ADICAE crida als consumidors a transformar l'actual model alimentari del malbaratament insostenible
imagen

La Trobada Estatal d'Alimentació Sostenible d'ADICAE ha de ser el punt de partida per implicar a les autoritats i els ciutadans en un canvi que protegeixi els drets, la salut, l'economia local i el medi ambient

L'estudi jurídic d'ADICAE urgeix la regulació de la indústria alimentària perquè redueixi les pèrdues i desaprofitaments d'aliments, mesura que recolza el 68% dels consumidors

 

 

Barcelona, 26 de novembre. L'associació de consumidors ADICAE presenta aquest dijous les propostes i conclusions del projecte ‘Alimentació sostenible: consumir bé per viure millor’, que realitza amb la col·laboració amb l'AECOSAN, en el marc de la Trobada Estatal d'Alimentació Sostenible, que pot seguir-se per ‘streaming’.

Amb 900 milions de persones passant gana i un 30% de la producció d'aliments que es perd o malgasta al món –7,7 milions de tones a Espanya-, ADICAE fa una crida als consumidors per transformar a través dels seus hàbits de consum, l'actual model d'alimentació, dominat per l'oligopoli financer.

Tal com constata l'enquesta (enllaç) presentada avui per ADICAE, el 85,3% dels ciutadans considera insostenible aquest model. Per canviar-ho, el 68,1% regularia la indústria alimentària, coincidint amb l'estudi jurídic d'ADICAE; el 51,7% demana més formació; i un 38,4% incideix a establir lleis més estrictes.

Després de preguntar entre d'altres qüestions, pels seus hàbits responsables, el 92,4% declara comprar només els aliments necessaris per no haver de llençar-los; el 90,5% comprova les dates de caducitat i consum preferent; el 74,4% aprofita els aliments sobrants per altres menjars, i el 69,6% llegeix la informació de les etiquetes.

Sobre els factors que determinen una compra, la salut, el gust i el preu són les prioritats; però sense la pressió de cenyir-se a un pressupost. A més, puja la valoració (de 3 a 4 en una escala d'1 a 5) d'altres factors, com les condicions socials en què es produeix l'aliment, el comerç just o l'impacte ambiental que ha generat.

Davant els greus desequilibris, ADICAE ha elaborat un estudi jurídic (enllaç a conclusions i propostes) sobre la necessària regulació a l'Estat Espanyol i la Unió Europea de la reducció del malbaratament, que en un 60% ho genera una indústria agroalimentària que no fa resper racionalitzar la producció ni per propiciar la reducció del 40% restant a les llars.

L'informe demostra la nul·la voluntat legislativa d'obligar a l'oligopoli a disminuir el seu impacte. Aquest ‘lobby’ va aconseguir tombar a França la iniciativa jurídica més rellevant –sobre el tractament de les seves deixalles-. Segons el Parlament Europeu, l'eficiència alimentària requereix com a mínim un rang anàleg a l'eficiència energètica.

A l'Estat Espanyol només destaca l'aplicació del Reglament Comunitari 1169/2011, que exigeix als aliments no envasats els mateixos requisits d'informació al consumidor que els envasaments de fàbrica. Per ADICAE, fomentar aquestes garanties en els productes no envasats o envasats a l'establiment permetria eliminar envasos, ajustar l'oferta a la necessitat real del consumidor i potenciar els canals curts i de proximitat, limitant les pèrdues per la reducció de la cadena.

ADICAE elevarà aquestes dades i les conclusions del fòrum a les autoritats amb la finalitat d'aconseguir una legislació efectiva, i redoblarà la formació, amb nous tallers per a ciutadans i noves publicacions de consulta com aquesta guia amb informació útil sobre al·lergògens, drets en la restauració i l'hostaleria, etc.



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email