AICEC-ADICAE llança una campanya de més de 100 activitats i 11 propostes d'avanç amb motiu del Dia de l'Educació Financera
imagen

L'Associació destaca el risc que una educació financera acrítica es converteixi en eximent i justificació per als abusos financers.


AICEC-ADICAE presenta 11 reptes i propostes com a reivindicació per a una veritable educació financera, i llança una bateria de múltiples activitats per a les persones consumidores en tota Espanya que s'inicien aquest Dilluns 5 d'octubre amb el seminari web Els consumidors i l'educació financera”.


L'actual enfocament de moltes de les actuals iniciatives institucionals i de la banca en matèria d'educació financera mai hauria evitat l'abús de les clàusules terra, les despeses hipotecàries, l’IRPH, les preferents o l'escàndol de la sortida a Borsa de Bankia, en fomentar una visió acrítica i conformista de l'activitat i productes bancaris.


Segons AICEC-ADICAE, confiar que l'educació financera, element clau per a les persones consumidores, és per si mateixa una “vacuna” infal·lible contra els abusos en el sector financer és una quimera que només interessa defensar a la banca i els qui prevalen el negoci financer sobre els drets de les persones consumidores.


Davant aquesta situació, i davant l'allau d'iniciatives que amb motiu del denominat “Dia de l'Educació Financera” s'han previst, AICEC-ADICAE presenta 11 propostes que, després d'una anàlisi dels continguts i enfocaments impulsats per la banca i els supervisors financers, considera inajornables per a aconseguir una educació financera realment útil per a les persones consumidores (veure Annex al final d'aquesta nota).


En tot cas, AICEC-ADICAE considera que una educació financera crítica ha de ser una eina fonamental perquè els usuaris i usuàries adquireixin els coneixements necessaris i assumeixin els enfocaments adequats per a afrontar els reptes econòmics i financers actuals i futurs des d'una perspectiva responsable i crítica i no sota els paràmetres que s'imparteixen des de les entitats bancàries i diversos sectors interessats a formar mers “bons clients futurs”.


Segons un estudi elaborat per AICEC-ADICAE abans de la crisi de la Covid-19, el 60% dels enquestats reconeixia que el seu nivell d'educació financera era baix o molt baix. Aquest desconeixement ha portat a la meitat de les persones consumidores a signar contractes d'un producte financer sense saber el que signava.


Les persones enquestades culpen de les seves manques en aquesta matèria a les entitats bancàries en un 30,3% dels casos i només un 19,7% responsabilitza al sistema educatiu. Així, l'objectiu d’AICEC-ADICAE és contrarestar l'educació bancària i financera que les entitats proporcionen a les persones consumidores per evitar els abusos de la banca.

Per això l'Associació ha planificat una bateria de més de 100 activitats que s'estendran fins a final d'any i que comencen aquest Dilluns amb el seminari web en línia “Els consumidors i l'educació financera”, en el qual des de les 18.00 hores participaran dirigents d’ADICAE i experts com el Catedràtic de Finances de la Universitat de Saragossa D. Luis Ferruz Agut, i en el qual es debatrà sobre la importància de l'educació financera per a les persones consumidores i es presentaran tots els cursos i tallers formatius a la seva disposició, a més de la renovada web d'educació en línia d’ADICAE (formacion.adicae.net).

Amb aquestes activitats ADICAE persegueix a més contrarestar l’“educació bancària i financera” que les entitats proporcionen a les persones consumidores i aconseguir una educació financera crítica, participativa, reivindicativa i centrada en els drets i interessos del i les usuàries.


El sobreendeutament de les persones consumidores, aspecte de creixent preocupació en l'actual crisi, i els productes i pràctiques bancàries lligats al mateix (targetes revolving, crèdits i préstecs, abusos en hipoteques, etc.…); els abusos i conflictes lligats a l'estalvi; els productes bancaris bàsics, les comissions lligades a ells, i un llarg etcètera d'aspectes seran abordats en aquestes activitats, que podran seguir-se tant de manera en línia com des de les seus d’AICEC-ADICAE en tota Espanya (amb totes les garanties i mesures necessàries amb motiu de l'actual situació generada per la Covid-19).


Annex:

Reptes i propostes d’AICEC-ADICAE per a una educació financera crítica i eficaç per a les persones consumidores.

 

 

  • Incloure els nous reptes econòmics als quals s'estan exposant les persones consumidores amb motiu de la crisi provocada per la Covid-19 i les possibles solucions en aquests reptes.

     

  • Estar destinada no sols als més petits, sinó que haurien de tenir accés a una educació financera de qualitat joves, adults, persones grans i persones en situació de vulnerabilitat.

     

  • Ser impartida per docents formats en economia ètica i crítica, amb la participació de les legítimes organitzacions de persones consumidores i usuàries i no com ara gairebé en exclusiva per empleats o ex-empleats de la banca.

     

  • Incorporar tots els conceptes nous que estan sorgint en l'àmbit de l'economia i les finances (fintech, digitalització, criptomonedas, etc.) i parlar d'exemples de males pràctiques o casos abusius com les preferents, les clàusules sol o l’IRPH.

     

  • Crear un grup europeu d'experts en educació financera, donada la globalització de l'activitat bancària i els processos de fusions esdevenidors, amb una representació adequada d'organitzacions socials, educatives i de persones consumidores.

     

  • Aprovar una Llei que fixi i desenvolupi els principis i continguts de l'educació financera en general, així com les condicions per a importació a Espanya.

     

  • Incloure com a obligatòria en la formació reglada una assignatura d'educació o economia financera des d'edats primerenques.

  • Incorporar noves metodologies didàctiques a l'ensenyament de les competències financeres que afavoreixin un aprenentatge significatiu dels continguts i competències.

     

  • Crear una comissió intersectorial per a l'elaboració del pròxim Pla d'Educació Financera que compti amb les associacions de persones consumidores.

     

  • Crear una comissió paritària de la CNMV i el Banc d'Espanya amb associacions de persones consumidores especialitzades per a la revisió de les iniciatives i activitats que estan en marxa.

     

  • Articular un programa d'educació financera adaptat a les diferents etapes de la vida per a la seva impartició a la resta de la població.




Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email