ADICAE alerta de problemes per a les persones consumidores en els pagaments en línia a partir de l'1 de gener de 2021
imagen

ADICAE alerta de problemes per a les persones consumidores en els pagaments en línia a partir de l'1 de gener de 2021

 

Amb el nou any entren en vigor noves mesures de seguretat per als pagaments que ni han estat objecte de proves tècniques ni d'informació suficient a les persones consumidores.

 

Davant el greu nivell de desinformació dels usuaris l'Associació proposa al Banc d'Espanya una forta i urgent campanya informativa i reclama garanties per evitar problemes i conflictes en les compres nadalenques en línia.

 

Gairebé un 70% de les persones consumidores desconeix els canvis en els processos d'autenticació que resultaran obligatoris al gener, segons una enquesta desenvolupada per ADICAE en els últims tres dies entre 1.361 persones.

 

La inadequació dels sistemes de les entitats bancàries a les noves exigències pot generar problemes per a les compres en línia en l'inici de l'any, en un moment en què el comerç electrònic ha augmentat un 62%, segons dades de Govern.

 

La inacció de les entitats i de el Banc d'Espanya per informar a les persones consumidores agreuja la situació, generant un risc cert de problemes i reclamacions en les compres en línia.

 

Barcelona, 17 de desembre de 2020. ADICAE ha verificat una greu i generalitzada manca d'informació a les persones consumidores sobre els nous protocols de seguretat en els pagaments per Internet que entraran en vigor l'1 de gener de 2021, coincidint amb el període de major volum de vendes de l'any.

 

Segons una enquesta realitzada entre més de 1.300 persones consumidores, un 66,64% dels usuaris i usuàries desconeixen aquests canvis en els processos d'autenticació. De la mateixa manera, un 73,70% afirma no haver rebut cap informació del seu banc en relació als canvis que entraran en vigor al gener.

 

Aquests canvis comporten que en cada pagament en línia la persona consumidora tindrà no només d'aportar les dades de la seva targeta i introduir el PIN, sinó a continuació marcar un codi que per a aquesta compra li hagi arribat via mail o SMS, o verificar la seva empremta dactilar o rostre al dispositiu mòbil o ordinador. En ocasions serà necessari a més haver descarregat l'aplicació de pagaments de l'banc i haver-se donat d'alta a la mateixa.

 

Aquests nous protocols d'autenticació Reforçada de Clients (SCA), formen part de la directiva europea PSD2, i la seva entrada en vigor definitiva està prevista per al pròxim 1 de gener de 2021, després d'haver rebut una pròrroga per facilitar l'adaptació tècnica dels operadors de la cadena de pagaments. Es tracta de mesures intensament defensades per AICEC-ADICAE, que ajuden a prevenir el frau en els pagaments electrònics en un context de creixent recurs a aquests pagaments per part de les persones consumidores.

 

AICEC-ADICAE, que ha vingut rebutjant una demora injustificada en l'aplicació d'aquestes mesures, ja va assenyalar no obstant això tant en el Consell Nacional de Pagaments del Banc d'Espanya com a l'Payment Systems Market Expert Group (PSMEG) de la Comissió Europea (dels quals és membre) la possibilitat de traslladar l'aplicació de les noves mesures a l'1 de febrer de 2021, davant el retard apreciat a les implementacions tècniques necessàries i per evitar la coincidència d'una nova operativa amb un dels períodes de major volum de compres. D'aquesta manera les persones consumidores evitarien afrontar problemes derivats de la manca d'informació existent i de la demora en les adaptacions tecnològiques a aplicar pel sector en el moment en què més operacions es duen a terme.

 

AICEC-ADICAE ha pogut conèixer que els agents de la cadena de pagaments afirmen que a causa de l'impacte de la Covid-19 no han portat a terme les proves necessàries per a garantir el bon funcionament del sistema, el que comporta el risc d'un alt percentatge de fallades tècniques i pagaments incomplets durant les operacions de compra en línia a partir de l'1 de gener. A això s'uneix el fet que moltes persones consumidores no tenen informació detallada de les seves entitats bancàries o desconeixen com rebre les claus necessàries per poder pagar en línia amb seguretat.

 

La dependència de moltes persones consumidores del comerç en línia, per trobar-se en situacions de vulnerabilitat o com a conseqüència de les mesures de prevenció de la COVID, no es pot veure compromesa per no adoptar mesures que permetin realitzar una transició raonable esmorteint l'efecte que una norma tan rellevant pot tenir en el seu procés de compra.

 

D'acord amb les dades que maneja AICEC-ADICAE, durant l'últim any no s'han realitzat campanyes de rellevància per informar a les persones consumidores sobre els canvis en els sistemes de pagament digitals. Mentre a països com Portugal, el seu Banc Central ha fet campanyes informatives, explicant les implicacions dels nous sistemes, a Espanya no s'ha fet res, o molt poc. Les persones consumidores estan totalment desprevingudes.

 

D'aquesta manera, el desconeixement i l'escassetat de proves tècniques podrien resultar en un considerable impacte negatiu per a les persones consumidores durant les campanya de Nadal i Rebaixes en un any de necessari distanciament social i en què les compres en línia s'han disparat un 62% segons va manifestar el passat 30 de setembre la Ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto. A més, a causa de la manca d'informació, aquests nous sistemes complicaran encara més l'accés al comerç en línia a col·lectius menys familiaritzats amb la tecnologia.

 

Atès que en altres països de la UE s'estan plantejant fórmules diverses per garantir una aplicació progressiva dels nous protocols de seguretat (Alemanya, Dinamarca, França, Irlanda, Itàlia o el Regne Unit), AICEC-ADICAE va dirigir-se al Banc d'Espanya i al Tresor per abordar aquesta qüestió clau per als pagaments en línia i promoure una millor adaptació als nous protocols de pagament, tant d'empreses com de persones consumidores, evitant així la conseqüències negatives i inconvenients per a les mateixes.

 

Per entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per declaracions de l'President d'ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email