extremes i de caràcter més conjuntural, sinó incorporar una visió de fons, estructural i de futur a les polítiques i reformes necessàries.

Aquestes propostes es troben contingudes en l'estudi realitzat per l'Associació en el qual sota el títol “L'accés a l'habitatge dels consumidors a Espanya. Comprar o llogar?” es realitza un seguiment de la relació existent entre l'evolució del mercat hipotecari i l'accés a l'habitatge de les persones consumidores.


ADICAE adverteix a més que dins del mercat immobiliari, si es distingeix entre compra i lloguer, els preus a nivell de tendència general continuen pujant imparablement, més en el lloguer que en la compra per les repercussions de la situació econòmica. Resulta paradoxal que a nivell de transaccions hi hagi una contracció important en el mercat hipotecari, però no es reflecteixi en baixada de preus. Mentre que en el mercat del lloguer, no sols no han baixat, sinó que s'estan produint importants pujades, potser més que proporcionals al que seria lògic segons la pressió de demanda.


A ser la joventut i en general les rendes baixes els col·lectius més vulnerables i perjudicats en el seu accés a la compra de l'habitatge o al lloguer de la mateixa, l'emancipació de l'entorn familiar es va dilatant cada vegada més en el temps.


Nota: Aquesta anàlisi forma part de l'informe “Els consumidors davant el mercat hipotecari post covid-19”, en el qual ADICAE aborda el finançament hipotecari i els drets de les persones consumidores després de la nova Llei de Contractes de Crèdit Hipotecari i la crisi econòmica i sanitària ocasionada per la pandèmia. Aquest informe es compon dels següents estudis:


1. “L'accés a l'habitatge dels consumidors a Espanya. Comprar o llogar?”
2. “Les pràctiques comercials en l'oferta, comercialització i contractació d'hipoteques després de la Covid19”

3. “El Registre de Condicions Generals de la Contractació i el dipòsit obligatori dels models de contractes de préstec amb condicions generals”

4. “La judicialización dels conflictes massius en matèria hipotecària que afecten els consumidors i usuaris”

5. “Les mesures de protecció del consumidor en les hipoteques davant el context del Covid19: Les moratòries legals i convencionals”


Aquests treballs s'emmarquen dins del projecte “Observatori Hipotecari dels consumidors en l'era post-covid”, subvencionat pel Ministeri de Consum, a través del qual ADICAE ha format i informat en matèria hipotecària a milers de persones consumidores a través d'un curs de formadors, tallers, cicle de nou webinars, curs online i jornades online.


Per a veure l'informe complet
fes clic aquí: https://bit.ly/*2WPoShX

 


Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica. 

 

 
Les despeses hipotecàries, la principal preocupació hipotecària de les persones consumidores bancàries en 2020
imagen

El primer balanç de l'Observatori Hipotecari impulsat per ADICAE enguany per abordar l'eficàcia de la nova Llei de Crèdit Immobiliari després d'un any de recorregut mostra com a principals conflictes hipotecaris de les persones consumidores les despeses hipotecàries, seguides de les moratòries o els impagaments de les hipoteques a conseqüència de la desocupació o els ERTEs soferts amb la crisi de la COVID-19.


ADICAE publica la “Guia pràctica sobre contractació d'hipoteques. De les clàusules terra i la bombolla hipotecària a les hipoteques post-covid”, accessible al costat d'altres informacions d'utilitat per a les persones consumidores en la pàgina web https://observatoriohipotecario.adicae.net/.

L'Associació ha posat en marxa un innovador servei d'orientació per videoconferència per informar sobre els principals riscos associats a la contractació hipotecària acompanyat d'un “chatbot” o assistent virtual, trencant així les barreres derivades de la pandèmia per a la informació a les persones consumidores.

Barcelona, 28 de desembre de 2020. Segons les 15.312 consultes sobre hipoteques rebudes per ADICAE a través dels seus canals d'atenció (presencial, telefònic, web i servei d'orientació per videoconferència) aquest any 2020, marcat per la crisi derivada de la COVID-19, el 20% de les persones consumidores va sol·licitar informació sobre la reclamació de despeses hipotecàries, tant per iniciar les accions judicials com per rebre assessoria sobre les quantitats ofertes per l'entitat bancària.


