La banca va captar ajudes públiques al 2013 per valor de 6.817 milions, un 150% més que els pressupostos de Sanitat i Educació
imagen

(11.06.2015)  Segons la CNMC la banca espanyola va rebre al 2013 6.817 milions en ajudes directes de l'Estat. També es va dotar de 53.607 milions d'euros en garanties, que no van arribar a executar-se. L'Estat va seguir rescatant a la banca sense solucionar els múltiples abusos comesos: participacions preferents, clàusules sòl, comissions abusives...

La Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) ha publicat recentment el seu informe anual sobre ajudes públiques efectuades per l'Estat al 2013. I posa l'accent principalment en les ajudes destinades al sector financer. Aquestes ajudes poden “alterar el funcionament dels mercats” i implicar “distorsions en el joc competitiu” indica la  Competència.

Pel seu impacte en l'economia espanyola, la CNMC separa les ajudes al sector financer de les atorgades en la resta d'àmbits. Així, les ajudes regulars van aconseguir els 2.779 milions d'euros, dels quals 1.351 van ser ajudes sectorials. Una xifra 'irrisòria' si la comparem amb les atorgades al sector financer, com veurem a continuació.

D'acord amb la metodologia de la Comissió Europea, la CNMC assegura que a Espanya, durant el 2013, les mesures de recapitalizació del sector financer van aconseguir els 2.110 milions d'euros (un 0,21% del PIB); el rescat d'actius deteriorats -productes financers que han perdut gran part del seu valor: crèdits, preferents, promocions immobiliàries...- va ser de 4.507 milions d'euros (un 0,44% del PIB); i altres mesures de liquiditat, 200 milions (un 0,02% del PIB).

En termes globals, Espanya va destinar al 2013 un 0,7% del seu PIB a mesures de recapitalizació i rescat d'actius deteriorats, per un 0,2% de la mitjana dels països de la Unió Europea. En total, 6.817 milions d'euros en ajudes directes al sector financer per part de l'Estat espanyol. Comparada aquesta xifra amb els pressupostos del 2013 de Ministeris tan importants com els de Sanitat (2.592,672 milions) i Educació (1.944,853 milions), el rescat a la banca guanya en rellevància.

La banca no retorna els diners prestats

A més també es van destinar 53.607 milions d'euros a garanties -avals, cèl·lules hipotecàries...- però la CNMC assegura que “no s'han executat i no han implicat un cost directe per a les finances públiques”, encara que adverteix que “pot existir un impacte indirecte per l'assumpció de riscos que comporta i pels efectes potencials sobre la competència efectiva”. Una competència que, a l'Estat, brilla per la seva absència.

La CNMC també comptabilitza les ajudes concedides en formes de recapitalizació i rescat i protecció d'actius deteriorats entre el 2008 i el 2013, i els ingressos obtinguts pel sector públic mitjançant comissions o alienacions. La possibilitat de recuperar aquests imports disposats o de revendre aquests actius depèn de la salut financera de les entitats, l'estat del sistema financer, la situació econòmica global, els incentius introduïts, l'esquema temporal de protecció d'actius dissenyat... Les raons per les quals pot al·ludir la banca per no retornar el rescat financer són moltes. Tantes que, l'Estat només ha recuperat 6.411 dels 166.722 milions d'euros 'prestats' entre ajudes directes i garanties entre 2008 i 2013.

Aquestes dades, del tot punt vergonyoses, s'agreugen encara més si tenim en compte que les ajudes atorgades per l'Estat han anat a parar a un sistema financer especialista a perpetrar abusos massius cap a les persones consumidores en els últims lustres.

Així, amb escàndols encara sense una solució global per als afectats com els de Fòrum, Afinsa, Arte y Naturaleza, les clàusules sòl, el deute subordinat o les participacions preferents, ADICAE calcula que les entitats financeres espanyoles han obtingut de manera il·legítima més de 68.000 milions d'euros dels estalvis de les persones consumidores de l'Estat. De fet, només amb l'escàndol de les preferents la banca va captar al voltant de 40.000 milions d'euros abans del 2013, en el que va anar un primer rescat a la banca, per l'esquena i carregat a la butxaca de les persones consumidores. Uns abusos que segueixen sense solucionar-se de manera col·lectiva, tal com seria necessari i de Justícia. I que continuen, en aquests moments en forma de múltiples comissions abusives.

Així mateix, cal remarcar que les ajudes públiques no han servit perquè el sistema financer espanyol -que continua 'reestructurant-se'- hagi canviat un àpex les seves males pràctiques comercials, tal com ve denunciant ADICAE i com va quedar demostrat en la conferència 'La protecció als consumidors i el nou panorama bancari' organitzada recentment per la nostra associació.



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email