Arxiu de notícies - FEBRER 2014

 
AICEC-ADICAE RECLAMA SANCIONS PER LES ENTITATS FINANCERES I LA REGULACIÓ DE LA CLÀUSULA SÒL
imagen

05/02/14. Aquest matí l'Associació ha reclamat a la Comissió d'Empresa i Ocupació del Parlament de Catalunya, que està treballant en la modificació del Codi de Consum de Catalunya, la regulació de la clàusula sòl i sancions que gravin les pràctiques abusives de les entitats financeres, entre d'altres. 

Aquest matí AICEC-ADICAE ha comparegut a la Comissió d'Empresa i Ocupació en relació al Projecte de llei de modificació de la Llei 22/2010, de 20 de juliol, del Codi de consum de Catalunya. Aquesta reforma pretén augmentar les garanties de la persona consumidora en la contractació de crèdits o préstecs hipotecaris. En nom de l'Associació, han comparegut Manuel Pardos, President d'ADICAE, i Àlex Daudén, Coordinador General d'AICEC-ADICAE, qui també compareixia en representació del Consell de Persones Consumidores de Catalunya. 

Des de 2007, any en què va esclatar la crisi, fins al 2012, el número d'execucions hipotecàries s'ha situat en 441.060 a tot el conjunt de l'estat espanyol i en 84.269 a Catalunya. L'evolució ha tingut un creixement exponencial i Catalunya destaca per ser la comunitat autònoma on més execucions hipotecàries es van iniciar l'any 2012 (18.567 que representen un 20,26% del total). Una altra dada alarmant és que el 75% de les execucions hipotecàries iniciades el 2012 van ser sobre habitatge habitual. Mentrestant, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) del cens de 2011, hi ha 3.443.365 habitatges buits a tot l'estat espanyol i 448.356 a Catalunya.

Propostes de millora a la modificació del Codi de Consum.

Els compareixents han destacat la importància de dotar d'eines reals a les administracions públiques catalanes, i especialment als serveis públics de consum, per promocionar l'adhesió a l'arbitratge de consum a través de dos tipus de mesures: d'una banda, les administracions públiques catalanes no haurien de tenir signat cap contracte amb cap entitat financera que no estigui adherida a l'arbitratge de consum i, d'una altra, establint un règim de bonificacions raonable que rebaixi les sancions que s'imposin a aquelles entitats financeres que hi estiguin adherides.

A més, han considerat alarmant que tot i que el text nomena les clàusules sòl i “els contractes accessoris” a la hipoteca, com són els swaps, no es condemni el seu ús sinó que només s'obligui a “informar” sobre la seva inclusió en el crèdit o préstec hipotecari; legitimant-los, així, de forma implícita. Per això, han demanat una regulació de la clàusula sòl (que afecta a més de 800.000 famílies catalanes i que des del 2008 fins ara ha generat unes pèrdues de 9.576€ de mitjana) així com sancions que gravin les pràctiques abusives de les entitats financeres que no compleixin amb les disposicions del Codi de consum i col·loquin en els seus contractes clàusules abusives.

 
LES ORGANITZACIONS DE CONSUMIDORS CATALANES ENS MANIFESTEM CONTRA LA REFORMA ELÈCTRICA!
imagen

01/02/14. Davant el darrer increment del 2'3% anunciat pel govern espanyol, inassumible per a moltes famílies, les protestes també s'han convocat a més de 20 ciutats de la resta de l'Estat. A Catalunya la llum s'ha encarit un 31% en els darrers quatre anys mentre que els ingressos familiars han patit un descens del 5'15%.