Mentrestant, en el 16% de les consultes rebudes per l'Associació, les persones consumidores van demanar orientació sobre les moratòries o els impagaments de les hipoteques a conseqüència de la desocupació o els ERTES soferts amb la crisi de la COVID-19. En aquest sentit, ADICAE alerta de la preocupació de les persones davant la possibilitat de no poder fer front en els propers mesos al pagament de les seves quotes hipotecàries.


L’
IRPH també ha estat objecte d'un ampli nombre de consultes, especialment després de les paradoxals sentències del Tribunal Suprem; un 13% de les persones consumidores va contactar amb ADICAE per informar-se sobre aquest tema.


Les clàusules sol (11%), la vinculació de productes com a assegurances a la hipoteca (10%) i els tipus d'interès (9%) són unes altres de les qüestions hipotecàries que van preocupar els usuaris i usuàries, la qual cosa reforça l'actuació d’ADICAE com a associació de persones consumidores per garantir una defensa efectiva dels seus drets i fomentar la conscienciació de les persones consumidores com a col·lectiu crític.

 

Per ADICAE aquestes dades demostren la necessitat de la creació d'una Agència de Protecció del Consumidor Financer anunciada per la Ministra Nadia Calviño, que tingui competències tant per resoldre reclamacions com també per retirar productes o serveis perillosos per als usuaris i usuàries, i exerceixi labors d'inspecció que compleixin un paper preventiu, que vigili i posi límit als abusos abans que s'estenguin entre desenes o centenars de milers de persones consumidores.


Entre els canals d'atenció a la persona consumidora d’ADICAE, es troba l'innovador servei d'orientació a la persona consumidora per videoconferència, que forma part del “Observatori Hipotecari en l'era post-covid”, projecte que ADICAE està duent a terme amb la subvenció del Ministeri de Consum per fer arribar a totes les persones consumidoras la informació necessària per prevenir problemes hipotecaris i per reaccionar a aquests.

En el marc d'aquest projecte, de manera paral·lela, l'Associació ha vingut desenvolupant una bateria d'accions de manera híbrida (en línia i presencial), entre les quals es troben un cicle de seminaris web sobre temes d'actualitat hipotecària, cursos per a formadors en préstecs hipotecaris i cursos en línia perquè les persones consumidores siguin capaces de detectar els paranys i els abusos hipotecaris.



Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.
 

 
Prop del 30% de les persones consumidores no pot afrontar una despesa no prevista durant la pandèmia, segons un estudi d?ADICAE
imagen


Segons l’enquesta d’ADICAE sobre persones consumidores vulnerables, el 25,8% de les mateixes reconeix la impossibilitat d'afrontar un pagament imprevist de més de 700€ a causa de la crisi econòmica marcada pel Covid-19.


Del 13,9% de les persones consumidores que han retardat el pagament de béns bàsics enguany, la meitat està actualment treballant.


Per evitar situacions d'endeutament, el 14% dels enquestats ha recorregut a crèdits ràpids, una xifra superior a la que ha optat per demanar ajuda a familiars (13,9%).


Un terç dels usuaris i usuàries s'han sentit enganyats en 2020 per entitats que presten serveis financers.


Barcelona, 22 de desembre de 2020. Davant l'escenari marcat per la Covid-19, ADICAE ha publicat l'estudi “Concepte i causes del consumidor vulnerable en serveis financers, energia i telecomunicacions” amb la finalitat d'aprofundir en el concepte del consumidor vulnerable a Espanya en els sectors de serveis financers, d'energia i telecomunicacions.


Segons l'enquesta realitzada a més de 500 persones consumidores en el marc de l'estudi, el 25,8% de les enquestades reconeix que no podria realitzar el pagament d'una despesa no prevista amb un import de més de 700€. De la mateixa forma, el 30% dels usuaris i usuàries que s'han trobat en alguna d'aquestes situacions de dificultats de pagament (aparèixer en la llista de morosos, accedir a crèdits ràpids, demanar ajuda a familiars, demanar ajuda a ONG’s, sofrir talls o donar-se de baixa en un servei) declara haver-ho fet en l'últim any a causa de l'impacte negatiu de la Covid-19.


