AICEC-ADICAE adverteix de la proliferació del crèdit ràpid i abusiu pel Black Friday en un context de creixement de preus
imagen

 En 2020 en aquestes dates es van mobilitzar 2.000 milions d'euros en crèdit al consum per a llars

L'Associació insta les persones consumidores a no deixar-se portar pel consumisme manipulat al qual inciten les campanyes publicitàries del Black Friday, i a aprofitar les ofertes sobre la base de les seves necessitats reals.

La campanya de 2020 va implicar un augment de 1.900 milions d'euros en el saldo de crèdits al consum de les llars espanyoles entre octubre i novembre de l'any passat, segons les xifres del Banc d'Espanya.

Les estadístiques de l'INE comencen a reflectir pujades de preu en peces de vestir i determinats articles d'informàtica, just el que més es demandarà en aquestes dates.

Barcelona, 25 de novembre de 2021. AICEC-ADICAE adverteix que les campanyes de promoció i oferta de crèdit al consum amb motiu dels descomptes comercials vinculats al Black Friday poden generar riscos i problemes per a les persones consumidores en un context d'increment de preus, pressupostos familiars al límit per la pujada de la llum i els carburants, i productes poc transparents i de risc com a targetes revolving o crèdits ràpids.

En els últims dies, i a col·lació de la celebració del Black Friday, moltes entitats financeres han aprofitat per llançar agressives campanyes de crèdit i ajornament de pagaments als seus clients per afavorir el consum en aquestes dates. Banc Santander va anunciar 90.000 milions d'euros en crèdits preconcedidos i ajornaments en les compres amb la seva targeta de crèdit All In One, mentre que altres entitats com a ING i Bankinter han ofert descomptes en préstecs o en les seves targetes.

Les campanyes com el Black Friday, el Cibermonday, etc.…, no sols s'allarguen cada vegada més en el temps, sinó que mantenen abusos existents en les rebaixes tradicionals (augmentar el preu d'un producte uns dies abans per després afirmar que ha estat objecte d'una rebaixa). I, més enllà d'això, inciten a un consumisme perillós que porta a adquirir productes no necessaris, de manera impulsiva i sense reflexió prèvia, i recorrent a més a vegades a finançament a través de crèdits al consum, crèdits “ràpids” o targetes. El saldo de crèdit al consum a Espanya està ja per sobre dels 93.000 milions d'euros, 6.000 més que a tancament de 2018, segons el Banc d'Espanya. 2.000 d'ells van coincidir amb el Black Friday de 2020.

Davant d'aquests intents de manipulació de les persones consumidores a través de la publicitat i el màrqueting, AICEC-ADICAE destaca diversos factors que fan necessari que les persones consumidores sospesin les seves decisions de compra abans de realitzar-les: la incertesa econòmica i el seu interès, i també l'actual situació del planeta i els reptes de la seva sostenibilitat, elements que precisament l'associació analitzarà en una jornada nacional que celebrarà aquest dimarts 30 de novembre en el Cercle de Belles arts.

Per això AICEC-ADICAE apel·la al fet que les persones consumidores explotin les possibles oportunitats que en forma de rebaixes es puguin presentar aquest Black Friday partint de la reflexió prèvia sobre si es necessita el producte o no, revisant la realitat del preu (que es digui que el producte està rebaixat no és garantia que hi hagi una rebaixa real) i sospesant l'oportunitat de recórrer a crèdit per a la compra, tenint en compte els abusos en el crèdit a Espanya. AICEC-ADICAE recorda que la taxa d'interès dels crèdits al consum és un 54% major a Espanya que en la zona euro si atenem les dades ponderades de 2021. A Espanya el TAE per a crèdits a termini entre 1 i 5 anys se situa en el 7,16%, mentre que la mitjana europea està en 4,65%.

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President de ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email