Prop del 30% de les persones consumidores no pot afrontar una despesa no prevista durant la pandèmia, segons un estudi d?ADICAE
imagen


Segons l’enquesta d’ADICAE sobre persones consumidores vulnerables, el 25,8% de les mateixes reconeix la impossibilitat d'afrontar un pagament imprevist de més de 700€ a causa de la crisi econòmica marcada pel Covid-19.


Del 13,9% de les persones consumidores que han retardat el pagament de béns bàsics enguany, la meitat està actualment treballant.


Per evitar situacions d'endeutament, el 14% dels enquestats ha recorregut a crèdits ràpids, una xifra superior a la que ha optat per demanar ajuda a familiars (13,9%).


Un terç dels usuaris i usuàries s'han sentit enganyats en 2020 per entitats que presten serveis financers.


Barcelona, 22 de desembre de 2020. Davant l'escenari marcat per la Covid-19, ADICAE ha publicat l'estudi “Concepte i causes del consumidor vulnerable en serveis financers, energia i telecomunicacions” amb la finalitat d'aprofundir en el concepte del consumidor vulnerable a Espanya en els sectors de serveis financers, d'energia i telecomunicacions.


Segons l'enquesta realitzada a més de 500 persones consumidores en el marc de l'estudi, el 25,8% de les enquestades reconeix que no podria realitzar el pagament d'una despesa no prevista amb un import de més de 700€. De la mateixa forma, el 30% dels usuaris i usuàries que s'han trobat en alguna d'aquestes situacions de dificultats de pagament (aparèixer en la llista de morosos, accedir a crèdits ràpids, demanar ajuda a familiars, demanar ajuda a ONG’s, sofrir talls o donar-se de baixa en un servei) declara haver-ho fet en l'últim any a causa de l'impacte negatiu de la Covid-19.


ADICAE adverteix que les dades de l'enquesta sobre les persones consumidores indiquen que estar actualment treballant ja no és impediment per evitar una situació de risc de pobresa. El 48,7% de les persones que s'han vist incapaces d'evitar un retard en el pagament de béns bàsics, té una ocupació.


En aquest sentit, per evitar situacions d'impagament de béns bàsics, el 14,1% de les persones consumidores va recórrer a crèdits ràpids, mentre que el 13,9% va demanar ajuda a familiars o amics.


Davant serveis prestats per entitats financeres, el 28,6% dels usuaris i usuàries declara haver-se sentit enganyat en l'últim any, mentre que el 76,3% s'ha sentit enganyat en algun moment.

Segons dades de l'estudi, les reclamacions per part de les persones consumidores és una assignatura pendent a Espanya, ja que el 50,9% ha tingut en l'últim any una circumstància per efectuar una reclamació en el moment de realitzar una compra o rebre un servei. Pel que fa a les compres realitzades per Internet, les persones enquestades assenyalen que en el 17,5% de les ocasions no han tingut resposta a les seves reclamacions.


En relació a ajudes socials en diferents àmbits (Ingrés Mínim Vital, compte bàsic, bo social elèctric, etc.), l'estudi d’ADICAE destaca l'important nombre d'ajudes denegades en comparació amb les concedides. Un 4,6% de les persones enquestades declara que la seva sol·licitud de moratòria de préstecs va ser denegada enfront d'un 4% que va ser concedida, mentre que, quant a la Llei de Segona Oportunitat, a un 4,2% de les persones participants li va ser denegada la sol·licitud enfront d'un 1% concedida mentre que un 6,5% de sol·licituds van ser denegades pel bo social elèctric enfront d'un 8,9% concedit.


La poca incidència de l'Ingrés Mínim Vital es deu a la dificultat a l'hora de preparar la documentació i a la falta d'atenció presencial a l'hora de sol·licitar l’ajut, provocant que el 4,6% de la sol·licituds de les persones enquestades fossin denegades davant el 2,7% d'ajudes concedides.


Tot i que aquests tipus d'ajudes estableixen diferents requisits i barems per a determinar quines persones estan en una situació de vulnerabilitat, evidència els exigents requisits que deixen fora d'aquestes ajudes a un ampli nombre de persones consumidores que es consideren vulnerables.


Aquest estudi forma part del projecte “Consumidors i usuaris vulnerables davant els serveis financers i grans temes del consum”, subvencionat pel Ministeri de Consum, per aconseguir una definició o concepte de consumidor vulnerable i analitzar les diferents causes de consumidors en risc d'exclusió financera, energètica i de telecomunicacions.


ACCEDEIX A l'ESTUDI AQUÍ

 


Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President de’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email