ADICAE adverteix que les dades de l'enquesta sobre les persones consumidores indiquen que estar actualment treballant ja no és impediment per evitar una situació de risc de pobresa. El 48,7% de les persones que s'han vist incapaces d'evitar un retard en el pagament de béns bàsics, té una ocupació.


En aquest sentit, per evitar situacions d'impagament de béns bàsics, el 14,1% de les persones consumidores va recórrer a crèdits ràpids, mentre que el 13,9% va demanar ajuda a familiars o amics.


Davant serveis prestats per entitats financeres, el 28,6% dels usuaris i usuàries declara haver-se sentit enganyat en l'últim any, mentre que el 76,3% s'ha sentit enganyat en algun moment.

Segons dades de l'estudi, les reclamacions per part de les persones consumidores és una assignatura pendent a Espanya, ja que el 50,9% ha tingut en l'últim any una circumstància per efectuar una reclamació en el moment de realitzar una compra o rebre un servei. Pel que fa a les compres realitzades per Internet, les persones enquestades assenyalen que en el 17,5% de les ocasions no han tingut resposta a les seves reclamacions.


En relació a ajudes socials en diferents àmbits (Ingrés Mínim Vital, compte bàsic, bo social elèctric, etc.), l'estudi d’ADICAE destaca l'important nombre d'ajudes denegades en comparació amb les concedides. Un 4,6% de les persones enquestades declara que la seva sol·licitud de moratòria de préstecs va ser denegada enfront d'un 4% que va ser concedida, mentre que, quant a la Llei de Segona Oportunitat, a un 4,2% de les persones participants li va ser denegada la sol·licitud enfront d'un 1% concedida mentre que un 6,5% de sol·licituds van ser denegades pel bo social elèctric enfront d'un 8,9% concedit.


La poca incidència de l'Ingrés Mínim Vital es deu a la dificultat a l'hora de preparar la documentació i a la falta d'atenció presencial a l'hora de sol·licitar l’ajut, provocant que el 4,6% de la sol·licituds de les persones enquestades fossin denegades davant el 2,7% d'ajudes concedides.


Tot i que aquests tipus d'ajudes estableixen diferents requisits i barems per a determinar quines persones estan en una situació de vulnerabilitat, evidència els exigents requisits que deixen fora d'aquestes ajudes a un ampli nombre de persones consumidores que es consideren vulnerables.


Aquest estudi forma part del projecte “Consumidors i usuaris vulnerables davant els serveis financers i grans temes del consum”, subvencionat pel Ministeri de Consum, per aconseguir una definició o concepte de consumidor vulnerable i analitzar les diferents causes de consumidors en risc d'exclusió financera, energètica i de telecomunicacions.


ACCEDEIX A l'ESTUDI AQUÍ

 


Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President de’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 
ADICAE alerta de problemes per a les persones consumidores en els pagaments en línia a partir de l'1 de gener de 2021
imagen

ADICAE alerta de problemes per a les persones consumidores en els pagaments en línia a partir de l'1 de gener de 2021

 

Amb el nou any entren en vigor noves mesures de seguretat per als pagaments que ni han estat objecte de proves tècniques ni d'informació suficient a les persones consumidores.

 

Davant el greu nivell de desinformació dels usuaris l'Associació proposa al Banc d'Espanya una forta i urgent campanya informativa i reclama garanties per evitar problemes i conflictes en les compres nadalenques en línia.

 

Gairebé un 70% de les persones consumidores desconeix els canvis en els processos d'autenticació que resultaran obligatoris al gener, segons una enquesta desenvolupada per ADICAE en els últims tres dies entre 1.361 persones.

 

La inadequació dels sistemes de les entitats bancàries a les noves exigències pot generar problemes per a les compres en línia en l'inici de l'any, en un moment en què el comerç electrònic ha augmentat un 62%, segons dades de Govern.

 

La inacció de les entitats i de el Banc d'Espanya per informar a les persones consumidores agreuja la situació, generant un risc cert de problemes i reclamacions en les compres en línia.

