ADICAE detecta prop de 500 clàusules abusives a gairebé totes les entitats financeres
imagen

20/1/14. L'Associació ha analitzat contractes de diferents tipologies, tant de crèdit com d'estalvi, corresponents a 52 entitats bancàries diferents de l'Estat espanyol i ha pogut comprovar com han incorporat prop de mig miler de clàusules abusives. Amb aquestes clàusules, aprofitant la posició contractual de força davant els consumidors, les principals entitats financeres busquen limitar els drets dels consumidors i fer que hagin de sufragar costos i despeses molt elevats que sovint ni tan sols estan obligats a suportar.

Totes aquestes dades i conclusions les ha recollit ADICAE a l'informe “Análisis de ADICAE de cláusulas abusivas en contratos bancarios 2013” després d'estudiar 278 contractes tant de crèdit com d'estalvi: contractes de serveis bancaris bàsics com targetes de crèdit i dèbit, comptes corrents, estalvi a termini i contractes marc; contractes de préstec amb garantia hipotecària; contractes d'estalvi-inversió i contractes de crèdit al consum i préstec personal.

Aquesta anàlisi posa sobre la taula un total de 469 clàusules en què la relació contractual entre les entitats financeres i els usuaris no és equilibrada i juga a favor dels interessos de les entitats. Les clàusules que més es repeteixen són les comissions cobrades irregularment, sobrevalorades o fins i tot duplicades; compensació de saldos injustificada; interessos abusius (generalment de demora) i la seva capitalització i, finalment, situacions en les que l'entitat ha informat d'una manera poc transparent al consumidor. ADICAE considera que aquesta quantitat és “marejadora i pròpia d'un país absolutament al marge del dret i la defensa dels drets dels usuaris”.

El recompte de les clàusules s'ha fet tenint en compte els següents criteris: si una clàusula es repeteix en contractes diferents de la mateixa entitat només es comptabilitza una vegada; si dues clàusules són similars però pertanyen a diferents entitats es comptabilitza cada una per separat; i, si a diferents contractes, tot i ser de la mateixa entitat, hi ha clàusules diferents sobre un objecte específic també es comptabilitzen totes elles.

Més enllà de l'anàlisi també es denuncia per buscar solucions

L'anàlisi d'aquesta documentació no només ha servit per l'elaboració d'aquest informe sinó que també s'ha presentat i remès les denúncies pertinents a les autoritats competents en matèria de consum i supervisió financera com l'Institut Nacional de Consum (INC), La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el Banc d'Espanya i l'Agència Catalana del Consum pel que fa al territori català. En qualsevol cas, aquestes denúncies no són aïllades ja que se sumen a les que les persones consumidores transmeten a aquests organismes. Tot i que generalment se'ls hi doni la raó als usuaris cal seguir dotant de major autoritat i capacitat sancionadora als supervisors bancaris ja que la banca ignora constantment les seves advertències.

Les entitats analitzades, algunes que han estat absorbides durant el procés de reestructuració bancària:

Bankia: Caja Madrid, Bancaja.

Liberbank: CajAstur i Caja Castilla la Mancha.

Banc Sabadell: Sabadell i CAM.

CaixaBank: La Caixa, Caja de Canarias, Caja Sol, Caja de Ahorros de Huelva y Sevilla.

Ibercaja: Ibercaja y Caja de Ahorros de la Inmaculada.

Sociedad Cooperativa de Crédito: Caja Rural De Granada , Caja Laboral, Cajamar, Caixa Rural Galega.

Banco Mare Nostrum: Caixa Penedés,Caja Granada, Caja de Ahorros de Murcia.

Banco Popular: Banco Popular y Banco Pastor.

NCG Banco: Caixa GaliCia, NovaCaixa.

KutxaBank: BBK, Cajasur, Caja Laboral y Kutxa.

Banco Santander: Banesto, Banco de Andalucia y OpenBank.

Ceiss: Caja españa y Unicaja.

BBVA

Altres entitats: Cetelem, Cofidís, Ge Money Bank, Finanmadrid, Banque PSA Finance, UCI, Caja de Ahorros de Canarias, Caja Rural de Asturias, Banco Gallego; Caixa Penedés; Bankinter, Unicaja.

CONSULTA L'ESTUDI FENT CLIC AL SEGÜENT ENLLAÇ:


( más información )


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email