LES ORGANITZACIONS DE CONSUMIDORS SORTIM AL CARRER CONTRA LA REFORMA ELÈCTRICA!
imagen

27/01/14. El darrer increment del preu de la llum anunciat pel ministre d'Indústria i Energia, José Manuel Soria, és el darrer episodi d'una història que s'està escrivint en perjudici de les persones consumidores i que continua afavorint l'oligopoli de les empreses elèctriques. Davant aquesta situació, les sis associacions de consumidors més representatives de Catalunya (AICEC-ADICAE, UCC, CUS, UNAE, ACPB i OCUC), demanem la retirada de la reforma elèctrica en el seu conjunt. Una reforma que, al cap i a la fi, és el marc que determina les regles d'aquest joc.

Per això, les associacions de consumidors sotasignats fem una crida a tota la ciutadania a sortir al carrer el proper dissabte 1 de febrer a les 11h davant de la Delegació del Govern (c/ Mallorca, 278 de Barcelona) per plantar cara la reforma elèctrica i denunciar el perjudici que estem patint les persones consumidores. Així també, animem a la resta d'organitzacions socials del país a sumar-se a la convocatòria.

Per un mercat elèctric més sostenible i just pels usuaris i consumidors fem les següents propostes:

1. Desaparició del sistema de subhastes CESUR, culpable del continu encariment de la llum. Des que està instaurat aquest sistema el resultat de la subhasta ha estat de mitjana un 13% superior al del mercat majorista. Atès que l'energia és una servei bàsic de primera necessitat, el seu accés hauria d'estar garantit a tota la ciutadania.

2. Creació d'un bo social amb un preu protegit fins que hi hagi una reforma elèctrica que permeti un preu just. En aquest context crític per les llars catalanes, s'han d'aprovar mesures encaminades a garantir el subministrament elèctric dels consumidors en qualsevol circumstància i qualsevol període de l'any. Per això, s'han d'establir mecanismes perquè les persones en risc de pobresa energètica, acreditades per les seves condicions socioeconòmiques, tinguin garantit el subministrament elèctric. Totes les llars han de poder viure en qualsevol estació de l'any amb un mínim de normalitat.

3. Demanem una regulació que separi totalment producció i distribució en empreses diferenciades. A dia d'avui s'ha demostrat que fixar els preus a futur va en contra dels consumidors. Potser suposaria un important esforç tècnic cobrar les factures a preu "de temps real", però seria la forma més justa per als consumidors i usuaris. Si es manté el sistema liberalitzat no es pot permetre la situació d'oligopoli actual en què les grans empreses són alhora productores i distribuïdores.

4. Demanem una política que potenciï fonts d'energies renovables en benefici dels consumidors i desincentivi aquelles amb majors costos reals de producció com poden ser les centrals de cicle combinat. L'experiència dels úlitms cinc anys demostra que la producció elèctrica a través d'energies renovables ha estat un factor decisiu a l'hora d'abaratir el preu majorista. És necessari avaluar les ajudes a fonts d'energia que, com les hidroelèctriques o les centrals nuclears, s'alimenten d'infraestructures amortitzades de fa temps. Cal contrastar els beneficis pel sistema amb totes les despeses reals que comporten per a l'Estat espanyol i els seus ciutadans (tant econòmics com socials, mediambientals i de seguretat).

5. Auditoria del dèficit tarifari. Aquest dèficit es conseqüència de decisions alienes als consumidors i es situa al voltant dels 30.000 milions d'euros. No pot ser-nos imputat sense explicar-nos realment com s'ha creat. Aquest dèficit de tarifa s'ha incrementat cada any ja que els costos del sistema elèctric, la raó de ser de molts dels quals es podria posar en dubte, han estat més grans que els ingressos. Entre les despeses discutibles hi ha les ajudes a fonts d'energia emissores de CO2 com el carbó i el gas natural (pagaments per capacitat), l'anul·lació anticipada dels Costos de Transició a la Competència (per la qual s'estima que les elèctriques haurien de retornar 4.000 milions d'euros), els ingents beneficis de centrals hidroelèctriques i nuclears que ja estan amortitzades o els mercats a futur de l'electricitat en què les entitats financeres obtenen quantiosos dividends (subhastes CESUR). A més a més, no podem obviar que aquest dèficit de tarifa s'està titularitzant amb l'aval de l'Estat espanyol i que són els grans bancs qui l'estan adquirint.

6. Potenciar un mercat més just. El principal problema al qual s'enfronten els consumidors és el preu de la factura de la llum. La Tarifa d'Últim Recurs (TUR) va ser creada com a garantia d'un certa estabilitat als preus davant la liberalització del mercat. Les companyies l'han utilitzat per marcar els seus preus i això ha contribuït a que les ofertes del mercat lliure no hagin millorat la TUR. Cal una tarifa realment regulada pel Govern de l'Estat espanyol i no per les subhastes.

7. Si es fixés el límit d'accés a la TUR per sota de l'actual (10 Kw) seria un greu perjudici per a milions de consumidors. Així també, és fonamental la rebaixa de l'IVA del 21% al 4% a la TUR. L'electricitat és un servei bàsic. Qualsevol variació de la TUR ha de tenir en compte indicadors socioeconòmics de les famílies com a factors de correcció en cada moment. És insostenible per als consumidors que les rendes familiars hagin disminuït de forma considerable en els últims anys mentre la llum ha pujat més d'un 70%. Cal mantenir el bo social per als consumidors que visquin en una situació més precària.

 

Associacions impulsores:

- Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya (AICEC-ADICAE)

- Unió de Consumidors de Catalunya (UCC)

- Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat, Salut, Consum i Alimentació (CUS)

- Federació Unió Cívica de Consumidors i Mestresses de Casa de Catalunya (UNAE)

- Associació de Consumidors de la Província de Barcelona (ACPB)

- Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (OCUC)

Barcelona, 27 de gener de 2014



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email