Clàusules sòl: Estat actual de l'evolució de les reclamacions

Dies després de la finalització del termini de les primeres reclamacions presentades a través del decret llei, ens hem trobat amb una varietat d’escenaris a les respostes dels bancs i depenent de l’entitat financera a la qual pertanyem. Recordem que els bancs tenien l’obligatorietat de crear una via d’atenció a aquestes reclamacions des del 21 de febrer d’aquest any. L’objectiu d’aquesta via era tractar de resoldre el major número de casos sense la necessitat d’arribar a judici o, fins i tot, tractant d'aconseguir acords més ràpids per a aquelles persones que ja es trobaven en processos judicials.
 
Durant aquest temps, havent estudiat múltiples situacions, la conclusió és clara, la banca segueix fent allò que més li convé. Perquè no hi ha cap criteri ni perfil determinat per decidir quines hipoteques recuperen els diners i quines no. Per tant, tornem a viure una situació semblant als arbitratges amb les participacions preferents. Per aquest motiu, des d'AICEC-ADICAE tornem a recordar la importància d'estar units i unides per fer front a la banca i aconseguir el màxim de retorns en tots els casos. 

Breu situació d'alguns casos
Mentre que Caixabank no s’ha postulat encara respecte a les devolucions, ni en sentit afirmatiu ni negatiu, el Banc Popular es nega a l’acceptació de totes les reclamacions, al·legant la improcedència per no tenir, suposadament, algun dels requisits previstos a la normativa.
 
És cert que, fins fa pocs dies, el Banc Sabadell, encara es pronunciava en el mateix sentit que el Banc Popular, però, en les últimes setmanes han començat a arribar propostes d’aquesta entitat. Algunes d’elles es realitzen de forma escrita, però la majoria es formulen de forma verbal, encara que aquesta via no sigui ni la correcte ni la determinada legalment.
 
Una altra de les entitats que està sent més reticent a la devolució de les quantitats reclamades és Cajamar, ja que totes les respostes que han arribat a les nostres seus han estat una negativa a la devolució.
Pel que fa a les entitats que responen afirmativament a la petició de la devolució de la quantitat per una aplicació indeguda de la clàusula sòl, es troben BBVA, EVO Bank i Bankia.
 
El BBVA manifesta que, efectivament, els interessos previstos com clàusula sòl, s’han aplicat indegudament. Les seves respostes són acompanyades per una taula de càlcul i l’import a retornar. No obstant, en aquesta taula no es desglossen els interessos abonats i el nou càlcul relatiu als anys anteriors al 2012. Això és incorrecte perquè dificulta contrastar el càlcul efectuat per l’entitat.
 
Les respostes d’EVO Bank i Bankia són afirmatives i retornen l’import pagat de més. A aquests bancs, se’ls hi afegeix FTA2015 Anticipa, el fons de titulització d’actius que va comprar part de la cartera immobiliària de l’antiga Catalunya Banc, que retorna la totalitat del que s’ha pagat de més, però només des de la data en que va adquirir la cartera. En aquest cas per a reclamar la resta, les persones afectades hauran de dirigir-se al BBVA.
 
Cal recordar que aquest procés de reclamació extrajudicial que contempla el Reial Decret del Govern Espanyol, no es podrà posar en tràmit en cas de ser persona jurídica o, en el cas de no ser la persona titular del préstec hipotecari.
 
Finalment, concloure que, a dia d’avui, no hem rebut el nombre de propostes esperades tenint en compte la quantitat de reclamacions ja presentades. Però, des d’AICEC-ADICAE, hem pogut apreciar un canvi de posicionament respecte a la postura adoptada pels bancs en un inici, tot fruit de l'esforç del moviment consumerista i de la constància. Per això, és important seguir lluitant i mantenint la força!
 
Si teniu dubtes de com reclamar, us convidem a assistir a les nostres assemblees informatives programades per a aquest mes de maig, les podeu consultar totes aquí
 
I, en cas d’haver rebut una proposta del teu banc, us animem a venir a les nostres seus d’AICEC- ADICAE per a poder contrastar el càlcul.Aquí trobaràs la informació que necessitem per a poder-ho fer.Des d'AICEC-ADICAE volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

Últimes notícies i esdeveniments

02-12-2016 7 passos per consumir de forma crítica i responsable i no caure en el consumisme del Black Friday, el Cibermonday o les festes de Nadal
(2.12.2016) Recomanem en 7 senzills passos practicar un consum crític i responsable, planificat, intel·ligent i d'acord a les possibilitats i necessitats reals, amb el doble objectiu d'aconseguir el màxim estalvi sense caure en la irresponsabilitat consumista, que pot conduir a l'endeutament.

02-11-2016 "NO ÉS LA POLÍTICA, SÓN ELS MERCATS"
Manuel Pardos, membre del Consell Consultiu de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), més enllà de la politització del càrrec i el suposat buit de poder, considera que "Elvira Rodríguez i els seus antecessors no han fet la suficient força perquè la CNMV fos una institució vertaderament forta i amb mitjans per vigilar als mercats i protegir a les persones consumidores."

28-09-2016 La vinculació de productes financers a la contractació de préstecs hipotecaris
És una pràctica habitual dels bancs que al costat de la contractació del préstec hipotecaris imposin a la persona consumidora un gran nombre d'altres productes si vol accedir a determinades condicions de finançament. Comentem en aquest article la legalitat d'aquesta pràctica. Aquestes obligacions de contractació són nombroses i de divers tipus: pòlisses d'assegurança (incendi, amortització...) domiciliació de la nòmina o rebuts, subscripció de plans de pensions, contractació de targetes de

31-08-2016 Vueling aplica malament les compensacions pels retards en els seus vols i retorna a la gent afectada menys diners del que deuria
La companyia aèria no està aplicant correctament el Reglament Europeu 261/2004 i està retornant a les persones afectades pels seus injustificables retards del mes de juny menys de la meitat dels diners que els correspondria.

08-08-2016 Durant les vacances no te la juguis i viatja sempre amb els teus drets.
A l'estiu, amb les vacances de pel mig, augmenta significativament el consum en sectors com el comerç, l'hostaleria, el transport o l'oci. Això ajuda a crear el caldo de cultiu idoni per als abusos a les persones consumidores i usuàries. Recents exemples com la fallida de l'operador turístic Low Cost Travel Group -que ha deixat a 20.000 turistes sense vacances a Balears- o els retards de Vueling així demostren.

AICEC en imatges

Últimes fotos de la galeria

Assemblea informativa clàusula terra 13.07.2016
TAST Social - Tarragona
TAST Social - Tarragona
TAST SOCIAL - Tarragona
Trobada Estatal 26N
Trobada Estatal 26N

Actualment hi ha 145 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

ASSESSORIA AICEC-ADICAE
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

 
ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email