La banca encareix els crèdits a l'estudi més d'un 30% en només un any
imagen

ADICAE analitza en un estudi fins a 28 productes específics que ofereix la banca espanyola per finançar graus i màsters, amb un interès mig del 9,08% i una TAE abusives en les grans entitats bancàries: BBVA (23,91%) i Santander (24,13%). Els estudiants i les seves famílies, a més, es veuen abocats a contractar diversos productes vinculats.

El cost de finançar estudis universitaris es dispara a l'Estat espanyol. Als 1.110 euros de mitjana anuals que costa estudiar un grau, o els 2.020 euros d'un màster, se sumen despeses de material escolar, o el lloguer d'un habitatge si s'estudia fora de la localitat d'origen. Per això milers de famílies es veuen abocades a demanar un crèdit a una entitat financera. Els costos s'han encarit un 32,55% en l'últim any, segons l'estudi realitzat per ADICAE .

ADICAE ha analitzat els 28 principals productes que ofereixen les entitats per costejar els estudis universitaris. Amb un tipus d'interès a tipus fix en la seva majoria, les entitats imposen una TAE mitjana del 9,08%, respecte al 6,85% de 2015. Així, els alumnes del curs 2016-2017 es troben des crèdits al 4% (Cajasiete) fins al 11,66% de Banc Popular o el 13,60% de Sabadell, encara que la palma se l'emporten BBVA (23,91%) i Santander (24,13%). En moltes ocasions, aquests alts interessos solen estar camuflats en la lletra petita i difuminats tipogràficament, passant desapercebuts.

 

COMPTE AMB PRODUCTES VINCULATS, ALTES COMISSIONS I MANCANCES

L'anàlisi d'ADICAE ha detectat que en els crèdits a l'estudi també s'obliga a contractar productes associats com assegurances de vida (CaixaBank, Oficinadirecta.com) i d'accidents (Sabadell) i altres com un pla de pensions comercialitzat per Liberbank amb l'esquer de reduir l'interès. I, en la majoria dels casos, comporten la domiciliació de nòmina o pensió.

ADICAE recorda que no hi ha cap llei que obligui a contractar un producte vinculat quan es subscriu un préstec, de manera que la persona consumidora sempre pot negociar amb l'entitat i valorar si li convé o no acceptar aquests productes, que encareixen el préstec a través de les comissions que tenen per si mateixos i minven la seva independència d'actuació davant de la del banc.

Algunes de les comissions són elevades tenint en compte que van dirigits a estudiants. Santander i BBVA apliquen les comissions d'obertura més altes: fins a un 3%; els segueix Sabadell, amb un 2%. Cal afegir les comissions de cancel·lació o amortització parcial o anticipada, que oscil·len entre el 0,5 i l'1%.

Una de les suposades avantatges d'aquests crèdits són els seus períodes de carència (fins de 5 anys) durant el temps en què l'alumne es trobi immers en els seus estudis, temps en què només paga interessos però no capital del crèdit. Però l''ajuda' no és tal ja que, transcorreguda la carència, els interessos es calculen sobre la quantitat que queda per pagar i en conseqüència acabarà pagant més diners al banc.

 

CRÈDITS RÀPIDS: PERILLOSA ALTERNATIVA

Una creixent alternativa però gens aconsellable és la dels crèdits ràpids i microcrèdits. Després de la aparent facilitat per aconseguir i tornar els diners, s'amaguen altíssims interessos, amb TAE que arriben al 16,03% (Cofidis), 19,50% (Cetelem) o sagnants 1915% (Vivus) o 5.431% (PepeDinero).

Perquè qualsevol ciutadà aprengui a evitar que el crèdit es converteixi en un parany, ADICAE ha publicat el 'Manual pràctic sobre el crèdit ràpid i el crèdit al consumi l'estudi 'La realitat del crèdit no hipotecari a Espanya. Anàlisi econòmica i jurídic del crèdit al consum i els crèdits ràpids '.

 

CONTROL DE LES INSTITUCIONS

Mentre el BCE facilita crèdit a cost zero a la banca, aquesta segueix sense traslladar a les famílies les mesures dirigides a reflotar l'economia real. El Ministeri d'Economia i el Banc d'Espanya han de posar fi a unes condicions abusives per als estudiants i les seves famílies. I més tenint en compte que, segons la Llei de Repressió de la Usura, en vigor des de 1908, no és legal imposar interessos notablement superiors al normal del diner i manifestament desproporcionats, en un moment en què el tipus d'interès legal està al 3% segons el Banc d'Espanya, i el Banc Central Europeu manté els tipus d'interès de l'eurozona en el 0%.

Així mateix, ADICAE anima els estudiants i les seves famílies a buscar altres alternatives abans d'acudir a aquests préstecs, com les beques d'institucions públiques, programes de les universitats d'ajudes a l'estudi o el préstec de familiars.

 

 



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email