 

Barcelona, 17 de desembre de 2020. ADICAE ha verificat una greu i generalitzada manca d'informació a les persones consumidores sobre els nous protocols de seguretat en els pagaments per Internet que entraran en vigor l'1 de gener de 2021, coincidint amb el període de major volum de vendes de l'any.

 

Segons una enquesta realitzada entre més de 1.300 persones consumidores, un 66,64% dels usuaris i usuàries desconeixen aquests canvis en els processos d'autenticació. De la mateixa manera, un 73,70% afirma no haver rebut cap informació del seu banc en relació als canvis que entraran en vigor al gener.

 

Aquests canvis comporten que en cada pagament en línia la persona consumidora tindrà no només d'aportar les dades de la seva targeta i introduir el PIN, sinó a continuació marcar un codi que per a aquesta compra li hagi arribat via mail o SMS, o verificar la seva empremta dactilar o rostre al dispositiu mòbil o ordinador. En ocasions serà necessari a més haver descarregat l'aplicació de pagaments de l'banc i haver-se donat d'alta a la mateixa.

 

Aquests nous protocols d'autenticació Reforçada de Clients (SCA), formen part de la directiva europea PSD2, i la seva entrada en vigor definitiva està prevista per al pròxim 1 de gener de 2021, després d'haver rebut una pròrroga per facilitar l'adaptació tècnica dels operadors de la cadena de pagaments. Es tracta de mesures intensament defensades per AICEC-ADICAE, que ajuden a prevenir el frau en els pagaments electrònics en un context de creixent recurs a aquests pagaments per part de les persones consumidores.

 

AICEC-ADICAE, que ha vingut rebutjant una demora injustificada en l'aplicació d'aquestes mesures, ja va assenyalar no obstant això tant en el Consell Nacional de Pagaments del Banc d'Espanya com a l'Payment Systems Market Expert Group (PSMEG) de la Comissió Europea (dels quals és membre) la possibilitat de traslladar l'aplicació de les noves mesures a l'1 de febrer de 2021, davant el retard apreciat a les implementacions tècniques necessàries i per evitar la coincidència d'una nova operativa amb un dels períodes de major volum de compres. D'aquesta manera les persones consumidores evitarien afrontar problemes derivats de la manca d'informació existent i de la demora en les adaptacions tecnològiques a aplicar pel sector en el moment en què més operacions es duen a terme.

 

AICEC-ADICAE ha pogut conèixer que els agents de la cadena de pagaments afirmen que a causa de l'impacte de la Covid-19 no han portat a terme les proves necessàries per a garantir el bon funcionament del sistema, el que comporta el risc d'un alt percentatge de fallades tècniques i pagaments incomplets durant les operacions de compra en línia a partir de l'1 de gener. A això s'uneix el fet que moltes persones consumidores no tenen informació detallada de les seves entitats bancàries o desconeixen com rebre les claus necessàries per poder pagar en línia amb seguretat.

 

La dependència de moltes persones consumidores del comerç en línia, per trobar-se en situacions de vulnerabilitat o com a conseqüència de les mesures de prevenció de la COVID, no es pot veure compromesa per no adoptar mesures que permetin realitzar una transició raonable esmorteint l'efecte que una norma tan rellevant pot tenir en el seu procés de compra.

 

D'acord amb les dades que maneja AICEC-ADICAE, durant l'últim any no s'han realitzat campanyes de rellevància per informar a les persones consumidores sobre els canvis en els sistemes de pagament digitals. Mentre a països com Portugal, el seu Banc Central ha fet campanyes informatives, explicant les implicacions dels nous sistemes, a Espanya no s'ha fet res, o molt poc. Les persones consumidores estan totalment desprevingudes.

 

D'aquesta manera, el desconeixement i l'escassetat de proves tècniques podrien resultar en un considerable impacte negatiu per a les persones consumidores durant les campanya de Nadal i Rebaixes en un any de necessari distanciament social i en què les compres en línia s'han disparat un 62% segons va manifestar el passat 30 de setembre la Ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto. A més, a causa de la manca d'informació, aquests nous sistemes complicaran encara més l'accés al comerç en línia a col·lectius menys familiaritzats amb la tecnologia.

