AICEC-ADICAE retreu a CaixaBank que el preu de les comissions bancàries es multiplica per quatre en deu anys
imagen

 

L'associació participa en la Junta d'Accionistes de l'entitat recentment fusionada amb Bankia aquest divendres en representació dels petits estalviadors, els accionistes i els consumidors

L'objectiu és denunciar els abusos de les principals entitats bancàries que operen a Espanya, com és el cas de Caixabank, i tal com abans ha fet en les recents juntes del Santander i el BBVA.

Entre els abusos destacats, el “salvatge” increment de les comissions a les persones consumidores; les entitats financeres han quadruplicat el preu dels seus serveis al llarg de l'última dècada.

Barcelona, 14 de maig de 2021. El cas de CaixaBank és el més sagnant pel que a l’augment de comissions bancàries. L'entitat cobrava 21 euros pel manteniment d'un compte bàsic a principis de la dècada passada. I ha incrementat les seves comissions de manteniment a 60 euros l'any amb ingrés periòdic domiciliat i 240 euros si no es disposa d'ingrés habitual.

Pel que fa a l’entitat absorbida recentment, “en Bankia ens van prometre que no tindríem comissions i no han complert”, denúncia AICEC-ADICAE en la Junta d'Accionistes. En 2020 les comissions per mantenir un compte en Bankia van pujar fins als 168 euros, excepte vinculacions cada vegada més difícils de complir.

El cas de BBVA és semblant. En 2007 cobrava 21 euros l'any pel manteniment del compte. Cinc anys després va apujar el preu 40 euros anuals. I l'última comunicació que estan rebent els seus clients en aquestes últimes setmanes els avisa d'unes comissions de fins a 160 euros anuals a partir del mes que ve en el cas de no complir els seus requisits de vinculació.

Per part seva, Banc Santander cobrava 60 euros en 2012, i les seves comissions de manteniment en l'actualitat oscil·len entre els 120 i els 240 euros anuals, en funció dels ingressos habituals. La política de ‘zero comissions’ ha acabat: “on queden les paraules i les campanyes publicitàries de les entitats financeres?”, pregunta AICEC-ADICAE en la Junta de CaixaBank.

AICEC-ADICAE exigeix una major regulació i estabilitat de les comissions, “per evitar que es converteixi en un territori comanxe on l'entitat incrementi els preus amb un mer avís amb dos mesos d'antelació amagat dins d'un gran bloc de rebuts i papers, totalment desapercebut per a la immensa majoria de consumidors”. Sol·licita a CaixaBank, com també ho ha fet en les juntes del BBVA i el Santander, una política de comissions que bandegi els abusos i fomenti una comunicació clara, directa i fefaent amb la persona consumidora.

Clàusules terra

Quins arguments justifiquen que vostès continuïn defensant que la clàusula terra no és una clàusula abusiva?” AICEC-ADICAE exhorta a CaixaBank perquè ofereixi solucions justes a les persones consumidores afectades i deixi d'allargar encara més els procediments de resolució d'aquests conflictes. Així mateix, CaixaBank ha d'adoptar “un compromís decidit de protecció cap al consumidor vulnerable”, i realitzar noves moratòries “no limitades exclusivament als préstecs hipotecaris, ampliant a la resta de préstecs que afecten els consumidors vulnerables”. L'objectiu, reforçar la prevenció i l'acció enfront del sobreendeutament.

Lluny de les moratòries improvisades i temporals en el disseny dels quals no s'ha donat cabuda a les associacions de consumidors, CaixaBank ha d'implementar de manera més decidida solucions a llarg termini per posar a la disposició del consumidor reestructuracions, quitacions i dacions en pagament justes”. AICEC-ADICAE insta el sector bancari a promoure i aplicar un nou Codi de Bones Pràctiques que superi les evidents limitacions de les eines actuals.

Assistim atònits”, emfatitza l'associació al fil de la fusió amb Bankia “a la creació d'un monstre de proporcions colossals que es configura com la primera entitat en actius gestionats d'Espanya, en una tendència del sector bancari que cada vegada s'assembla més a un oligopoli”. Des d’AICEC-ADICAE, “veiem amb preocupació el desinterès constant del sector bancari espanyol per explorar operacions de fusió amb altres entitats financeres de la Unió Europea que ajudin a mantenir la diversitat i la competència de l'oferta bancària evitant que s'encareixin els serveis al consumidor”.

L'associació critica a més, la política retributiva dels grans executius del banc, en contraposició amb el tancament d'oficines i l'acomiadament de treballadors que es planteja després de la fusió amb Bankia. Recorda AICEC-ADICAE que l'Estat continua tenint presència en l'accionariat del banc, i que ha de fer valer la seva posició.

Impacte en el mercat de les assegurances

AICEC-ADICAE tem que l'impacte de l'absorció de Bankia serà encara major en l'àmbit assegurador amb l'anunciada ruptura dels acords signats amb Mapfre a favor de Mútua Madrilenya, “la qual cosa comportarà unes abundants indemnitzacions de més de 800 milions d'euros que repercutiran en el compte de resultats i en els eventuals dividends dels petits accionistes de Bankia”.

Vostès indiquen”, assenyala l'associació en la seva intervenció en la Junta, “els importants beneficis que s'obtindran a partir de l'any 2025 en la seva divisió d'assegurances, però no hem arribat a trobar un pla de contingència davant el possible impacte de rescatar les aportacions als plans de pensions amb més de 10 anys d'antiguitat en el 2025. Ens podem trobar amb una situació crítica que llast a futur els ingressos percebuts per l'activitat asseguradora desenvolupada per l'entitat”.

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email