AICEC-ADICAE insisteix que les posibilitats dels Smart Contracts exigeixen que s'aclareixin les seves llacunes jurídiques
imagen

La Associació considera que aquesta eina podria suposar nombrosos avantatges per a les persones consumidores, alhora que mostra la seva inquietud per la falta d'una base de jurisprudència.

Quan un usuari o consumidor signava un contracte en el comerç o el sistema financer tradicional el feia des del convenciment que des del contingut del mateix es derivarien les accions motivades pels esdeveniments. Si en el contracte s'especificava que en cas de retard d'un vol comportaria una compensació, l'usuari o persona consumidora acudia a aquest contracte per a exigir la compensació especificada si finalment el vol es retardava.

Quan un usuari, en la nova realitat que ha suposat la revolució digital en el comerç i el sistema financer, signa un smart contract (contracte intel·ligent), ho fa des del convenciment que el mateix contracte executarà el seu propi contingut i, en el mateix cas anterior, sabrà que si el seu vol es retarda el mateix contracte s'executa i es produirà de manera immediata la reconeguda compensació. No és el futur, és un present cada vegada més instaurat en el nou sistema financer i una més de les aplicacions que permet el denominat blockchain.

ADICAE, dins del seu convenciment que l'alfabetització digital serà l'únic camí pel qual els usuaris i persones consumidores podran continuar defensant els seus drets davant la nova realitat canviant, no escatima esforços en la seva labor de fomentar aquesta alfabetització digital i recorda que la presència d'aquests smart contracts és cada vegada més freqüent, sense que pel seu poc temps d'instauració hagin quedat resolts tots els dubtes jurídics que sobre els mateixos sobrevolen.

Dins d'aquesta aposta per la formació d'usuaris i persones consumidores davant les noves realitats del sector financer naixia, al costat de cursos específics en la matèria accessibles per a qualsevol ciutadà i de manera gratuïta en el portal educatiu online d'aquesta associació, el Manual Pràctic sobre la Digitalització del Sector Financer, amb l'objectiu, en paraules del mateix President d’ADICAE, Manuel Pardos, de “formar els consumidors interessats a millorar el seu coneixement sobre les novetats que la tecnologia ha introduït en el sector de les finances”.

Una d'aquestes novetats, interessant per les possibilitats que obre per a les persones consumidores i, en certa manera, inquietant encara per mancar d'una base jurisprudencial, són els denominats smart contracts, contractes intel·ligents que, fruit del blockchain, constitueixen una eina per explorar pels seus múltiples desenvolupaments.

ADICAE defineix els smart contracts com a contractes digitals que, basant-se en la tecnologia de cadenes de blocs blockchain, són capaços d'executar-se de manera autònoma, automàtica i sense intermediaris.

D'aquesta primera definició s'albiren uns certs avantatges que per als consumidors aportaran, i aporten, aquests contractes intel·ligents, com la major velocitat, la pràctica immediatesa, ja que queden automatitzats mitjançant software processos fins ara manuals.



COM FUNCIONEN ELS SMART CONTRACTS

Basant-se, com dèiem en la tecnologia blockchain, en la qual gràcies a una cadena de blocs es van registrant, copiant i emmagatzemant una sèrie d'accions en tots els ordinadors que conformen una xarxa, de manera que tota aquesta informació no podrà ser esborrada o modificada si no es fa en tots els ordinadors de la xarxa a l'uníson, aquests contractes intel·ligents es realitzen a través de programes informàtics que mitjançant un codi encriptat els emmagatzemen i executen des de la xarxa de manera automàtica si es produeix la condició establerta per les parts perquè s'activi. Tornant a la definició inicial, gràcies al sistema de xifratge i registre de les accions, s'executen de manera autònoma, automàtica i sense intermediaris.

A més a més, i com a gran novetat, aquests smart contracts ni tan sols necessiten ser creats per persones físiques o jurídiques, sinó que poden ser-ho a través de la programació informàtica. En l'exemple inicial del vol, n'hi ha prou amb pensar que en el mateix moment de contractar un determinat vol, una aplicació gestionés un contracte de transport pactant les condicions del servei i els preus sense que el consumidor hagi de realitzar cap interacció física amb ningú. Un contracte que més enllà d'incloure l'esmentada compensació per retard, l'executarà de manera immediata arribat el cas i sense cap intermediació.



AVANTATGES I DUBTES SOBRE ELS SMART CONTRACTS

A més de la major velocitat que suposa l'automatització de determinats processos, els contractes intel·ligents comporten una sèrie d'avantatges sobre els tradicionals, com podria ser:

Confiança. L'encriptació assegura que el contracte només sigui llegit per les persones implicades.
Autonomia. No són necessaris intermediaris entre les parts.
Menys costos. En prescindir d'intermediaris, es reduirien els costos associats.
Seguretat. La tecnologia blockchain ofereix garanties de seguretat molt elevada.

No obstant això, i sobre aquests avantatges reals que suposaria una implantació majoritària d'aquest tipus de contractes en els drets dels consumidors i usuaris, ADICAE continua mostrant uns certs dubtes inicials que giren, en bona part, sobre les discrepàncies jurídiques sobre la seva validesa i aplicació, derivades de la seva pròpia naturalesa autònoma i automàtica. Des d'aquesta associació es recorda que es tracta d'una tecnologia molt nova i en ple procés evolutiu, per la qual cosa manca d'una base jurisprudencial que serveixi de precedent.



RISCOS I INCONVENIENTS DELS SMART CONTRACTS

Però a més dels dubtes jurídics sobre aquest nou tipus de contractes jurídics, sorgeix en relació als mateixos una sèrie de riscos i inconvenients, lligats a tota innovació i en funció de l'ús que es faci d'ella i com reaccioni l'entorn. Des d’ADICAE es vol destacar:

Inmutabilitat del contingut. No poden ser modificats, fins i tot encara que es detectin fallades en la seva programació.
Poca flexibilitat. A la falta de possibilitats d'actualització se suma l'elevada dificultat de detenir la seva execució una vegada que s'iniciï.
Incertesa. Derivada de la falta de regulació i absència explícita de jurisdicció i lleis aplicables en casos de controvèrsies.
Consentiment. Segons el Codi Civil el consentiment només pot ser atorgat per persones i pot plantejar-se un problema quan les parts ordenants són ordinadors o màquines mancades d'aquest.
Nous intermediaris. Si bé es reduirien les despeses de notaris, advocats i altres intermediaris tradicionals, podrien aparèixer de nous com a programadors que solen tenir honoraris elevats.



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email