 

Atès que en altres països de la UE s'estan plantejant fórmules diverses per garantir una aplicació progressiva dels nous protocols de seguretat (Alemanya, Dinamarca, França, Irlanda, Itàlia o el Regne Unit), AICEC-ADICAE va dirigir-se al Banc d'Espanya i al Tresor per abordar aquesta qüestió clau per als pagaments en línia i promoure una millor adaptació als nous protocols de pagament, tant d'empreses com de persones consumidores, evitant així la conseqüències negatives i inconvenients per a les mateixes.

 

Per entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per declaracions de l'President d'ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 
ADICAE aborda l'eficàcia de les eines legals per afrontar el sobreendeutament familiar
imagen

Les noves formes d'endeutament “online”, l'impacte dels abusos bancaris en el sobreendeutament i les vies de resposta de les persones consumidores al mateix centren la segona sessió de les Jornades “Endeutament i sobreendeutament. L'economia en un context de crisi”, que ADICAE organitza aquest dijous 17 de desembre.

 

Davant el significatiu repunt de concursos de persones físiques, que ha aconseguit els 1.868 concursos presentats, l'Associació tem que la xifra s'incrementi en l'últim trimestre de l'any i que segueixi una tendència a l'alça en 2021.

 

Barcelona, 16 de desembre de 2020. En un context de creixents dificultats de les persones consumidores per afrontar els seus deutes ADICAE celebra, demà 17 de desembre, la segona i última sessió de les Jornades que ha organitzat per abordar els efectes de la crisi sanitària, de les noves formes d'endeutament i dels abusos bancaris (com les targetes “revolving”) en el sobreendeutament familiar.

 

En aquestes jornades experts de diferents àmbits debatran sobre la protecció enfront del sobreendeutament, així com de l'increment de formes d'endeutament lligades a les noves tecnologies. Un sobreendeutament creixent del qual donen mostra els concursos presentats per persones físiques en els Jutjats de Primera Instància i Primera Instància i Instrucció, que van augmentar un 63,4% en el tercer trimestre de 2020 fins a situar-se en els 1.868 segons l'informe 'Efectes de la crisi econòmica en els òrgans judicials' elaborat per la Secció d'Estadística del Consell General del Poder Judicial.

 

Per comunitats autònomes, a Catalunya és en la qual més concursos es van presentar, amb 459, la qual cosa representa el 24,6% del total nacional. A continuació estan la Comunitat de Madrid amb 274, Comunitat Valenciana amb 262 i Andalusia amb 254 concursos presentats.

 

ADICAE, que ultima la presentació d'una sèrie d'estudis que ha desenvolupat enguany per analitzar la realitat i perspectives del sobreendeutament familiar, considera que es tracta d'un repunt significatiu a causa de l'augment de l'impagament dels crèdits contractats provocat per la crisi del coronavirus. Aquests són els efectes més immediats generats per la pandèmia en aquest àmbit, però les dades de l'últim trimestre de l'any i els de 2021 seran encara més preocupants, ja que la crisi econòmica continua.

 

La jornada comptarà amb la participació de la fundadora i Directora General de Fintonic, Lupina Iturriaga; el vicepresident de l'Associació Espanyola de Fintech i Insurtech (AEFI), Jorge Bardón; o el catedràtic de Dret Civil de la Universitat de València, Javier Plaza, entre altres reconeguts experts i especialistes en la matèria. Aquesta jornada s'emmarca dins del projecte “El sobreendeudamiento dels consumidors”, subvencionat pel Ministeri de Consum, amb la finalitat de formar i informar a les persones consumidores sobre els paranys i mentides del consumisme que condueixen al sobreendeutament.

 

Inscripcions: http://bit.ly/3nrduux

 

Consultar el programa: https://bit.ly/3noh4id

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 
ADICAE exigeix en la Junta General de CaixaBank garanties i beneficis efectius per a les persones consumidores en la fusió
imagen

L'Associació critica en la Junta General de CaixaBank el comportament “pèssim” de l'entitat bancària amb la clientela, persones consumidores i petites accionistes durant la fusió.

