ADICAE acorrala el Banc d'Espanya amb proves de la doble comissió i la denuncia al Banc Central Europeu
imagen

L'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances, ADICAE, va acudir el passat 27 d'agost al Banc d'Espanya on va fer entrega de les 349.533 signatures de consumidors que reclamen la prohibició de la doble comissió als caixers.

El fet que en ple estiu i en només unes setmanes s'hagin recollit centenars de milers de signatures és una mostra que els consumidors estan disposats a recolzar la campanya iniciada per ADICAE per plantar cara a aquest nou abús i llençar el que el president d'ADICAE, Manuel Pardos, qualifica com a una “guerra contra la 'guerra de les comissions'”, en al·lusió a les diferents posicions que la banca espanyola està adoptant.

Aquests gairebé 350.000 suports, recollits a la plataforma Change.org, representen la unió de la lluita dels ciutadans colze a colze amb ADICAE: 91.963 d'aquestes signatures s'han recaptat directament per la petició d'ADICAE al Banc d'Espanya, i les altres 263.725 reclamen al BBVA que no instauri el doble càrrec, i ho exigeixen mitjançant la petició a Change.org per María Luisa Arranz, una consumidora crítica i responsable que té la valentia de rebel·lar-se contra el seu propi banc: “Si el BBVA segueix endavant, molts dels seus clients deixaran de ser-ho. A més, és veritat que són moltes signatures, però es multiplicaran perquè som molts els indignats”.

Campanya contra l'abús de CaixaBank

En aquest acte, Pardos va presentar a més una denúncia contra CaixaBank on acredita casos de consumidors que des de març passat pateixen el doble càrrec: la comissió aplicada per CaixaBank i l'aplicada per l'entitat emissora de la targeta. D'aquesta forma, ADICAE força a l'organisme dirigit per Luis María Linde a intervenir, malgrat l'intent del supervisor de “mirar cap a un altre costat”, al·legant no tenir constància de l'aplicació efectiva de dues comissions a una mateixa retirada d'efectiu.

En la denúncia ADICAE sol·licita la prohibició expressa d'aquesta comissió, que s'obligui a l'entitat presidida per Isidre Fainé a retornar les quantitats cobrades i que es sancioni a l'entitat per l'abús comès, ja que “una de les principals funcions actuals del Banc d'Espanya és la protecció dels usuaris, encara que CaixaBank mai l'ha pres seriosament”, afirma Pardos.

Reclama amb l'aplicació online

Els consumidors que hagin pagat aquesta comissió de 2 euros per treure diners en els caixers de CaixaBank, ja disposen d'un mecanisme per reclamar la devolució dels seus diners: una senzilla aplicació 'online' que permet sol·licitar a l'entitat la quantitat cobrada il·legalment i injustament.

Després d'emplenar un breu formulari i adjuntar la imatge del justificant bancari que mostri el càrrec de 2 €, l'usuari envia en un sol clic una queixa a CaixaBank i s'uneix automàticament a la reclamació col·lectiva d'ADICAE per exigir la devolució dels diners. L'aplicació, accessible des de la portada del web i les xarxes socials de l'Associació, també es pot utilitzar en telèfons i dispositius mòbils.

El formulari s'adaptarà per atendre els ciutadans que siguin víctimes de la doble comissió en els caixers del BBVA i el Santander, contra els quals ADICAE cursarà denúncies i reclamacions col·lectives en el cas que aquests dos bancs compleixin la seva promesa de secundar a l'entitat presidida per Isidre Fainé.

Les tres entitats posseeixen gairebé la meitat dels caixers de tot el país (el 44%), amenaçant els estalvis i el dret a disposar d'efectiu d'una gran part de la població espanyola. CaixaBank està guanyant milions des de març gràcies a aquesta comissió i el BBVA i el Santander mantenen la seva intenció d'unir-se, malgrat que el Banc d'Espanya va recordar –de forma vaga i confusa– que es tracta d'una comissió il·legal i que la Comissió Europea ha demanat explicacions a instàncies de les denúncies d'ADICAE.

Denúncia davant el BCE

ADICAE ha remès també al Banc Central Europeu una denúncia contra el Banc d'Espanya, destacant la seva inoperància i desistiment de funcions en una pràctica impulsada per La Caixa amb la finalitat d'augmentar els ingressos amb una comissió abusiva, fet que evidencia “la falsedat que el sistema financer espanyol torni a ser de Champions” malgrat el costós procés de sanejament i reestructuració finançat amb diners públics.

Els ingressos obtinguts amb aquestes comissions il·legals estarien alterant els comptes dels bancs en el seu propi benefici, la qual cosa suposa un element desestabilitzador i ocultador dels seus balanços. De fet, gairebé un terç dels seus beneficis del passat any van procedir d'ingressos derivats de les comissions bancàries. “Aquesta comissió i el fet que altres entitats hagin decidit emular a CaixaBank expressen la mala situació del sector bancari a Espanya”, afirma Pardos, “i el descrèdit absolut que com a supervisor, el Banc d'Espanya s'ha guanyat fins i tot entre els propis bancs”.

El president d'ADICAE va afegir que “el governador del Banc d'Espanya va enganyar en seu parlamentària quan va assegurar que actuaria si comprovava l'aplicació d'una doble comissió”, ja que “sabia perfectament que ja estava ocorrent”.

És important recordar que l'associació de consumidors manté activa la seva campanya de recollida de signatures a Change.org i tornarà a interposar les denúncies que siguin necessàries davant les institucions estatals i comunitàries fins a acabar amb aquest abús de la banca.Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

04-06-2020 BARCELONA Actos / Conferencias / Debates
Utilitzes aplicacions mòbils financeres? Coneix les FITECH i INSURTECH i protegeix els teus diners!, amb la ponència de Leyre Celdrán, Business Manager de AEFI (Associació espanyola de Fintech i Insturtech) Saps quins són els riscos d’utilitzar les aplicacions mòbils financeres? Voldries aprofitar-les al màxim? Vine a la xerrada sobre FINTECH i INSURTECH i posa’t al dia en la nova revolució de les aplicacions digitals financeres.

09-06-2020 BARCELONA Actos / Conferencias / Debates
“El crèdit. Crèdit al consum, crèdit ràpid, sobreendeutament, abusos i targetes revolving”, amb la col•laboració de la Catedràtica de la UB, Inma Barral.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Moratòria en finaciació no hipotecària
ADICAE segueix alertant dels problemes que afronten els consumidors per recopilar la documentació exigida.
Visita cultural casa Viçenc - Juny 2019
Xerrada Desigualtat Financera - Juny 2019
Xerrada Desigualtat Financera - Juny 2019
Taller Aprofitament Alimentari - Maig 2019

Actualment hi ha 248 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email