Aquest matí un centenar de persones ens hem concentrat davant la Delegació del Govern a Barcelona per demanar la retirada de la reforma elèctrica. La protesta l'hem convocada les sis principals organitzacions de consumidors de Catalunya com a reacció al darrer increment del 2'3% a la factura de la llum, aprovat pel govern de l'Estat el passat 21 de gener. Aquest ha estat l'últim episodi d'una història que s'està escrivint en perjudici de les persones consumidores

La convocatòria dóna resposta a la necessitat dels consumidors d'unir-se per protestar per una factura desorbitada que ofega les famílies catalanes. Segons fonts d'AICEC-ADICAE, en els darrers quatre anys a Catalunya la factura de la llum s'ha encarit un 31% mentre que els ingressos familiars han patit un descens del 5'15%. Aquesta escalada dels preus, que situa Espanya com al tercer estat d'Europa que paga l'electricitat a un preu més car (només per darrera de Xipre i Malta), va fer que el 2013 1'5 de persones es quedéssin sense llum per no poder pagar la factura a tot l'Estat espanyol.

Mesures per un mercat més sostenible i just per les persones consumidores

Aquesta reforma no es correspòn amb les necessitats socioeconómiques actuals i per això, com a eixos principals, reclamem: la retirada del sistema de subhastes CESUR, culpable del continu encariment de la llum; una auditoria que aclareixi quina part del dèficit tarifari, que ja es troba al voltant dels 30.000 milions d'euros, és legítima; mesures que frenin l'exclusió energètica, com la rebaixa de l'IVA de la TUR (Tarifa d'Últim Recurs) del 21 al 4%; fi de l'oligopoli en què productores i distribuidores estan a les mateixes mans i potenciació de les energies renovables.

 
Arxiu de notícies


Des d'AICEC-ADICAE volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

Últimes notícies i esdeveniments

02-12-2016 7 passos per consumir de forma crítica i responsable i no caure en el consumisme del Black Friday, el Cibermonday o les festes de Nadal
(2.12.2016) Recomanem en 7 senzills passos practicar un consum crític i responsable, planificat, intel·ligent i d'acord a les possibilitats i necessitats reals, amb el doble objectiu d'aconseguir el màxim estalvi sense caure en la irresponsabilitat consumista, que pot conduir a l'endeutament.

02-11-2016 "NO ÉS LA POLÍTICA, SÓN ELS MERCATS"
Manuel Pardos, membre del Consell Consultiu de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), més enllà de la politització del càrrec i el suposat buit de poder, considera que "Elvira Rodríguez i els seus antecessors no han fet la suficient força perquè la CNMV fos una institució vertaderament forta i amb mitjans per vigilar als mercats i protegir a les persones consumidores."

28-09-2016 La vinculació de productes financers a la contractació de préstecs hipotecaris
És una pràctica habitual dels bancs que al costat de la contractació del préstec hipotecaris imposin a la persona consumidora un gran nombre d'altres productes si vol accedir a determinades condicions de finançament. Comentem en aquest article la legalitat d'aquesta pràctica. Aquestes obligacions de contractació són nombroses i de divers tipus: pòlisses d'assegurança (incendi, amortització...) domiciliació de la nòmina o rebuts, subscripció de plans de pensions, contractació de targetes de

31-08-2016 Vueling aplica malament les compensacions pels retards en els seus vols i retorna a la gent afectada menys diners del que deuria
La companyia aèria no està aplicant correctament el Reglament Europeu 261/2004 i està retornant a les persones afectades pels seus injustificables retards del mes de juny menys de la meitat dels diners que els correspondria.

08-08-2016 Durant les vacances no te la juguis i viatja sempre amb els teus drets.
A l'estiu, amb les vacances de pel mig, augmenta significativament el consum en sectors com el comerç, l'hostaleria, el transport o l'oci. Això ajuda a crear el caldo de cultiu idoni per als abusos a les persones consumidores i usuàries. Recents exemples com la fallida de l'operador turístic Low Cost Travel Group -que ha deixat a 20.000 turistes sense vacances a Balears- o els retards de Vueling així demostren.

AICEC en imatges

Últimes fotos de la galeria

Assemblea informativa clàusula terra 13.07.2016
TAST Social - Tarragona
TAST Social - Tarragona
TAST SOCIAL - Tarragona
Trobada Estatal 26N
Trobada Estatal 26N

Actualment hi ha 145 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

ASSESSORIA AICEC-ADICAE
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

 
ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email