ADICAE ofereix a CaixaBank obrir el diàleg perquè tingui en compte totes les propostes que l'Associació ha manifestat des de l'anunci de la fusió per absorció de Bankia.

Barcelona, 4 de desembre de 2020. L'Associació, que ha participat presencialment en aquesta Junta, assenyala que “desgraciadament” no ha vist que s'hagi incorporat en el pla de fusió els drets dels petits i petites accionistes, clientela i persones consumidores.


El President d'aquesta entitat, Jordi Gual, i el Conseller Delegat, Gonzalo Cortázar, han centrat el seu discurs en la importància que la nova entitat sigui “sòlida, eficient i rendible”, però han deixat sense abordar les preocupacions de les persones consumidores, clientela i petits i petites accionistes.


Per això, ADICAE ha intervingut en aquesta Junta General recordant que l'Associació ha manifestat el seu vot favorable a la fusió, sempre que es respectessin els drets de les persones consumidores, alguna cosa que “per desgràcia, no hem vist que s'hagi incorporat en el pla de fusió, igual que els compromisos clars i complets que facin avanç en aquesta matèria”.


En la seva intervenció el representant d’ADICAE, Alejandro Cutillas, va titllar de “pèssim” el comportament de l'entitat bancària enfront d’ADICAE i les persones consumidores, al mateix temps que va recordar a la Direcció de CaixaBank la labor de l'Associació amb el greu problema de les preferents i l'acord que van aconseguir per a posar fi a aquesta problemàtica. Així, ADICAE ha tendit la mà a CaixaBank, apostant per obrir el diàleg, ja que ara mateix existeix “un entossudiment complet” per part de l'entitat financera en temes que afecten la clientela com les clàusules terra.


Durant la intervenció, ADICAE va recordar que “encara són a temps de corregir aquesta situació i de reconsiderar el seu silenci sobre aquests temes i buscar una solució real per a tots els clients que actualment continuen arrossegant problemes de clàusules terra, targetes revolging, IRPH i despeses hipotecàries”.


L'Associació exigeix garanties reals per a aquests problemes, així com que indiquin els nous beneficis de la clientela i quins avantatges trobaran amb la fusió. Així mateix, ADICAE va demanar a CaixaBank les seves previsions per a garantir millores en la participació social dels petits i petites accionistes, per aconseguir que se'ls tingui en compte de manera efectiva, perquè encara que no siguin un número representatiu per a l'entitat financera representen un gran capital social.


Finalment, a petició expressa del President d’ADICAE, Manuel Pardos, es va reclamar informació sobre el futur a mitjà i llarg termini de la Fundació Social La Caixa, per a poder conèixer quin serà el seu futur i si augmentarà el seu finançament. L'Associació porta temps mostrant la seva preocupació davant aquest aspecte al qual mai han fet referència en parlar de la fusió.


Per ADICAE, aquestes qüestions i propostes realitzades són “raonables i necessàries” per a l'operació de fusió plantejada, i són totalment viables per a l'entitat i molt beneficioses tant per als petits i petites estalviadores, clientela i persones consumidores com per a la nova entitat futura.

 

 

Per a entrevistes amb el President de ADICAE sobre la valoració de la Junta General i les perspectives de la fusió poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net

 
ADICAE demana en la Junta General de CaixaBank la incorporació al projecte de fusió de garanties i beneficis efectius per a les persones consumidores
imagen

 

Barcelona, 3 de desembre de 2020. L'Associació, que participa aquest matí en la Junta General de CaixaBank després d'organitzar a petits i petites estalviadores accionistes i clientela de les dues entitats, recordarà al President i al Conseller Delegat de CaixaBank les claus a incorporar en la fusió perquè la mateixa sigui veritablement favorable a les persones consumidores i permeti a la nova entitat recuperar la confiança perduda.


L'alteració de les condicions dels productes contractats, l'empitjorament dels serveis i la limitació o desaparició de l'obra social són les principals preocupacions de les persones consumidores clients de CaixaBank.


