És possible estalviar enmig d'una pandèmia?
imagen

El dia 31 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Estalvi i des d’AICEC-ADICAE volem aprofitar aquesta jornada per fer una crida a la presa de consciència sobre la importància de tenir un fons per a imprevists econòmics i al mateix temps, denunciar la manca d’ètica d’algunes entitats financeres que juguen amb els estalvis de la seva clientela.

 

La pandèmia de la COVID-19, la crisi sanitària i econòmica que patim, ens enfronten a reptes que mai havíem vist, així els dubtes pel que fa a la gestió dels nostres comptes i deutes floreixen enmig d’aquest context d’incertesa i inseguretat.

 

Davant d’aquesta situació, les possibilitats d’entrar en una situació de sobreendeutament augmenten, especialment d’un sobreendeutament passiu, derivat de circumstàncies alienes com la pèrdua del lloc de treball. Llavors, els béns de la persona consumidora són insuficients per fer el pagament dels deutes i això suposa no poder estalviar ni el 10 per cent dels ingressos mensuals, no tenir un fons d’emergència per pagar imprevistos i retards en el pagament d’obligacions, entre d’altres.

 

Aquesta situació és causada no només per la COVID 19, sinó també per un entorn que és propici a l’endeutament, a oferir baixa rendibilitat pels productes d’estalvi, a la comercialització agressiva de targetes (com les denominades targetes revolving, que cobren interessos molt alts), i a factors de tipus personal i generacionals.

 

D’acord amb experts enla matèria, el 20 per cent dels ingressos s’haurien de destinar a estalvi i el 30 per cent dels mateixos (com màxim) a la hipoteca, però és possible en el context actual? Era possible abans?

 

Tot i que la taxa d’estalvi a Espanya va experimentar una pujada per causa del confinament, segons les darreres dades disponibles sobre estalvi (Instituto de Estudios Económicos i Euroestat, 2018), les famílies de la Unió Europea aporten el 10,4 per cent de la seva renda disponible a l’estalvi. Tanmateix, Espanya se situa per sota amb un 5,9 per cent de taxa d’estalvi, lluny de la mitjana europea i ben lluny de països com França o Alemanya amb una taxa d’estalvi del 13,9 per cent i 18,5 per cent respectivament. Entre les causes d’aquesta diferència està la manca de cultura financera.

 

Des d’AICEC-ADICAE impulsem l’educació en aquest àmbit com a eina davant els abusos dels bancs i altres empreses que mitjançant comissions desorbitades minen la capacitat d’estalvi de les persones consumidores.

 

En l’actualitat, estem duent a terme dos projectes amb l’objectiu de resoldre dubtes, formar i sensibilitzar en qüestions de sobreendeutament i hipoteques. Els socis i sòcies tenen la possibilitat de formar-se’n, impartir xerrades a altres persones i així proporcionar les eines necessàries perquè la ciutadania pugui prendre les millors decisions tenint en compte la informació oferida, el context i la seva situació personal.

 



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email