Arxiu de notícies - GENER 2016

 
No caigui en el parany dels "dipòsits" lligats a accions o a fons: Ni són dipòsits, ni garanteixen interessos
imagen

(14.01.2016) Interessos del 0,1% o del 0,2%, terminis més llargs, condicions pitjors... El moment de tipus d'interès baixissim afavorits pel Banc Central Europeu per tractar de reactivar l'economia del continent està tenint una repercussió automàtica al mercat dels dipòsits de termini fix a Espanya.

L'última de les tàctiques de les entitats financeres per captar aquest estalvi es basa en un tipus de dipòsit que està proliferant, i del que s'observen noves ofertes gairebé cada setmana. Es tracta dels dipòsits lligats a accions, un producte d'estalvi que pren la seva referència a partir de l'evolució d'una sèrie d'indicadors borsaris, d'empreses de diversos tipus (elèctriques, telefòniques, entitats financeres, industrials) indicadors l'evolució dels quals està lluny del coneixement de cap persona estalviadora i dels quals dependrà si al final obtindrem alguna remuneració pels nostres estalvis o ens quedarem igual que estem... o perdem.

Una burla de rendibilitat i a terminis llargs en dipòsits tradicionals

Per abocar a les persones consumidores a contractar aquests falsos “dipòsits”, les entitats baixen a remuneracions ridícules els tradicionals i a més a terminis molt llargs. Bankinter ha rebaixat en 0,10 punts la rendibilitat del Dipòsit 12 mesos. Així, donarà una rendibilitat de l'1,20% TAE si el titular domicilia la nòmina en l'entitat.

Però en cas de no fer-ho, la remuneració és del 0,55% TAE. El producte pot contractar-se amb un càpital mínim de 10.000 euros. Finalment, Bankia ha baixat també en 0,10 punts la rendibilitat de dues dels seus dipòsits. El “Creixent” a 36 mesos té ara una TAE global del 0,25%. I el Fàcil Internet atorga una remuneració del 0,20% TAE per a termini d'un i tres mesos, 0,35% TAE per a sis i 12 mesos, 0,40% TAE per 13 mesos i 0,25% TAE para de 25 a 36 mesos.

Rendibilitat subjecta a la “loteria” de les accions

Aquest és el cas de CatalunyaCaixa i el seu Dipòsit Tecno, referenciat a les accions de tres empreses industrials Tyssenkrupp, Schneider electric i Ibm Corp, i amb un termini de 13 mesos. La remuneració dependrà del valor final dels tres índexs. Si fos igual o superior a l'inicial, la TAE serà de l'1,37%. En cas contrari, no remunera. En cas semblant, Bankinter ha inclòs en la seva cartera el Dipòsit Garantit Digital 29, referenciat a les accions d'H&M i Axa. Té una imposició mínima d'1.000 euros i un termini de 18 mesos. La remuneració és de l'1,33% TAE sempre que el valor final de les accions sigui superior a l'inicial. En cas contrari, la TAE serà del 0,134%. Així mateix, Banc Sabadell ha afegit el Dipòsit Accions Up 18 III, referenciat en aquest cas a les accions de Telefónica i Iberdrola. La inversió mínima és de 600 euros i el termini, de 18 mesos. La rendibilitat dependrà del valor al que culminin els índexs. Si el d'ambdues fos igual o superior a l'inicial, serà de l'1,30%. Si resulta inferior, aconseguirà el 0,20% TAE.

Per la seva banda, la Caixa d'Enginyers ha començat a comercialitzar el Dipòsit Estructurat Triplex, referenciat als valors borsaris de Deutsche Telekom, Repsol i Daimler. El període de la imposició és de 36 mesos i l'import mínim d'obertura és d'1.000 euros.

D'altra banda, el Banc Pastor llança el Dipòsit Estalvio Repsol & Vodafone. El termini és a 24 mesos i la imposició mínima és de 10.000 euros. Atorga una rendibilitat de l'1,20% TAE si al final del període l'índex de les accions és igual o superior a l'inicial. Si no, rentarà al 0,15% TAE.

Altres modalitats similars d'estalvi, que també aprofiten es denominen dipòsits però tampoc són dipòsits tradicionals són els dipòsits estructurats (que combinen un dipòsit tradicional amb una altra part a renda variable, subjecta a la cotització d'accions o fons d'inversió) i els dipòsits combinats (que directament inverteixen una part en un fons d'inversió).


