No caigui en el parany dels "dipòsits" lligats a accions o a fons: Ni són dipòsits, ni garanteixen interessos
imagen

(14.01.2016) Interessos del 0,1% o del 0,2%, terminis més llargs, condicions pitjors... El moment de tipus d'interès baixissim afavorits pel Banc Central Europeu per tractar de reactivar l'economia del continent està tenint una repercussió automàtica al mercat dels dipòsits de termini fix a Espanya.

L'última de les tàctiques de les entitats financeres per captar aquest estalvi es basa en un tipus de dipòsit que està proliferant, i del que s'observen noves ofertes gairebé cada setmana. Es tracta dels dipòsits lligats a accions, un producte d'estalvi que pren la seva referència a partir de l'evolució d'una sèrie d'indicadors borsaris, d'empreses de diversos tipus (elèctriques, telefòniques, entitats financeres, industrials) indicadors l'evolució dels quals està lluny del coneixement de cap persona estalviadora i dels quals dependrà si al final obtindrem alguna remuneració pels nostres estalvis o ens quedarem igual que estem... o perdem.

Una burla de rendibilitat i a terminis llargs en dipòsits tradicionals

Per abocar a les persones consumidores a contractar aquests falsos “dipòsits”, les entitats baixen a remuneracions ridícules els tradicionals i a més a terminis molt llargs. Bankinter ha rebaixat en 0,10 punts la rendibilitat del Dipòsit 12 mesos. Així, donarà una rendibilitat de l'1,20% TAE si el titular domicilia la nòmina en l'entitat.

Però en cas de no fer-ho, la remuneració és del 0,55% TAE. El producte pot contractar-se amb un càpital mínim de 10.000 euros. Finalment, Bankia ha baixat també en 0,10 punts la rendibilitat de dues dels seus dipòsits. El “Creixent” a 36 mesos té ara una TAE global del 0,25%. I el Fàcil Internet atorga una remuneració del 0,20% TAE per a termini d'un i tres mesos, 0,35% TAE per a sis i 12 mesos, 0,40% TAE per 13 mesos i 0,25% TAE para de 25 a 36 mesos.

Rendibilitat subjecta a la “loteria” de les accions

Aquest és el cas de CatalunyaCaixa i el seu Dipòsit Tecno, referenciat a les accions de tres empreses industrials Tyssenkrupp, Schneider electric i Ibm Corp, i amb un termini de 13 mesos. La remuneració dependrà del valor final dels tres índexs. Si fos igual o superior a l'inicial, la TAE serà de l'1,37%. En cas contrari, no remunera. En cas semblant, Bankinter ha inclòs en la seva cartera el Dipòsit Garantit Digital 29, referenciat a les accions d'H&M i Axa. Té una imposició mínima d'1.000 euros i un termini de 18 mesos. La remuneració és de l'1,33% TAE sempre que el valor final de les accions sigui superior a l'inicial. En cas contrari, la TAE serà del 0,134%. Així mateix, Banc Sabadell ha afegit el Dipòsit Accions Up 18 III, referenciat en aquest cas a les accions de Telefónica i Iberdrola. La inversió mínima és de 600 euros i el termini, de 18 mesos. La rendibilitat dependrà del valor al que culminin els índexs. Si el d'ambdues fos igual o superior a l'inicial, serà de l'1,30%. Si resulta inferior, aconseguirà el 0,20% TAE.

Per la seva banda, la Caixa d'Enginyers ha començat a comercialitzar el Dipòsit Estructurat Triplex, referenciat als valors borsaris de Deutsche Telekom, Repsol i Daimler. El període de la imposició és de 36 mesos i l'import mínim d'obertura és d'1.000 euros.

D'altra banda, el Banc Pastor llança el Dipòsit Estalvio Repsol & Vodafone. El termini és a 24 mesos i la imposició mínima és de 10.000 euros. Atorga una rendibilitat de l'1,20% TAE si al final del període l'índex de les accions és igual o superior a l'inicial. Si no, rentarà al 0,15% TAE.

Altres modalitats similars d'estalvi, que també aprofiten es denominen dipòsits però tampoc són dipòsits tradicionals són els dipòsits estructurats (que combinen un dipòsit tradicional amb una altra part a renda variable, subjecta a la cotització d'accions o fons d'inversió) i els dipòsits combinats (que directament inverteixen una part en un fons d'inversió).


Estratègia per traspassar l'estalvi a altres productes

Moviments que van parells a la reducció de rendibilitats dels seus dipòsits tradicionals, en una estratègia clarament dirigida cap a la captació d'estalvi amb menors compromisos, garanties i seguretat. I que tractarà, finalment, de convertir aquest estalvi en dipòsits en estalvi en assegurances d'estalvi o altres productes que també es referencien en accions i que, sota el paraigua d'una falsa sensació de major rendibilitat, ens fan pagar més en comissions, caure en productes vinculats i assumir riscos que no es tenen amb els dipòsits tradicionals.



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email