ADICAE acudeix avui a la Junta General de CaixaBank a València per a plantejar a l’entitat bancària la necessitat que assumeixin compromisos clars en relació als interessos i necessitats de les persones consumidores davant la fusió, començant amb la resolució dels múltiples conflictes que manté amb centenars de milers de persones perquè així la nova entitat resultant de la fusió neixi sanejada i sense el llast dels greus problemes que arrossega l'entitat (clàusula terra, IRPH, despeses hipotecàries, targetes revolving, i fins i tot en algun cas de les preferents).


L'exigència d’ADICAE d’arbitrar solucions extrajudicials que satisfacin i reconciliïn als clients amb la nova entitat és clau per a restaurar la confiança de la clientela en general, avui profundament deteriorada, i per això constitueix un primer pas clau en la fusió.



Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 

--
logo
 
Bankia òbvia els efectes de la fusió per a les persones consumidores i posa en risc l'autorització de l'operació per part de la CNMC
imagen

La Llei de Defensa de la Competència obliga a valorar la forma en què la fusió millora l'oferta i redueix els preus per a les persones consumidores


ADICAE lamenta que Goirigolzarri segueixi sense tenir en compte les preocupacions dels clients, petits accionistes i persones consumidores en el projecte de fusió amb CaixaBank


Barcelona, 1 de desembre de 2020. L'absència de compromisos, en el projecte de fusió avui aprovat per Bankia, sobre en quina mesura l'operació suposarà avantatges per a les persones consumidores en forma de major o millor oferta i de menors preus (art. 10.1.h de la Llei 15/2007) genera greus incògnites respecte de l'autorització preceptiva per part de la CNMC, que haurà d'avaluar aquest aspecte.


Malgrat les reiterades propostes i plantejaments d’ADICAE sobre aquest tema, Goirigolzarri ha perdut una nova oportunitat de recuperar la confiança de clients, petits i petites estalviadores i persones consumidores en tornar a oblidar-se d'ells i centrar el seu discurs únicament en la “rendibilitat i la solvència” del nou banc, oblidant a més els múltiples conflictes amb les persones consumidores que l'entitat manté i que llastraran al nou banc després de la fusió.


ADICAE qualifica com a “abstractes” les millores per a la clientela esmentades per Gorigolzarri, ja que la veritat és que se segueixen sense apreciar compromisos concrets de cap classe sobre aquest tema; per contra, el que s'entrelluca és una tendència a prosseguir la senda d'altres bancs, i l'adoptada ja per Bankia i CaixaBank, d'incrementar les comissions, costos i despeses que es repercuteixen a la clientela.


A més ADICAE considera que les exposicions de Goirigolzarri han deixat de costat aspectes fonamentals, com la garantia que els serveis financers contractats pels usuaris de cadascuna de les dues entitats no es vegin modificats de manera unilateral després de la fusió i amb perjudici per a ells, i quins compromisos assumeixen que hi haurà nous avantatges i beneficis a la gran massa de persones consumidores i usuaris clients.

 


En aquest context s'ha ratificat el projecte de fusió, alguna cosa que arribava ja aprovat per endavant donada la majoria que BFA i el FROB ostenten en Bankia, la qual cosa ha fet que els esforços d'organització dels petits i petites accionistes s'hagin centrat en la pròxima Junta d'Accionistes de CaixaBank del dia 3 de desembre en la qual ADICAE i els petits estalviadors accionistes agrupats en l'Associació, que per a donar suport a la fusió consideren clau que els drets de les persones consumidores siguin adequadament contemplats i garantits, insistiran en les seves propostes i requeriments en relació a la fusió.

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada amb la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net.

 
ADICAE reclama que les Juntes d'Accionistes de Bankia i CaixaBank anticipin les garanties i beneficis efectius de la fusió per a les persones consumidores
imagen

L’Associació, que participarà en totes dues Juntes Generals després d'organitzar a petits i petites estalviadores accionistes i clientela de les dues entitats, recordarà als Presidents i Consellers de Bankia i CaixaBank les claus a incorporar en la fusió perquè la mateixa sigui veritablement favorable a les persones consumidores i permeti a la nova entitat recuperar la confiança perduda.