Estratègia per traspassar l'estalvi a altres productes

Moviments que van parells a la reducció de rendibilitats dels seus dipòsits tradicionals, en una estratègia clarament dirigida cap a la captació d'estalvi amb menors compromisos, garanties i seguretat. I que tractarà, finalment, de convertir aquest estalvi en dipòsits en estalvi en assegurances d'estalvi o altres productes que també es referencien en accions i que, sota el paraigua d'una falsa sensació de major rendibilitat, ens fan pagar més en comissions, caure en productes vinculats i assumir riscos que no es tenen amb els dipòsits tradicionals.

 
ADICAE exigeix l'actuació del Govern i la CNMC davant les abusives comissions impulsades pel "triumvirat" de la banca
imagen

CaixaBank –que ha quadruplicat la seva tarifa–, BBVA i Santander estarien aprofitant la seva posició dominant per condicionar la competència a costa de les persones consumidores, víctimes d'un laberint de preus entorn dels 2 €

ADICAE demana avui al jutge Seijo que CaixaBank retorni cada import de 2€ cobrat mitjançant la seva doble comissió il·legal, en l'audiència prèvia al judici per la demanda col·lectiva de l'associació contra La Caixa.

Barcelona, 12 de gener de 2016. Després d'aconseguir la fi de la doble comissió i forçar a l'Executiu a regular el cost de treure diners del caixer, ADICAE (Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances) inicia noves accions per defensar a les persones consumidores.

L'anàlisi del sector indica que la majoria de les entitats emissores de targetes repercuteixen a la seva clientela el 100% de la quantia de les comissions que fixen els amos dels caixers.

El resultat és un laberint de comissions per la ciutadania que sempre ronda els 2€, un cost absolutament abusiu i desproporcionat.

Per això, segons el seu president, Manuel Pardos, “ADICAE sol·licita l'actuació immediata del Govern en funcions perquè doni la cara i compleixi el que va anunciar”, el mateix Govern que va assegurar fins i tot al Parlament que el nou sistema seria “més barat” i que va qualificar de “desorbitat” i “sense justificació” passar a cobrar de 0,75 a 2€.

L'associació es va a dirigir a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) perquè es pronunciï i actuï davant una realitat que li va anticipar ADICAE en les seves denúncies el 2015: l'actuació oligopolística de CaixaBank, BBVA i Santander.

Amb una posició dominant en posseir el 44% dels caixers, el ‘triumvirat’ de la banca espanyola estaria perjudicant la competència i les persones consumidores després d'imposar tarifes cares i similars (2, 1,87 i 1,85 € respectivament) que arrosseguen al sector.

ADICAE recorda que, segons les resolucions de la CNMC, les comissions han de respondre al cost real del servei. No obstant això, La Caixa, que presumeix d'obra social i es defineix com a entitat “amb ànima”, ha quadruplicat la seva comissió -de 0,51 a 2 €-.

JUDICI CONTRA CAIXABANK PER LA SEVA DOBLE COMISSIÓ

Paral·lelament, ADICAE va a demanar al jutjat que CaixaBank retorni cada import de 2 € que va cobrar il·legalment de març a setembre als clients d'altres bancs que van utilitzar els seus caixers, la qual cosa sumaria més de 16 milions.

Serà en l'audiència prèvia al judici contra CaixaBank, que se celebra avui (12.30) en el Jutjat Mercantil 3 de Barcelona, després que el magistrat admetés a tràmit la demanda col·lectiva que l'associació va interposar contra el banc el passat 9 d'octubre.

“Si no es retornen els diners guanyats de forma il·legítima, es crearia un gravíssim precedent en permetre un clar incentiu a l'abús sistemàtic”, ha ressaltat Pardos.

 
ADICAE vigilarà que totes les noves comissions en caixers siguin raonables i proporcionades
imagen

(30.12.2015) Tant els càrrecs que es cobrin a bancs aliens a les noves aliances com els que fixin la resta d'entitats han de respectar els actuals preus, reduïts després de la pressió exercida per ADICAE. Ja hem detectat que CaixaBank planeja cobrar 2€, quantitat "desorbitada" i "sense justificació" segons el Govern i que no respon al cost del servei.

Davant l'anunci de nous acords sobre les comissions per retirada d'efectiu en caixers automàtics, des de l'associació de persones consumidores seguirem vigilant que les noves tarifes es mantinguin en uns preus raonables i proporcionats al cost real de l'operació i no tornin a desvirtuar un mercat bàsic per les persones consumidores.

