La banca espanyola evita remunerar els dipòsits i manté la seva aposta pels Fons d'Inversió
imagen

AICEC-ADICAE observa amb preocupació l'absència de control material en la comercialització d'aquests productes i adverteix a les persones consumidores de la falta de transparència en la seva contractació

Segons un estudi de l’Associació, les entitats es podrien emportar 144 euros per una inversió mitjana de 10.000 euros. El que els va reportar en 2021 un benefici en cobrament de comissions de 5.886 milions d'euros per vendre fons d'inversió i prestar serveis de valors

Barcelona, 4 de novembre de 2022. Les múltiples pujades de tipus d'interès, situat en 2 punts bàsics, han canviat el mercat. Malgrat això, la banca segueix aferrada a un dels seus negocis més lucratius, la comercialització de Fons d'Inversió entre les persones consumidores.

El negoci dels fons d'inversió i el préstec de serveis de valors li va produir a la banca un benefici en comissions cobrades de 5.886 milions d'euros, segons dades de la CNMV. Aquest benefici del cobrament de comissions s'ha incrementat un 73% respecte a 2016.

Encara que la legislació vigent regula des d'un punt de vista formal, els conceptes de transparència i idoneïtat, queden en lletra morta davant l'absència d'un control material que permeti comprendre al consumidor el producte que adquireix i els riscos que assumeix amb això.

AICEC-ADICAE considera que un gran volum de documentació, amb terminologia bastant complexa, no dona lloc a una major comprensió i claredat en el procés de contractació. El que apel·laria a una falta de transparència per part de l'entitat financera.

Segons Inverco, patronal del sector, les subscripcions netes a Fons d'Inversió nacionals han augmentat fins als 8.958 milions d'euros, la qual cosa suposa un augment d'una mica més d'un 15% per al conjunt de l'any. Fet que contrasta significativament amb la rendibilitat d'aquesta mena de producte en qualsevol de les seves múltiples variants. (Veure document) Però, malgrat les males xifres d'aquesta mena de productes en termes de rendibilitat, la banca inunda el mercat amb les seves ofertes.

A tres anys, gairebé la totalitat de les modalitats presenten pèrdues considerables i aquells que presenten un balanç positiu a 5 anys, es queden molt lluny de batre al 15,5% de pujada interanual de l'IPC per al mateix període.

Segons un mostreig realitzat per l'Associació, amb dades obtingudes en les webs de les principals entitats que operen en territori espanyol, aquestes poden recaptar la quantitat de 144€ per una inversió mitjana de 10.000€ per la col·locació del producte, independentment del rendiment d'aquest (Veure document). 

Encara crida més l'atenció la situació dels dipòsits a termini. Malgrat les ja esmentades pujades de tipus, aquestes no han estat traslladades a la remuneració dels dipòsits i la banca espanyola continua encapçalant la cua amb una rendibilitat mitjana del 0,01% (Veure document)

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 933 425 044 o bé a través de l'email comunicaciocat@adicae.netDes d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

12-12-2022 BARCELONA Actos / Conferencias / Debates
Jornada sobre transparencia en los contratos de crédito hipotecario "La reforma del crédito inmobiliario: Hacia un mercado europeo sostenible, inclusivo y digital". Ponentes: Alicia Agüero Ortiz (UAM) Xavier Iniesta Torres (Assessoria Jurídica) Julià Guimerà i Gargallo (ACC) Javier Jiménez Chacón (Advocat ADICAE) Raquel Iglesias Pajares (Colegi Notarial de Catalunya) Vanessa Jiménez Serranía (UOC)

13-12-2022 BARCELONA Grupo Igualdad y Consumo
Debat del desenvolupament del paper de la dona en la economia financera. Presencial o online: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZElfu2rpjgqG9W_5iNYfPeg-xV3ow9HqHdk

13-12-2022 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Mòdul 4: Identitat digital. En aquest taller et presentarem les principals xarxes socials, les seves funcionalitats farem un exercici pràctic per posar en pràctica els coneixements

14-12-2022 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Taller de Banca Online cerrado para los alumnos del Casal Concordia del barrio de Poble Sec. Se hará un taller para que conozcan la asociación, lo que hacemos y impartir un taller sobre el acceso a la banca digital y los riesgos a sufrir una ciberestafa.

14-12-2022 BARCELONA Grupo Temático Alimentación - Economía Circular
En esta sesión se hablará de la subida de los precios de los productos de alimentación por la inflación. ¿Cómo está afectando a las familias y qué futuro se prevé? Presencial o online: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZYtcO6tqjwqHdGymWH2MvGFR83YbZ73pXX_

15-12-2022 BARCELONA Reuniones de afectados Cláusulas Suelo
Reunión de cara a poder organizar la participación de socios y afectados de Cláusula Suelo de ADICAE en comités de participación activa. Preparando acciones reivindicativas por el mal funcionamiento del sistema de justicia y de los juzgados especializados. Presencial o online: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZwpdOqpqD0tGtVbwCb9pnEkqW4_8WDT71gL

16-12-2022 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
Taller formativo en Cáritas Sabadell para formar en educación financiera a las personas desempleadas.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Programa d'activitats mes de desembre 2022
Programa Jornada Greenwashing
Tríptic consum per a gent gran
Tríptic estalvi i inversió
Tríptic Ciberestafes en mitjans de pagament
Programa jornada Ametlla de Mar 2022

Actualment hi ha 261 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email