AICEC-ADICAE: "Els fraus massius als consumidors només poden ser resolts de manera eficaç a través d'una actuació judicial col·lectiva"
imagen

(25/03/2015). Avui en dia una justícia individual no és eficaç i tampoc garanteix la resolució dels greus problemes que sofreixen els consumidors tenint en compte la complexitat dels productes financers unida a l'engany en la informació subministrada, l'existència de tot tipus de clàusules abusives, la inoperància dels organismes reguladors, etc. Així ho va manifestar AICEC-ADICAE el passat 25 de març a la taula rodona 'Els consumidors i l'acció col·lectiva: aspectes conflictius i alternatives', celebrada a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona. 

Els processos judicials col·lectius no només permeten estalviar temps i costos als afectats i a la pròpia justícia, sinó també visualitzar enfront la societat la dimensió que adquireixen els fraus de les empreses i entitats financers. El propi Parlament Europeu argumenta que “el procés col·lectiu reforça el poder de negociació dels demandants i contribueix a l’administració eficaç de la justícia, evitant la multiplicació de processos per pretensions derivades d’una mateixa infracció”.

Però lamentablement a l’Estat espanyol l’acció judicial col·lectiva té massa llacunes normatives tot i ser el país amb més fraus massius als consumidors d'Europa, especialment en l’àmbit financer però també en altres com l’energia, les telecomunicacions o els grans temes del consum. Si més no, s'han fet passos endavant en la millora de l'eficàcia d'aquests processos gràcies a la pressió exercida per ADICAE, l'única associació que segueix lluitant per a què es faci valdre el poder de l'acció judicial col·lectiva en la defensa dels drets dels consumidors.

Si bé des de 1998 la Llei de Condicions Generals de la Contractació ja establia accions col·lectives per combatre clàusules abusives, la pròpia Llei d'Enjudiciament Civil (LEC) reconeixia en una reforma de l’any 2002 la possibilitat que en un procés i actuant sota una mateixa defensa, es representessin els interessos d’una pluralitat de consumidors i usuaris.

Amb l’última reforma de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris (LGDCU) de l’any passat, ara el Ministeri Públic pot acumular a l’acció de cessació les accions de nul·litat i les accions de rescabalament. I també es permet plantejar l'acció d'un grup tant a les associacions com a les entitats legalment constituïdes que tinguin per objecte la defensa o protecció dels consumidors i usuaris com a grups d'afectats.

AICEC-ADICAE anima i seguirà agrupant i organitzant les persones consumidores per tal de demostrar la força que poden tenir els consumidors sota una causa legítima i comuna.



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

02-06-2020 BARCELONA Grupo Temático de OTROS TEMAS
Grup de Igualtat i conum

04-06-2020 BARCELONA Actos / Conferencias / Debates
Utilitzes aplicacions mòbils financeres? Coneix les FITECH i INSURTECH i protegeix els teus diners!, amb la ponència de Leyre Celdrán, Business Manager de AEFI (Associació espanyola de Fintech i Insturtech) Saps quins són els riscos d’utilitzar les aplicacions mòbils financeres? Voldries aprofitar-les al màxim? Vine a la xerrada sobre FINTECH i INSURTECH i posa’t al dia en la nova revolució de les aplicacions digitals financeres.

09-06-2020 BARCELONA Actos / Conferencias / Debates
“El crèdit. Crèdit al consum, crèdit ràpid, sobreendeutament, abusos i targetes revolving”, amb la col•laboració de la Catedràtica de la UB, Inma Barral.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Moratòria en finaciació no hipotecària
ADICAE segueix alertant dels problemes que afronten els consumidors per recopilar la documentació exigida.
Visita cultural casa Viçenc - Juny 2019
Xerrada Desigualtat Financera - Juny 2019
Xerrada Desigualtat Financera - Juny 2019
Taller Aprofitament Alimentari - Maig 2019

Actualment hi ha 248 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email