ADICAE espera que els costos que fixin els bancs propietaris de caixers a entitats alienes a aquestes noves aliances, així com els imports que estableixin la resta de bancs, siguin justs i garanteixin el bon funcionament del sistema, amenaçat durant mesos per la doble comissió de 2 euros de CaixaBank.

De fet, segons ha detectat ADICAE, CaixaBank ja comunica en la pantalla dels seus caixers que carregarà 2 euros, una quantitat "desorbitada" i per la qual "no hi ha justificació", segons defensa *ADICAE i ha ratificat l'actual Govern.

Així, els terminals de La Caixa informen que "en els reintegraments que es realitzin a partir de l'adaptació a la nova norma, CaixaBank cobrarà dos euros a la seva entitat", quantitat a la qual el Santander tampoc renuncia.

Aquests plans no solament contradiuen a l'Executiu, sinó a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. La *CNMC, el paper de la qual supervisor ha reforçat el Reial decret, ja ha instat al fet que les actuals i futures comissions han de respondre al cost del servei prestat, la qual cosa obliga als bancs a mantenir la proporcionalitat tal com reclama ADICAE.

La pressió exercida per ADICAE ja va aconseguir tombar la doble comissió de 2 euros de CaixaBank, obligant al Govern a aprovar un Reial decret Llei per regular aquestes comissions el passat 2 d'octubre.

L'acció vigilant d'ADICAE també va aconseguir que la banca es veiés obligada a realitzar per primera vegada una devolució massiva i d'ofici: l'associació va denunciar davant el Banc d'Espanya que les entitats emissores de targetes estaven carregant als seus propis clients costos afegits a la comissió establerta per l'amo del terminal.

 
Arxiu de notícies


Des d'AICEC-ADICAE volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

Últimes notícies i esdeveniments

02-12-2016 7 passos per consumir de forma crítica i responsable i no caure en el consumisme del Black Friday, el Cibermonday o les festes de Nadal
(2.12.2016) Recomanem en 7 senzills passos practicar un consum crític i responsable, planificat, intel·ligent i d'acord a les possibilitats i necessitats reals, amb el doble objectiu d'aconseguir el màxim estalvi sense caure en la irresponsabilitat consumista, que pot conduir a l'endeutament.

02-11-2016 "NO ÉS LA POLÍTICA, SÓN ELS MERCATS"
Manuel Pardos, membre del Consell Consultiu de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), més enllà de la politització del càrrec i el suposat buit de poder, considera que "Elvira Rodríguez i els seus antecessors no han fet la suficient força perquè la CNMV fos una institució vertaderament forta i amb mitjans per vigilar als mercats i protegir a les persones consumidores."

28-09-2016 La vinculació de productes financers a la contractació de préstecs hipotecaris
És una pràctica habitual dels bancs que al costat de la contractació del préstec hipotecaris imposin a la persona consumidora un gran nombre d'altres productes si vol accedir a determinades condicions de finançament. Comentem en aquest article la legalitat d'aquesta pràctica. Aquestes obligacions de contractació són nombroses i de divers tipus: pòlisses d'assegurança (incendi, amortització...) domiciliació de la nòmina o rebuts, subscripció de plans de pensions, contractació de targetes de

31-08-2016 Vueling aplica malament les compensacions pels retards en els seus vols i retorna a la gent afectada menys diners del que deuria
La companyia aèria no està aplicant correctament el Reglament Europeu 261/2004 i està retornant a les persones afectades pels seus injustificables retards del mes de juny menys de la meitat dels diners que els correspondria.

08-08-2016 Durant les vacances no te la juguis i viatja sempre amb els teus drets.
A l'estiu, amb les vacances de pel mig, augmenta significativament el consum en sectors com el comerç, l'hostaleria, el transport o l'oci. Això ajuda a crear el caldo de cultiu idoni per als abusos a les persones consumidores i usuàries. Recents exemples com la fallida de l'operador turístic Low Cost Travel Group -que ha deixat a 20.000 turistes sense vacances a Balears- o els retards de Vueling així demostren.

AICEC en imatges

Últimes fotos de la galeria

Assemblea informativa clàusula terra 13.07.2016
TAST Social - Tarragona
TAST Social - Tarragona
TAST SOCIAL - Tarragona
Trobada Estatal 26N
Trobada Estatal 26N

Actualment hi ha 145 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

ASSESSORIA AICEC-ADICAE
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

 
ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email