És possible estalviar enmig d'una pandèmia?
imagen

El dia 31 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Estalvi i des d’AICEC-ADICAE volem aprofitar aquesta jornada per fer una crida a la presa de consciència sobre la importància de tenir un fons per a imprevists econòmics i al mateix temps, denunciar la manca d’ètica d’algunes entitats financeres que juguen amb els estalvis de la seva clientela.

 

La pandèmia de la COVID-19, la crisi sanitària i econòmica que patim, ens enfronten a reptes que mai havíem vist, així els dubtes pel que fa a la gestió dels nostres comptes i deutes floreixen enmig d’aquest context d’incertesa i inseguretat.

 

Davant d’aquesta situació, les possibilitats d’entrar en una situació de sobreendeutament augmenten, especialment d’un sobreendeutament passiu, derivat de circumstàncies alienes com la pèrdua del lloc de treball. Llavors, els béns de la persona consumidora són insuficients per fer el pagament dels deutes i això suposa no poder estalviar ni el 10 per cent dels ingressos mensuals, no tenir un fons d’emergència per pagar imprevistos i retards en el pagament d’obligacions, entre d’altres.

 

Aquesta situació és causada no només per la COVID 19, sinó també per un entorn que és propici a l’endeutament, a oferir baixa rendibilitat pels productes d’estalvi, a la comercialització agressiva de targetes (com les denominades targetes revolving, que cobren interessos molt alts), i a factors de tipus personal i generacionals.

 

D’acord amb experts enla matèria, el 20 per cent dels ingressos s’haurien de destinar a estalvi i el 30 per cent dels mateixos (com màxim) a la hipoteca, però és possible en el context actual? Era possible abans?

 

Tot i que la taxa d’estalvi a Espanya va experimentar una pujada per causa del confinament, segons les darreres dades disponibles sobre estalvi (Instituto de Estudios Económicos i Euroestat, 2018), les famílies de la Unió Europea aporten el 10,4 per cent de la seva renda disponible a l’estalvi. Tanmateix, Espanya se situa per sota amb un 5,9 per cent de taxa d’estalvi, lluny de la mitjana europea i ben lluny de països com França o Alemanya amb una taxa d’estalvi del 13,9 per cent i 18,5 per cent respectivament. Entre les causes d’aquesta diferència està la manca de cultura financera.

 

Des d’AICEC-ADICAE impulsem l’educació en aquest àmbit com a eina davant els abusos dels bancs i altres empreses que mitjançant comissions desorbitades minen la capacitat d’estalvi de les persones consumidores.

 

En l’actualitat, estem duent a terme dos projectes amb l’objectiu de resoldre dubtes, formar i sensibilitzar en qüestions de sobreendeutament i hipoteques. Els socis i sòcies tenen la possibilitat de formar-se’n, impartir xerrades a altres persones i així proporcionar les eines necessàries perquè la ciutadania pugui prendre les millors decisions tenint en compte la informació oferida, el context i la seva situació personal.

 Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

27-11-2020 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
• 12:00: REUNIÓ SOCIS I SÒCIES: GRUP DE TREBALL SOBRE HIPOTEQUES Tens problemes per pagar la teva hipoteca? En aquest grup revisem la Llei Hipotecària de 2019 i el Còdig de Bones Pràctiques per conèixer les possibilitats que ofereix a les persones consumidores en temps de crisi. Videconferència, inscriu-te aquí:   https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZUldeCoqjMpGNKnn8zfSb-JZvF6WY1ImYZX

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Moratòria en finaciació no hipotecària
ADICAE segueix alertant dels problemes que afronten els consumidors per recopilar la documentació exigida.
Visita cultural casa Viçenc - Juny 2019
Xerrada Desigualtat Financera - Juny 2019
Xerrada Desigualtat Financera - Juny 2019
Taller Aprofitament Alimentari - Maig 2019

Actualment hi ha 248 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email