El Banc d'Espanya, la CNMV i Economia pretenen traslladar a les persones consumidores la responsabilitat dels abusos i fraus bancaris i financers
imagen

ADICAE qualifica de despropòsit la visió dels supervisors respecte als problemes reals de les persones consumidores financeres, plasmada en les seves intervencions en l'acte pel Dia de l'Educació Financera.


L'Associació reivindica una educació financera que lluny d'ocultar, com avui s'ha fet en l'acte del Banc d'Espanya i la CNMV, els grans problemes i abusos haguts sobre les persones consumidores, prengui les lliçons de les mateixes i impulsi una visió i actitud crítica per part de les persones consumidores.


Com l'experiència a Espanya ha demostrat, es reprodueixen abusos sistèmics enfront dels quals cap educació financera és solució, i menys la impulsada pel Banc d'Espanya i la CNMV juntament amb la pròpia banca. Com exemple, ADICAE destaca que una millor educació financera (malgrat ser necessària) no hauria pogut evitar pràctiques com l'abusiva imposició de despeses de formalització d'hipoteques o les clàusules terra (condicions imposades per la pràctica totalitat de la banca) ni escàndols com el de la sortida a Borsa de Bankia.


Les declaracions d’avui del governador del Banc d'Espanya apel·lant a la responsabilitat de les persones consumidores a l'hora d'endeutar-se semblen obviar la realitat de l'abusiva comercialització de targetes revolving o els abusos permanents en matèria hipotecària (enfront dels quals el propi Tribunal Europeu – TJUE - ha hagut d'intervenir en reiterades ocasions), claus en relació al sobreendeutament.


D'altra banda l'expressat pel President de la CNMV apunta en la mateixa errada direcció, atès que resulta paradoxal que després d'una successió escandalosa de fraus i enganys als petits i petites estalviadores a Espanya en els últims anys (participacions preferents, sortida a Borsa de Bankia, etc.) es descarregui la responsabilitat dels danys sobre les mateixes persones consumidores víctimes d'aquests abusos, qui per molta educació i cultura financera que tinguessin van afrontar pràctiques de comercialització enganyosa i autèntics “tsunamis” publicitaris per a la venda de productes tòxics.


Segons destaca ADICAE, l'educació financera no pot convertir-se en eximent i justificació dels abusos bancaris i financers, ni en instrument per a derivar a les persones consumidores tota classe de conseqüències de pràctiques abusives derivades de males pràctiques i fraus. Per això ADICAE ha presentat avui 11 propostes que, després d'una anàlisi dels continguts i enfocaments impulsats per la banca i els supervisors financers, considera inajornables per a aconseguir una educació financera realment útil per a les persones consumidores (veure Annex al final d'aquesta nota).


En tot cas, ADICAE considera que una educació financera crítica ha de ser una eina fonamental perquè els usuaris adquireixin els coneixements necessaris i assumeixin els enfocaments adequats per a afrontar els reptes econòmics i financers actuals i futurs des d'una perspectiva responsable i crítica; el contrari suposa que les millores del funcionament del sistema financer a les quals ha fet referència la Ministra d'Economia, Nadia Calviño, siguin millores només al servei del propi sistema i no de les persones consumidores i clients.

 

Annex:

Reptes i propostes d’AICEC-ADICAE per a una educació financera crítica i eficaç per a les persones consumidores.

 

  • Incloure els nous reptes econòmics als quals s'estan exposant les persones consumidores amb motiu de la crisi provocada per la Covid-19 i les possibles solucions en aquests reptes.

 

  • Estar destinada no sols als més petits, sinó que haurien de tenir accés a una educació financera de qualitat joves, adults, persones grans i persones en situació de vulnerabilitat.

 

  • Ser impartida per docents formats en economia ètica i crítica, amb la participació de les legítimes organitzacions de persones consumidores i usuàries i no com ara gairebé en exclusiva per empleats o ex-empleats de la banca.

 

  • Incorporar tots els conceptes nous que estan sorgint en l'àmbit de l'economia i les finances (fintech, digitalització, criptomonedas, etc.) i parlar d'exemples de males pràctiques o casos abusius com les preferents, les clàusules sol o l’IRPH.

 

  • Crear un grup europeu d'experts en educació financera, donada la globalització de l'activitat bancària i els processos de fusions esdevenidors, amb una representació adequada d'organitzacions socials, educatives i de persones consumidores.

 

  • Aprovar una Llei que fixi i desenvolupi els principis i continguts de l'educació financera en general, així com les condicions per a importació a Espanya.

 

  • Incloure com a obligatòria en la formació reglada una assignatura d'educació o economia financera des d'edats primerenques.

  • Incorporar noves metodologies didàctiques a l'ensenyament de les competències financeres que afavoreixin un aprenentatge significatiu dels continguts i competències.

 

  • Crear una comissió intersectorial per a l'elaboració del pròxim Pla d'Educació Financera que compti amb les associacions de persones consumidores.

 

  • Crear una comissió paritària de la CNMV i el Banc d'Espanya amb associacions de persones consumidores especialitzades per a la revisió de les iniciatives i activitats que estan en marxa.

 

  • Articular un programa d'educació financera adaptat a les diferents etapes de la vida per a la seva impartició a la resta de la població.

 



Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada amb la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net.



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email