Arxiu de notícies - AGOST 2014

 
El TJUE alerta altre cop dels desequilibris en les execucions hipotecàries a l'Estat espanyol; la inclusió de clàusules abusives a les hipoteques podrà aturar desnonaments
imagen

30/07/14. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) torna a posar en evidència les mancances de protecció de les persones hipotecades existent a la legislació espanyola tot i la reforma del 2013, fruit precisament d'una altra sentència dictada per aquest tribunal. Considera que hi ha un desequilibri en favor de la banca i per això estableix que el deutor podrà recórrer la resolució judicial al·legant la inclusió de clàusules abusives, com les clàusules sòl, en cas que es dicti l'execució hipotecària. Fins ara només el creditor podia fer al·legacions si s'aturava el procés per l'existència d'aquest tipus de clàusules. Dies després, el ministre d’Economia, Luis de Guindos, ha anunciat que a finals d’agost retocarà la llei per adequar-la a la sentència.

Les persones afectades per les clàusules abusives a les hipoteques, com per exemple les clàusules sòl, podran recórrer la hipotètica sentència d'execució hipotecària al·legant l'existència d'aquestes clàusules segons el que dicta la sentència del TJUE del passat 17 de juliol. Aquest ja és el segon toc d'alerta en menys de dos anys a la legislació espanyola que arriba d'Europa per qüestionar la protecció de les persones hipotecades. El març del 2013 aquest tribunal va dictar una sentència que va comportar la reforma de la llei hipotecària per permetre que, durant el procés judicial, els deutors poguessin al·legar l'existència de clàusules abusives per tal d'evitar el desnonament. Fins aleshores les execucions hipotecàries eren pràcticament automàtiques i amb aquesta reforma s'obria l'opció d'analitzar el contracte abans que es perdés l'immoble. Els Serveis Jurídics d'ADICAE ja han aconseguit en diverses ocasions la paralització d'execucions hipotecàries recolzant-se en aquesta al·legació (que marca la impossibilitat de procedir a l'execució mentre s'estigui resolent una altra demanda interposada per clàusules abusives) i ara Europa no només recolza la posició de l'Associació sinó que va un pas més enllà.

La sentència considera que el funcionament actual de la Llei d'Enjudiciament Civil (LEC) fruit d'aquesta primera reforma va en contra del dret comunitari pel fet que l'hipotecat no pugui recórrer la resolució però que, en canvi, si que es permeti a la banca fer al·legacions si s'atura el procés perquè el jutge ha decidit analitzar les clàusules del contracte. Aquesta situació comporta un greu desequilibri en perjudici de les persones consumidores i "resulta manifest que el desenvolupament davant l'òrgan jurisdiccional nacional del procediment d'oposició a l'execució, previst en l'article 695 de la LEC, col·loca al consumidor, en la seva condició de deutor executat, en una situació d'inferioritat en relació amb el professional, en la seva condició de creditor executant, pel que fa a la tutela judicial dels drets que pot invocar, a l'empara de la Directiva 93/13, davant la utilització de clàusules abusives", tal i com s'explica a la sentència.

A dia d'avui, si una hipoteca no es pot pagar i acaba en execució hipotecària, tot i que es demostri en un judici paral·lel l'existència de clàusules abusives que hagin contribuït a la impossibilitat de fer front als pagaments, la legislació vigent només preveu la possibilitat d'indemnitzar a la persona hipotecada pels perjudicis. Però l'habitatge ja està perdut. La sentència posa de manifest la qualitat de servei bàsic de l'habitatge i és per això que encara és més evident la protecció que requereix la persona hipotecada davant la banca i el rigor en l'anàlisi del contracte. El text diu que si s'inicia un procediment judicial "sobre la base d'un document notarial dotat de força executiva, sense que el contingut d'aquest document ni tan sols hagi estat objecte d'un examen judicial destinat a determinar el caràcter eventualment abusiu d'una o diverses de les seves clàusules" existeix un "tracte privilegiat" cap a l'entitat que "fa encara més necessari que el consumidor, en la seva condició de deutor executat, pugui obtenir una tutela judicial efectiva" que té qualsevol ciutadà i que s'inclou a l'article 47 de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea

Aquesta sentència constata l'abusivitat i l'injustícia d'aquestes clàusules i posa en evidència les mancances de la reforma de fa un any. De totes maneres, la sentència no és d'aplicació directa i rau en la decisió del jutge si se segueix o si s'opta per la normativa vigent. L'anunci del ministre De Guindos és un pas endavant però, en qualsevol cas, ADICAE considera que cal reformar la llei hipotecària a fons per tal de corregir d'una vegada per totes aquest desequilibri que afecta a més de 2 milions de famílies hipotecades amb clàusules sòl i altres clàusules abusives al conjunt de l'Estat espanyol. Són centenars les demandes que l'Associació manté als tribunals contra les entitats que van comercialitzar hipoteques amb aquestes clàusules i seguiran endavant per tal que es retornin les quantitats cobrades indegudament.

 
Arxiu de notícies


Des d'AICEC-ADICAE volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

Últimes notícies i esdeveniments

02-12-2016 7 passos per consumir de forma crítica i responsable i no caure en el consumisme del Black Friday, el Cibermonday o les festes de Nadal
(2.12.2016) Recomanem en 7 senzills passos practicar un consum crític i responsable, planificat, intel·ligent i d'acord a les possibilitats i necessitats reals, amb el doble objectiu d'aconseguir el màxim estalvi sense caure en la irresponsabilitat consumista, que pot conduir a l'endeutament.

02-11-2016 "NO ÉS LA POLÍTICA, SÓN ELS MERCATS"
Manuel Pardos, membre del Consell Consultiu de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), més enllà de la politització del càrrec i el suposat buit de poder, considera que "Elvira Rodríguez i els seus antecessors no han fet la suficient força perquè la CNMV fos una institució vertaderament forta i amb mitjans per vigilar als mercats i protegir a les persones consumidores."

28-09-2016 La vinculació de productes financers a la contractació de préstecs hipotecaris
És una pràctica habitual dels bancs que al costat de la contractació del préstec hipotecaris imposin a la persona consumidora un gran nombre d'altres productes si vol accedir a determinades condicions de finançament. Comentem en aquest article la legalitat d'aquesta pràctica. Aquestes obligacions de contractació són nombroses i de divers tipus: pòlisses d'assegurança (incendi, amortització...) domiciliació de la nòmina o rebuts, subscripció de plans de pensions, contractació de targetes de

31-08-2016 Vueling aplica malament les compensacions pels retards en els seus vols i retorna a la gent afectada menys diners del que deuria
La companyia aèria no està aplicant correctament el Reglament Europeu 261/2004 i està retornant a les persones afectades pels seus injustificables retards del mes de juny menys de la meitat dels diners que els correspondria.

08-08-2016 Durant les vacances no te la juguis i viatja sempre amb els teus drets.
A l'estiu, amb les vacances de pel mig, augmenta significativament el consum en sectors com el comerç, l'hostaleria, el transport o l'oci. Això ajuda a crear el caldo de cultiu idoni per als abusos a les persones consumidores i usuàries. Recents exemples com la fallida de l'operador turístic Low Cost Travel Group -que ha deixat a 20.000 turistes sense vacances a Balears- o els retards de Vueling així demostren.

AICEC en imatges

Últimes fotos de la galeria

Assemblea informativa clàusula terra 13.07.2016
TAST Social - Tarragona
TAST Social - Tarragona
TAST SOCIAL - Tarragona
Trobada Estatal 26N
Trobada Estatal 26N

Actualment hi ha 145 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

ASSESSORIA AICEC-ADICAE
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

 
ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email