Qui paga la crisi financera?
imagen

La crisi econòmica derivada de la pandèmia ha afectat a tothom i el sistema financer i bancari, no és una excepció. En aquest context, les persones consumidores estem pagant també la crisi dels bancs i així ho demostren l'augment i l'aparició de noves comissions.

Les comissions són pagaments que cobren els bancs a canvi de prestar els seus serveis i com norma general, a major vinculació, major possibilitat de zero comissions. Tanmateix, darrerament estem vivint un període d'increment en les comissions bancàries i augment d'exigències en la vinculació per poder evitar-les: més targetes, més hipoteques, més contractació de productes financers... Les entitats penalitzen així als clients de comptes corrents amb poca o cap vinculació amb el banc.

Les xifres varien segons l'entitat, aquestes en són algunes: Bankia cobra 168 euros l'any sense ingressos domiciliats, Banc Santander i CaixaBank fins a 240 euros l'any en cas de no complir les condicions i BBVA cobra 100 euros a particulars sense vinculació.

Els tipus de vinculacions que s'exigeixen en molts casos són targetes, les quals també tenen comissions (depenent del cas), i si són de crèdit poden ser «revolving»: un tipus de targetes que permet pagar a terminis però amb tipus d'interès molt alts.

D'acord amb el Banc d'Espanya i pel que fa a la comissió de manteniment dels comptes vinculats (per exemple amb hipoteques o dipòsits) es presenten dues opcions. Si el producte es va contractar abans d'abril de 2012 i el compte es fa servir per a la gestió d’aquest, el banc no pot cobrar la comissió. En el cas que el compte s'utilitzi per altres fins (treure diners, pagar l'IBI o la Comunitat de Propietaris, etc.), l'entitat sí podria cobrar-nos la comissió corresponent.

Si el préstec o el dipòsit es va contractar després d'abril de 2012, l'entitat podrà cobrar comissions de manteniment sempre que el banc hagi informat devedament al client que vulgui contractar un producte, de l'obligació d'obrir un compte i del seu cost. Aquest cost ha d'estar inclòs en el càlcul de la TAE (la via que tenim les persones consumidores per veure i comparar la rendibilitat del dipòsit o el cost del préstec) i l'entitat no pot incrementar les comissions mentre la hipoteca existeixi.

Des d'AICEC-ADICAE recomanem revisar els comptes bancaris amb regularitat i revisar els pagaments. En cas d'irregularitats, s'han de demanar explicacions a l'entitat financera i reclamar els nostres drets com a persones consumidores.

Aquest article ha estat publicat al Diari Zona Sec

 



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email