Les famílies catalanes pateixen per estalviar mentre els abusos financers segueixen vigents
imagen

31/10/14. El “Dia Mundial de l'Estalvi” AICEC-ADICAE constata que la capacitat d'estalvi a Catalunya és pràcticament nul·la, ja que el 37'7% de llars no poden afrontar despeses imprevistes. En el cas dels joves la situació s'agreuja i un 65% assegura que no pot estalviar pràcticament res. En els últims 15 anys els múltiples fraus a l'estalvi popular comesos per la banca espanyola han atrapat més de 68.000 milions d'euros a 3 milions de persones consumidores arreu de l'Estat. La banca supera teòricament els tests d'estrès a costa seva, però un alt percentatge de la ciutadania no superaria avui proves de resistència equivalents com a conseqüència de l'actuació de les entitats. L'Associació exigeix solucions als fraus que contribueixen a agreujar aquesta situació i avui ha sortit al carrer per reivindicar-ho i informar a les persones consumidores sobre com estalviar en el pressupost familiar i reclamar els abusos, tant financers com d'altres àmbits del consum.

Barcelona, 31 d'octubre de 2014.- En un moment en què cada dia apareixen noves i indignants notícies sobre les extingides caixes d'estalvi i el “saqueig” al que van ser sotmeses, com les targetes opaques de Bankia o les investigacions del FROB a Catalunya Caixa i Caixa Galicia, es commemora el “Dia Mundial de l'Estalvi”. AICEC-ADICAE ressalta avui la situació crítica de la capacitat de resistència financera de les famílies, una informació a la qual el sector bancari sembla restar importància mentre els abusos encara no han estat resolts.

A Catalunya el 37'7% de llars no poden afrontar despeses imprevistes, segons la darrera enquesta de condicions de vida que publicava l'Instituto Nacional de Estadística (INE) i es confirma així que cada vegada és més difícil per les famílies catalanes destinar part del pressupost familiar a l'estalvi. De fet, el 14% té moltes dificultats per arribar a final de mes, segons la mateixa enquesta. El cas dels joves és especialment preocupant perquè, segons una enquesta elaborada per l'Associació, el 65% no pot estalviar i el 24% només 100€ cada mes.

En aquest context, si com s'ha fet amb els bancs d'arreu d'Europa es duguessin a terme proves de resistència de les economies familiars davant escenaris adversos (pujades de tipus d'interès, manteniment de l'augment de preus dels subministraments bàsics, continuïtat dels abusos hipotecaris i fraus a l'estalvi), ADICAE estima a partir de dades recollides a les atencions diàries arreu de l'Estat que el resultat seria la no superació dels “tests d'estrès” per part d'almenys un 35% de llars i un 25% ho faria en situació límit, dades que convergeixen amb els presentats per Cáritas sobre població espanyola en situació d'exclusió social.

Els fraus financers no resolts encara compliquen més la capacitat econòmica familiar

A tot aquest panorama s'hi sumen els fraus a l'estalvi que van atrapar un total de 68.410 milions d'euros a 2.868.335 persones arreu de l'Estat i que encara no s'han resolt. A aquests casos, com el de les participacions preferents o el deute subordinat que van capitalitzar la banca a través de l'engany a les persones consumidores, s'hi afegeixen els abusos en l'àmbit hipotecari que encara avui sostreuen més de 3.000 milions d'euros anuals a les economies familiars de l'Estat amb les clàusules sòl. Tot plegat suma una important quantitat de diners amb els quals la banca s'ajuda per superar els tests d'estrès i que incrementen el patiment econòmic de les famílies estafades.

AICEC-ADICAE ha sortit avui al carrer amb una taula informativa al barri del Poble Sec de Barcelona per recordar l'origen, pervertit amb el panorama actual, d'aquest "Dia Mundial de l'Estalvi" i reivindicar la necessitat de solucionar els fraus que encara queden pendents de ser resolts. Així mateix, s'ha repartit informació sobre com prevenir nous abusos tant en l'àmbit financer com altres temes de consum (energia, telecomunicacions i transports, entre d'altres), com reclamar i quins són els recursos a l'abast del ciutadà per tal d'estalviar dins del pressupost familiar.

 



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email