Un sondeig realitzat per ADICAE entre el 27 i el 30 de novembre posa de manifest que l'alteració de les condicions dels productes contractats, l'empitjorament dels serveis, i la limitació o desaparició de l'obra social són les principals preocupacions de les persones consumidores clients de Bankia i CaixaBank.

Barcelona, 1 de desembre de 2020. ADICAE, que des d'un principi va assenyalar que la fusió entre CaixaBank i Bankia seria una bona oportunitat per a les persones consumidores, considera summament negatiu que el projecte comú presentat per totes dues entitats hagi deixat fins ara totalment de costat els interessos i necessitats de la clientela, defraudant així les seves expectatives i sobretot els seus drets, i obstaculitzant la necessària recuperació de la confiança perduda.


Per això ADICAE aspira a que les Juntes convocades per a aquest dimarts 1 de desembre (Bankia) i dijous 3 de desembre (CaixaBank), en les quals l'Associació participarà juntament amb petits i petites accionistes agrupades que s'estan organitzant entorn d'ella, siguin l'escenari d'informació i compromisos per part de la direcció de totes dues entitats en relació a les quatre claus que ADICAE reclama que siguin el “full de ruta” de la fusió:

1) Que la nova entitat neixi sanejada dels greus problemes que arrosseguen tant Bankia com CaixaBank en matèries d'enorme abast sobre la clientela (clàusula terra, IRPH, despeses hipotecàries, targetes revolving, i fins i tot en algun cas de les preferents), comprometent-se a arbitrar solucions extrajudicials que satisfacin i reconciliïn als clients amb la nova entitat, restaurant la confiança de la clientela en general, avui profundament deteriorada.

2) El respecte absolut als drets i condicions contractuals de tota la clientela, oferint garanties perquè tots els serveis financers contractats pels usuaris de cadascuna de les dues entitats no es vegin modificats de manera unilateral després de la fusió i amb perjudici per a ells, comprometent-se a més al fet que la nova entitat ofereixi nous avantatges i beneficis a la gran massa de persones consumidores i usuàries (aspecte aquest requerit a més per la Llei de Defensa de la Competència en una fusió com la plantejada).

3) Que els petits i petites estalviadores-accionistes (570.000 en el cas de CaixaBank i 173.000 en el cas de Bankia) vegin respectats els seus legítims drets en l'equació de bescanvi sense supeditar-se al dels grans accionistes actuals i tinguin garantit alhora el funcionament transparent i participatiu, encara que no siguin el principal capital dinerari, però sí un gran capital social de les societats cotitzades.

4) Respectar a les fundacions socials de totes les caixes integrades, implementant algun sistema de finançament que permeti la supervivència d'aquestes importants institucions de l'obra social de les caixes d'estalvis i incorporant la perspectiva social i la participació de les persones consumidores i la societat civil en aquestes fundacions.

Sense aquestes quatre claus l'entitat resultant de la fusió corre el risc de néixer llastrada, alguna cosa que ratifiquen les dades recaptades per ADICAE en un sondeig realitzat els últims dies entre clientela de totes dues entitats.

Gairebé la meitat (un 40,16%) tem que empitjorin les condicions dels seus productes. Així mateix, una altra gran part de les persones consumidores (34,12%) assegura que una de les seves màximes preocupacions és que empitjori el servei i que el nou servei que presti l'entitat després de la fusió no sigui de la qualitat que esperen, mentre que 1 de cada 5 (un 20,47%) expressa la seva inquietud pel risc que es limiti o desaparegui l'obra social.

Per això ADICAE i els petits accionistes agrupats en l'Associació reiteraran en les Juntes d'Accionistes la ineludible necessitat que el projecte de fusió i els acords relatius a aquesta operació recullin com un dels seus eixos els interessos i drets de les persones consumidores, determinants per al naixement del major banc a Espanya.

 


Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada amb la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net.

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

19-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Alimentación - Economía Circular
Desde la asociación queremos saber cuán importante consideras que es la economía circular y la alimentación. ¿Te interesa este tema? ¿Te gustaría formar grupo para debatir y compartir opiniones? En este taller hablaremos de las toneladas de alimentos que se desperdician y acaben en el cubo de la basura. ¡Anímate y participa!

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email