On s'amaguen els comptes bàsics?
imagen

Podem viure sense compte bancari? Aquesta és una pregunta que moltes persones consumidores es fan arran de la pujada de comissions de manteniment implementades per les entitats financeres, digitalització que no està a l'abast de tothom, reducció d'oficines i caixers automàtics i per tant, dràstica baixada de serveis bancaris per a tothom.

Viure sense compte bancari és teòricament possible, fins i tot és legal demanar la nòmina en una moneda de curs legal, però des del punt de vista pràctic és molt complicat. La Llei de Mesures de Prevenció i Lluita contra el Frau Fiscal del 2021 estipula que no es pot fer un pagament en efectiu de més de 1000 euros i a l'Estat es calcula que prop del 100% de persones disposen de compte corrent.

Però, tothom pot fer front a les comissions de manteniment i la vinculació actual exigida? El xantatge bancari de més vinculació (adquisició de productes financers, hipoteques, targetes revolving, entre d'altres), menys comissions, fa mossa en les persones consumidores més grans i més vulnerables.

Davant aquest abús hi ha una opció amagada per moltes entitats financeres i bancàries: el compte de pagament bàsic.

Va ser el Parlament Europeu quan en 2014 va aprovar una Directiva per la qual tota persona resident a la Unió Europa tenia dret a tenir un compte bàsic de pagament i fins a l'any 2017, a Espanya no es va aprovar la normativa estatal al respecte que fixava una comissió màxima de 3 euros al mes per aquest tipus de comptes, contemplant la possibilitat que fossin gratuïts per aquelles persones en situació de vulnerabilitat i risc d'exclusió financera.

Aquests comptes han d'incloure serveis de pagament senzills i transferències, targeta de dèbit i domiciliació de rebuts, és a dir, han de fer els serveis bàsics perquè una persona pugui operar còmodament amb el seu compte en el dia a dia.

Des d'AICEC-ADICAE reivindiquem la necessitat de conèixer els nostres drets per reivindicar-los davant els bancs i les entitats financeres en un moment d'especial rellevància com la crisi econòmica on s'ha de posar en relleu la cura de les persones consumidores en situació de vulnerabilitat.

 

* Aquest article ha estat publicat al Diari Zona Sec 211



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

19-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Alimentación - Economía Circular
Desde la asociación queremos saber cuán importante consideras que es la economía circular y la alimentación. ¿Te interesa este tema? ¿Te gustaría formar grupo para debatir y compartir opiniones? En este taller hablaremos de las toneladas de alimentos que se desperdician y acaben en el cubo de la basura. ¡Anímate y participa!

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email