Les execucions hipotecàries sobre habitatges es disparen en aquest 2021

AICEC-ADICAE insta de nou el Banc d'Espanya a vigilar com evoluciona el mercat hipotecari després de la pandèmia


AICEC-ADICAE ha vingut advertint diverses vegades que molts dels crèdits hipotecaris en moratòria per la pandèmia passarien a dubtós cobrament i entrarien en problemes.


L'INE ho confirma en la seva estadística d'aquest dimarts: en sis mesos de 2021 es registren 6.450 execucions hipotecàries sobre habitatge habitual, enfront de 5.361 que es van comptabilitzar en tot l'any 2019.


L'estadística de l'INE testifica que el 60% d'aquestes execucions sobre l’habitatge corresponen a hipoteques signades abans de 2008; la pandèmia ha tret a la llum un volum afegit d'hipoteques 'de bombolla' que van aguantar la crisi de la dècada passada, però no han pogut amb l'actual situació econòmica.


L'associació exigeix a les entitats financeres que no s'aprofitin de la situació de vulnerabilitat de molts consumidors hipotecats, demana condicions assumibles per a refinançar els préstecs i evitar les execucions, i adverteix al Banc d'Espanya perquè vigili l'evolució de la situació i prengui les mesures necessàries.


Barcelona, 7 de setembre de 2021. La situació de vulnerabilitat de molts consumidors hipotecats està obligant-los a passar pel banc per a renegociar el seu préstec, i les moratòries legals per la pandèmia només han estat una part del fenòmen. El mateix INE comptabilitza cada mes entre 20.000 i 25.000 novacions, i el creixent increment de les execucions mostra que part d'aquestes hipoteques compromeses al final acaben sent fallides.


Referent a aquestes moratòries, AICEC-ADICAE ja ha vingut advertint que eren insuficients, abastaven un període de temps massa limitat i, sobretot, no eren accessibles per a una bona part dels consumidors. La mateixa patronal bancària ha assenyalat que només van aconseguir a un 10% del volum de crèdit en vigor. No concorda això amb les necessitats dels consumidors; en el 16% de les consultes rebudes per l'associació, els consumidors demanen orientació sobre les moratòries o els impagaments de les hipoteques a conseqüència de la desocupació i els ERTOS soferts amb la crisi de la COVID.


No obstant això, el més preocupant és que encara existeix un volum ocult, però creixent d'hipoteques prèvies al crack de 2008 que estan entrant en problemes. Són préstecs que encara hereten els abusos d'aquella època de descontrol immobiliari, clàusules abusives, despeses desmesurades, i uns imports que molts consumidors no poden assumir.


AICEC-ADICAE insisteix en una moratòria legal de dos anys als embargaments i execucions hipotecàries, evitant la incertesa i establint terminis suficients perquè arribi l'anhelada recuperació econòmica. L'associació exigeix novament a la banca que no s'aprofiti de la vulnerabilitat dels consumidors, i als supervisors bancaris, fonamentalment al Banc d'Espanya, que vigilin com evoluciona la situació dels préstecs hipotecaris a Espanya i prenguin les mesures necessàries per a protegir els consumidors.


Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email