AICEC-ADICAE ALERTA DE L'AUGMENT DE LES CIBERESTAFES I RECORDA LES RECOMANACIONS A SEGUIR PER A UN ÚS SEGUR D'INTERNET
imagen

 

El confinament ha suposat un augment del teletreball, de les classes a distància, de les activitats i l'oferta cultural virtual. La realitat és que ara passem més temps connectats que mai, i això, ha estat un factor desencadenant per a l'augment significatiu en el nombre de casos d'estafa en línia o “phishing”.

Recordem que el “phising” és una tècnica utilitzada per ciberdelinqüents per a obtenir informació personal i bancària dels usuaris per així en la majoria de casos, robar a la víctima i fins i tot demanar crèdits en el seu nom. L'estafador, conegut com phisher, es val de tècniques de suplantació d'una entitat legítima com pot ser un banc, fent-se passar per una persona o empresa de confiança en una aparent comunicació oficial electrònica, en general un correu electrònic, o algun sistema de missatgeria instantània, xarxes socials, SMS, fins i tot es pot realitzar l'estafa utilitzant també trucades telefòniques i recentment s'ha vist com també a través de cadenes de WhatsApp.

Les estadístiques del 2019 van mostrar com el “phishing” havia fet estralls en les empreses de tot el món, afectant a més del 90% de les organitzacions. Enguany, amb l'augment del temps que passem connectats, es genera una situació en la qual els consumidors es tornen cada cop més vulnerables.

Des d’ADICAE volem recordar una sèrie de recomanacions que ofereix l'OMS i el Centre Criptológico Nacional per a no caure en aquestes ciberestafas, estafes i fraus relacionats amb el coronavirus:

-     1) Assegura't de la persona o entitat que t'envia el correu electrònic o sms: acaba en .com, .és, .org...? És un nick llarg, curt, compost de números...? Coneixes l'adreça de correu?

-      2) Fixa't en què el link o enllaç corresponen a l'organisme oficial la pàgina que vols visitar. Per exemple, l'únic enllaç oficial de l'OMS és https://www.who.int.

-     3) No regalis la teva informació personal fins que no estiguis segur/a. Ja hem vist que les donacions a qualsevol lloc no són la millor idea perquè no estem segurs de qui cedim les nostres dades.

-     4) Sigues prudent. Pren-te el teu temps per a comprovar el que estàs llegint, què et demanen i on accediràs. Tampoc segueixis les instruccions de qualsevol desconegut.

-     5) Desconfia de les promocions sobre remeis i cures noves del coronavirus. "150€ per una vacuna contra el *coronavirus!!" o "Test exclusiu per a *COVID-19 per 300$" probablement són fraus.

-     6) I, sobretot, pregunta: l'OMS té obert un canal per a denunciar casos (https://www.who.int/about/report_scam/en/), i també es pot reportar un frau al INCIBE (Institut Nacional de Ciberseguretat) en el següent enllaç (https://www.osi.es/es/reporte-de-fraude).

 

A ADICAE també existeix un espai en la Web Observatori, (https://noteenredesconlasredes.adicae.net/) per a posar la lupa en les estafes publicitàries i la venda fraudulenta de productes en xarxes socials que cada vegada s'estan instaurant més en Internet. A través d'un senzill formulari (https://noteenredesconlasredes.adicae.net/observatorio/) els consumidors poden denunciar qualsevol abús.

 

La pàgina té també l'objectiu de formar, per això allotja un curs en línia  (https://formacion.adicae.net/course/redesypublicidaddigital/) gratuït titulat “Nous reptes i tendències en les xarxes socials: el desafiament dels consumidors” amb l'objectiu d'identificar les tècniques de màrqueting en la publicitat digital i els mecanismes digitals de reclamació existents per a la resolució de conflictes.

 



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email